Esenciální olej z kardamomu: vlastnosti a použití

Kardamom se používal po staletí před naším letopočtem jako lék na kožní problémy a obezitu. Všechny slavné vlastnosti legendárního koření zdědil aromatický olej z něj extrahovaný, jeden z nejběžnějších kořeněných esterů. Bohatý, zářivý a zdánlivě vyzařující optimismus, kardamomový esenciální olej je jedním z nejjemnějších olejů z koření. Hřejivé a překvapivě bohaté aroma oleje, které si zachovává všechny charakteristické vlastnosti mnoha koření milovaného, ​​působí silně antidepresivně a patří mezi uznávaná afrodiziaka. Kardamomový olej se používá jako antiseptikum a stimulant, i když jeho účinek by neměl být omezen pouze normalizací trávení a liftingovým efektem proti stárnutí.

  • Závod a oblasti výroby
  • Olejové značení a jeho odrůdy
  • Podvodný esenciální olej
  • Způsob získávání a ukládání vlastností
  • Vnější vlastnosti a vlastnosti vůně
  • Kombinace s jinými oleji
  • Dopad na psycho-emocionální sféru
  • léčivé vlastnosti
  • Kosmetické vlastnosti
  • Použití v domácnosti
  • Vlastnosti použití oleje a preventivní opatření
  • Způsoby aplikace a dávkování

Závod a oblasti výroby

Kardamom, člen čeledi zázvorovitých, navenek velmi připomínající obyčejný rákos, dorůstá až do výšky 4 metrů a vytváří celé houštiny dlouhých, téměř hedvábných listů a žlutočervených květů korunujících výhony. Nejcennější částí rostliny jsou oválná, nahnědlá semena, která se používají jak jako koření, tak jako lék a k výrobě silic.

Kardamom je původně indická kultura, ale dnes se tato úžasná rostlina rozšířila téměř po celém světě. Předpokládá se, že preferovány jsou oleje vyrobené v oblastech blízkých jeho historické vlasti: Srí Lanka, Indie, Kambodža, Laos jsou regiony, kde se vyrábí nejvíce kardamomových olejů.

Nejméně kvalitní mezi estery z tohoto koření jsou Guatemala a Chile.

Nejvzácnější a nejcennější je olej, který se vyrábí ve Francii (zejména v legendárním Grasse).

Olejové značení a jeho odrůdy

Kardamomový esenciální olej má poměrně širokou škálu druhů. Kromě obvyklého kardamomového oleje se dnes estery vyrábějí také z druhů kardamomu, příbuzných rostlin, z nichž každá je obdařena svými jedinečnými vlastnostmi. Za nejběžnější a nejcennější je považován obyčejný nebo zelený kardamom, zatímco druhy rostlin mají mnohem méně výrazné léčivé vlastnosti.

Ze všech druhů kardamomu je kromě bazové rostliny vhodný jako zdroj oleje cenného pro aromaterapii pouze kardamom úzkolistý neboli madagaskar, známý také jako aframomum (aframomum angustifolium). Semena této rostliny se používají jako obdoba kardamomu a náhražky kávy, nijak se od ní neliší, kromě silnějšího kafrového odstínu vůně a chuti. Aframomum se pěstuje hlavně v Africe, zejména v Etiopii. Léčivé vlastnosti tohoto oleje jsou omezeny na pozitivní vliv na trávení, analgetický účinek a kosmetické účinky proti stárnutí spojené se stimulací syntézy kolagenu.

Názvy oleje ze semen kardamomu jsou ale mnohem snazší zjistit. Ruskojazyčné etikety jsou omezeny pouze na „kardamomový esenciální olej“ s případným uvedením druhového názvu angustifolia cardamom, zahraniční oleje jsou označeny jako kardamomenol, essence de cardamome, oil of cardamom, cardamom-menol a oleum cardamomi.

Latinský název rostliny, který musí být nutně uveden na esenciálním oleji – Elettaria cardamomum.

Podvodný esenciální olej

Jako všechny kořeněné oleje je i kardamomový olej často padělaný. Případy distribuce nekvalitních olejů jsou častější než chemické protějšky. Nejběžnější metodou mezi bezohlednými výrobci je zředění oleje základními oleji a nahrazení oleje destilovaného vodní párou extrahovanými nebo jinými oleji.

READ
Vrbový bič – popis, kde roste jedovatost houby

Při nákupu byste měli věnovat pozornost latinskému názvu, způsobu získávání, složení a způsobům aplikace.

Způsob získávání a ukládání vlastností

K výrobě esenciálního oleje se používají pouze semínka kardamomu. Pro získání cenného éteru se pevné plody předdrtí drcením, přičemž proces mletí musí být proveden před přímou extrakcí: použití předdrcených semen při výrobě je nepřijatelné. Nezralé plody kardamomu obsahují více oleje než zralé a suché.

Díky poměrně tvrdé skořápce a vysokému obsahu olejů v semenech je výroba kardamomového oleje poměrně produktivní: výtěžek esterů je asi 7-8% hmotnosti použitých surovin.

Kardamomový esenciální olej se získává stejně jako většina kořeněných aromatických olejů – destilací vodní párou. Pro toto koření není povolena jiná metoda extrakce než metoda destilace vodní párou. Ve výrobním procesu se kromě silice získává také malé množství pryskyřice, která se využívá především pro průmyslové účely.

Ve složení kardamomového oleje dominuje cineol a terpinylacetát, které tvoří téměř polovinu celkové hmoty. Zbývající složky – pinen, linalool, borneol atd. – pouze vyvažují jejich účinky.

Kardamomový olej je jedním z nejtrvalejších a nejstabilnějších esenciálních olejů ze skupiny kořenitých. Skladuje se podle doporučení výrobce po dobu 2 let.

Vnější vlastnosti a vlastnosti vůně

Kardamomový olej je velmi světlý, průhledný, téměř bez barvy a jen občas si zachovává světlý a světle nažloutlý tón. S věkem olej mění svou barvu, ale nejvýznamnější změny tohoto esteru jsou vystavení slunečnímu záření: vedou ke ztmavnutí oleje, vzhledu krásné jantarové barvy.

Aroma kardamomu, tolik oblíbeného jako koření a koření, je plně zachováno v esenciálním oleji. Sladký, komplexní, uhrančivý bonbónový olej s jasně kořenitým základem zaujme postupně se rozvíjejícím dřevitým podtextem a silným, vytrvalým a charakteristickým základem.

Kombinace s jinými oleji

Světlý a optimistický kardamomový olej je dokonale kombinován se „silnými“ a perzistentními esenciálními oleji, které mají stejně komplexní aroma. Krásně se kombinuje s koriandrem, palisandrem, pelargónií, pelyňkem, ferulou, lipií, myrtou, borovicí, jalovcem, kadidlem a citronem, které umocňují jeho tonizující a antiseptické vlastnosti.

Kardamom se kombinuje se všemi druhy základových olejů, ale jeho vlastnosti se nejvýrazněji projeví ve směsích s olivovým olejem a třezalkou.

Dopad na psycho-emocionální sféru

Kardamom a jeho úžasné, energické aroma se ne nadarmo tak často používá k dochucení kávy. Esenciální olej, který zdědil vlastnosti vůně koření, je jedním z nejlepších antidepresivních esterů. Nese v sobě pocit důvěry ve vlastní blaho, dává jasné naděje a touhy, lehkost a klid, umocněný jasností mysli.

Kardamomový olej, který probouzí optimismus a okamžitě uvolňuje napětí, vrací vitalitu, sílu, energii, umožňuje rychle odstranit apatii, zmírnit únavu, deprese a dekadentní nálady. Tento olej inspiruje, přináší nový náboj živosti a nálady pro změnu, probouzí, vytváří úžasnou atmosféru, která pomáhá obnovit sebevědomí a své síly. Kardamom přináší novou naději, skvělý pro hledání nových cest k dosažení cíle.

READ
Výhody a poškození marshmallows pro zdraví těla

Tento aroma olej se také vyznačuje schopností zmírňovat bolesti hlavy, melancholické projevy, zahánět strachy a úzkosti. To je skvělý nástroj pro rychlou změnu nálady, přípravu na důležité události a svátky.

Kardamom je považován za jedno z nejsilnějších afrodiziak, i když jeho účinek je spíše spojen s celkovým posilujícím a optimistickým účinkem. Používá se jako lék na impotenci, nádherné aroma oleje pomáhá relaxovat, odstraňuje strachy a komplexy, otevírá a posiluje smyslnost.

léčivé vlastnosti

Kardamomový olej je obdařen jak vlastnostmi charakteristickými pro všechny pikantní estery, tak jedinečnými vlastnostmi. Mezi terapeutickými vlohami tohoto oleje vedou antiseptické a stimulační vlastnosti, které umožňují kardamomu aktivně zmírňovat záněty a poruchy různého původu.

Protikřečové, dezinfekční, diuretické, karminativní a povzbuzující účinky oleje umožňují normalizovat trávení a vyrovnat se s jeho různými poruchami. Kardamom je zvláště účinný při různých poruchách v práci gastrointestinálního traktu spojených s nervovými procesy a zážitky, příznaky psychosomatických onemocnění. Používá se jako projímadlo a k odstranění pálení žáhy, plynatosti, nepříjemných příznaků, zápachu z úst (i po jídle). Esenciální olej kardamomu působí na sliznice, zlepšuje chuť k jídlu, sekreční funkci a zvyšuje slinění. Působí příznivě na činnost žlučníku, podporuje odbourávání a spalování tuků.

Diuretický a antiseptický účinek kardamomu je vhodný při léčbě problémů urogenitálního systému, analgetický – při premenstruačním syndromu a bolestech hlavy. Předpokládá se, že tento olej stimuluje menstruaci.

Silný analgetický účinek oleje pomůže při bolestech svalů, revmatu, kloubů.

Kardamomový olej se také používá jako adjuvans při onemocněních dýchacího ústrojí, ke zmírnění kašle a udržení tepla při vysokých teplotách. A jako antiseptikum se používá na astma, bronchitidu, tracheitidu, laryngitidu, zápal plic.

Kosmetické vlastnosti

Silné antiseptické a stimulační vlastnosti kardamomového oleje se projevují i ​​v péči o pleť. Jedná se o jeden z nejlepších přípravků proti stárnutí, jehož účinek je založen na obnovení pružnosti a struktury pokožky. Kardamom ale zároveň obvykle prokazuje své vlastnosti při vnitřním použití, zatímco zevně se používá bodově – k léčbě zánětů nebo celkově ke zlepšení kosmetiky, k vytvoření směsi olejů v anti-aging masážních kurzech.

Aktivním zvýšením syntézy kolagenu a obnovením hustoty a pružnosti pokožky pomáhá kardamomový olej udržovat její mládí a krásu. Díky lehkému rozjasňujícímu efektu má kardamom obecně zlepšující účinek na pokožku, dodává jí rovnoměrný a atraktivní odstín. Jedná se o vynikající nástroj pro posílení výživy pokožky, pro rychlý i systémový tonizující účinek.

Tento kořeněný olej se vyznačuje aktivním účinkem proti celulitidě, schopností obnovit kožní turgor při změnách hmotnosti, obnovit elasticitu a pevnost epidermis.

Tento éter je vynikajícím nástrojem pro boj s lokálními záněty a negativními procesy na kůži. Pomáhá vyrovnat se s pustulózními záněty, kousnutím hmyzem, používá se na akné, různá poranění a kožní onemocnění.

Deodorační účinek oleje je považován za nepostradatelný. Osvěžuje, eliminuje nepříjemné pachy, tonizuje a je vysoce odolný.

Použití v domácnosti

Kardamomový olej je jednou z klasických ingrediencí pro výrobu domácích parfémů, kosmetiky a mýdel. Kombinace neagresivity, jasné a velmi perzistentní vůně a antiseptických vlastností z něj dělá nepostradatelný kořeněný olej. Obvykle se používá v orientálních kompozicích.

READ
Jak pít whisky: užitečné tipy

Jedná se o vynikající nástroj sportovní medicíny: kardamomový olej aktivně uvolňuje svaly při použití v masážních směsích.

Kardamomový olej se používá k ochucení nápojů a pokrmů jak v domácnosti, tak v průmyslovém měřítku, včetně aromatizace kávy jako alternativy koření.

Vlastnosti použití oleje a preventivní opatření

Kardamomový olej je považován za toxický olej, ale na rozdíl od většiny olejů z koření je zcela neagresivní, nezpůsobuje nepohodlí při aplikaci na pokožku a jen zřídka způsobuje podráždění. Předpokládá se, že je to jediný olej z koření, který nepatří do seznamu alergenních, ale musí být proveden test individuální nesnášenlivosti.

Vzhledem k tomu, že tento olej aktivně působí na sliznice, nelze jej použít na peptické vředy (omezení jsou relevantní pouze pro vnitřní použití).

Přes potenciální schopnost stimulovat krvácení, která je výraznější u oleje z madagaskarského kardamomu, se olej používá v těhotenství, ale pouze po konzultaci s lékařem.

Způsoby aplikace a dávkování

Jako všechny kořeněné esenciální oleje se kardamom používá v nízkých dávkách. Ale protože tento olej zřídka způsobuje negativní reakce a je neagresivní, lze jej použít téměř ve všech metodách aromaterapie, včetně vnitřního použití.

Pro nejoblíbenější metody se kardamomový esenciální olej používá v následujících dávkách:

Kardamomový esenciální olej se v ájurvédské a čínské medicíně používá již více než 3000 let. Běžným tradičním použitím kardamomu je podpora obranyschopnosti těla proti průduškovým a zažívacím problémům, jako jsou poruchy trávení, nevolnost a zápach z úst. Všechny tyto vlastnosti jsou způsobeny působením kardamomu na slinivku, slezinu a žaludek.

Co je kardamomový olej

esenciální olej kardamom-vlastnosti-aplikace

Vytrvalá rostlina zvaná kardamom se pěstuje v oblastech s tropickým klimatem. Hlavní plantáže tohoto slavného vonného koření se nacházejí v Indii, na Cejlonu, v Guatemale. Tato vysoká, až 4 metry, rostlina má dlouhé kopinaté zelené listy, drobné květy a velký dužnatý kořen, který připomíná kořen zázvoru. Ve skutečnosti patří do této rodiny. Po odkvětu se vytvoří plod – lusk se semeny uvnitř.

Kardamom je dobře známý již od starověku. Egypťané ho používali do parfémů a aromatických směsí a žvýkali ho k bělení zubů. Římané jej používali proti nadýmání, ke zlepšení trávení potravy. Arabové přidali do kávy. V asijských zemích je kardamom dodnes jednou z hlavních ingrediencí národní kuchyně.

Jak se získává esenciální olej kardamom?

Kardamomový olej se získává z obou druhů rostlin: zeleného kardamomu a černého kardamomu. Získává se parní destilací ze semen sesbíraných těsně před dozráním. Výtěžnost ropy je 1-5 procent. Před destilací se semena suší alespoň tři měsíce, aby se získalo nejúplnější chemické složení.

Kardamomový olej má sladkou, kořenitou, téměř balzamikovou vůni, je čiré světle žluté barvy a má mírně vodnatou viskozitu.

Hlavní chemické složky oleje jsou:

monoterpenové uhlovodíky: pinen, sabinen, limonen, myren a další;

terpenové alkoholy: terpinen, terpinolen,

seskviterpenové alkoholy: linalool, nerol, alfa-terpineol, citronellol, geraniol;

READ
Slunečnicová semena: výhody a poškození těla

cineole a další.

Jeho chemické složení závisí na typu kardamomu, půdě a dokonce i klimatu.

vlastnosti esenciálního oleje kardamom

Hlavní terapeutické vlastnosti jsou dány obsahem cineolu, linaloolu, monoterpenů. Z lékařského hlediska má kardamomový olej takové vlastnosti jako:

Zlepšuje trávení a uvolňuje křeče v žaludku a střevech, odstraňuje bolesti hlavy.

Tento olej je zvláště užitečný pro trávicí systém. Působí jako projímadlo a uvolňuje křeče při kolikách, pálení žáhy, eliminuje zvýšenou tvorbu plynů. Lze jej použít při dyspepsii a nevolnosti, a to i během těhotenství.

Když se cítíte slabí a psychicky unavení, může vám tento olej pomoci svým osvěžujícím a povzbuzujícím účinkem.

Expektorační vlastnosti oleje pomáhají při kašli čistit hlen z průdušek. Tento olej je dobře známý lék na impotenci a nízkou sexuální odezvu.

Na závěr tedy kardamomový olej pomáhá s:

Poruchy žaludku a trávicího systému;

Podporuje dýchací systém;

Zvyšuje a zlepšuje náladu;

Lahodné koření na pečení a jiné kulinářské pokrmy;

Často se používá k posílení zubů a dásní.

Důležité je, že tento olej je jemnější než mnoho jiných esenciálních olejů, jako je eukalyptus nebo máta peprná, které omezují použití pro malé děti. V tomto případě může být kardamomový olej výbornou náhradou.

Pokud jde o emocionální oblast, tento olej se často používá ke zmírnění hněvu a zklamání, výbuchů vzteku, oslabení pocitů viny a obnovení objektivity, pomáhá udržet sebekontrolu nad vlastními emocemi, agresivitu, projasňuje mysl a vede k střízlivějšímu podívat se na své činy. Jak se říká, může vám pomoci ustoupit ze situace, abyste viděli problém jasněji a vyhodnotili objektivitu jednání ostatních lidí.

Jaké oleje jsou kompatibilní s kardamomovým esenciálním olejem?

Kardamomový esenciální olej se dobře mísí s esenciálními oleji z růže, pomeranče, jalovce, bergamotu, koriandru, skořice, kadidla, hřebíčku, kmínu, borovice, cedru, růžového dřeva, ylang ylang, pelargónie, myrty, citronu. V závislosti na aplikaci může být nahrazen zázvorovým, eukalyptovým, rozmarýnovým olejem.

Jako základní olej lze po zředění použít jakýkoli olej, který nemá vlastní výraznou vůni.

aplikace esenciálního oleje kardamom

Kardamomový olej lze použít pro léčebné účely, při vaření, stabilizaci emocionální sféry, v každodenním životě, kosmetologii a parfumerii.

Je známo, že kardamom pomáhá zmírňovat bolesti žaludku a špatné trávení.

Má chladivou, kořeněnou, povzbuzující vůni.

Kardamom je všestranné koření široce používané při vaření.

Kardamom lze použít ke zmírnění příznaků nachlazení a nepohodlí pohybového aparátu.

Pro zlepšení trávení. Olej pomáhá stimulovat trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Jednu kapku můžete dát pod jazyk nebo masírovat břicho.

Na plynatost přidejte 1-2 kapky do půl sklenice vody a vypijte, nebo vmasírujte do podbřišku zředěním oleje v nosném oleji.

S premenstruačním syndromem nebo menopauzou. Masírujte břicho smícháním 3 kapek oleje s malým množstvím nosného oleje, abyste zmírnili nepohodlí spojené s menstruací a menopauzou.

S nachlazením. Jedná se o teplý olej, který může pomoci zmírnit příznaky nachlazení. Přidejte pár kapek do difuzéru aromalampy.

Nevolnost během těhotenství. Kardamomový olej může pomoci při ranní nevolnosti. Smíchejte kapku pepřového oleje, 1 kapku kardamomového oleje a 3 kapky levandulového esenciálního oleje zředěného v nosném oleji a naneste tuto směs na zátylek a za uši.

READ
Nepravá pláštěnka - popis, kde roste jedovatost houby

Svaly a klouby. Pro své antispasmodické, analgetické a protizánětlivé vlastnosti lze olej použít při bolestech pohybového aparátu. Zřeďte 1 kapku oleje s nosným olejem a masírujte bolestivé místo.

Ze špatného dechu. Antiseptické a antimikrobiální vlastnosti oleje lze využít při špatném dechu. Smíchejte 2 kapky oleje s vodou a použijte jako ústní vodu.

Na soustředění. Stimulační a povzbuzující vlastnosti pomáhají zvýšit koncentraci a zlepšit mozkovou aktivitu. Naneste 1 kapku oleje na zadní část krku.

Pro povzbuzení zapalte aromalampu nakapáním pár kapek oleje do difuzéru nebo masáží 1-2 kapkami oleje v oblasti hrudníku.

Taková aromaterapeutická sezení budou užitečná pro odkašlávání a pro zmírnění únavy.

Kardamomový esenciální olej lze použít při koupeli, dodá pocit svěžesti a zvýší tón. Navíc takové koupele pomohou při problémech s trávicí soustavou, s kašlem. Po koupeli se budete cítit odpočatí a nabití.

Přidejte tento olej do pokrmů, pečiva nebo čaje a kávy, abyste jim dodali jedinečnou chuť. Začněte přidáním ne více než 1-2 kapek.

Použití receptů s kardamomovým olejem

Kardamomový esenciální olej se dobře mísí s mnoha dalšími souvisejícími oleji. Tento olej patří mezi kořeněné oleje. Proto by se měl používat v malých množstvích. Je povoleno použít olej uvnitř, ale ne více než 2-3 kapky, které je nutné smíchat s medem nebo 100-125 ml vody. Je povoleno užívat až třikrát denně.

Pro ochucení pokrmů a nápojů – ne více než 2-3 kapky.

Pro použití v aromaterapii nepřidávejte více než:

V difuzéru aromalampy – 2-3 kapky;

Při koupeli – 5-10 kapek na koupel, koupání ne déle než 15 minut;

Během masáže – 5-6 kapek na polévkovou lžíci (1 polévková lžíce – 15 gramů);

Vyrobte si následující směsi s vůní květin, které vám pomohou zmírnit stres, úzkost, podrážděnost a odstranit nepříjemné myšlenky.

3 kapky kardamomového oleje

2 kapky skořicového oleje

2 kapky hřebíčkového oleje

1 kapka zázvorového oleje

Stačí vše smíchat a zapálit aromalampu.

Na 2 šálky mořské soli (nebo jiné):

6 kapek kardamomu

4 kapky levandule

Přidejte k soli esenciální oleje umístěním do nádoby nebo sklenice s víčkem a dobře protřepejte.

15 ml arganového oleje (1 polévková lžíce)

15 ml jojobového oleje (1 polévková lžíce)

4 kapky esenciálního oleje kardamom

7 kapek esenciálního oleje ze santalového dřeva

4 kapky grapefruitového oleje

3 kapky bergamotového oleje

Smíchejte v neprůhledné skleněné lahvičce a použijte na masáž.

Kontraindikace esenciálního oleje z kardamomu

Známé toxické účinky oleje nejsou v současnosti známy. Ale použití oleje ve velkém množství může vést k vedlejším účinkům, podráždění kůže a střevním potížím.

Bez porady s lékařem je užívání oleje těhotnými ženami kontraindikováno. Tento zákaz platí i pro použití velmi malými dětmi.

Při použití oleje se vyhněte kontaktu s očima, vnitřkem ucha a jinými citlivými oblastmi.

Vždy začínejte malými dávkami a při absenci alergické reakce můžete počet kapek postupně zvyšovat.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: