Esenciální olej z mrkvových semen – výhody a aplikace

Každý ví o vysokém obsahu vitamínů v mrkvi a její schopnosti příznivě působit na zrak a stav pokožky, ale stále je nemožné vnímat tuto kulturu jako léčivou. Mezitím se z divoké mrkve, respektive z jejích četných semen, získává unikátní éterický olej, který vykazuje přibližně stejné vlastnosti jako nálev, a dokonce je oficiální medicínou uznáván jako regulátor trávení a ledvin, diuretikum a lék proti kolikám.

  • Způsob příjmu
  • Vlastnosti
  • Kombinace s jinými oleji
  • Dopad na emoční sféru
  • Léčivé vlastnosti
  • Aplikace v kosmetologii
  • Kontraindikace a dávkování

Způsob příjmu

Olej se získává ze semen divoké mrkve, jejíž kořeny jsou bělavé, stonky rozvětvené, mohou dosahovat výšky jednoho a půl metru a listy jsou nadýchané, v dokonalé harmonii s bílými deštníky. květenství. Při výrobě pravého esenciálního oleje z mrkvových semínek by se neměly používat listy, proto byste měli věnovat pozornost složení a původu kupovaného produktu.

Latinské označení rostliny – Daucus carota.

Způsob výroby – destilace s vodní párou, příležitostně – s oxidem uhličitým (vlastnosti jsou totožné).

Vlastnosti

Tento olej je zřídka malován v téměř neznatelném nažloutlém odstínu, častěji zcela průhledný, spíše tekutý.

Jeho vůně má jemný mrkvový podtón, který si jen těžko spletete s jinou rostlinou. Vyznačuje se hlubokým kouřovým zemitým základem s dřevitými tóny. Je vnímán jako suchý a teplý a vyvolává neměnné asociace s okopaninami.

Olej se skladuje minimálně 2 roky, ale pouze v absolutní tmě a s úplnou těsností.

Kombinace s jinými oleji

Je obtížné vybrat partnery pro velmi specifickou vůni, obvykle se tento ester nepoužívá pro parfémové směsi a kombinace jsou vybírány pouze pro požadované léčivé nebo kosmetické vlastnosti.

Mrkev dobře voní s cedrovým, kasiovým a citrusovým olejem, s oleji z vetiveru, růže, pelargónie, santalového dřeva, mimózy, levandule, stejně jako se všemi kořeněnými rostlinami, i když druhá kombinace může být příliš rušivá.

Dopad na emoční sféru

Psycho-emocionální dopad – vyjasnění a posílení rozhodnosti. Vůně energizuje, projasňuje tvorbu a stimuluje duševní činnost, posiluje nervový systém, obnovuje psychickou rovnováhu, pomáhá snižovat stres.

Je to jeden z nejlepších olejů, který pomáhá překonat zmatek a nedostatek odhodlání překonat obtížné situace. Předpokládá se, že mrkvový olej posiluje intuici a schopnost porozumět sama sobě.

Kromě toho obnovuje vitalitu, povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje premenstruační příznaky a působí relaxačně na svaly.

READ
Výhody a poškození bílého čaje. Funkce vaření piva

Léčivé vlastnosti

Olej získaný parní destilací z mrkvových semínek nejaktivněji působí na oběhový systém, pomáhá čistit krev a lymfu, má detoxikační účinek. Kromě toho je účinný při léčbě artritidy, dny a revmatismu.

Symptomaticky zmírňuje poruchy trávení, včetně nejúčinnější při problémech s funkcí střev. Má tonizující účinek na žlučník a játra, doporučuje se jako jeden z léčebných prostředků při onemocněních a poruchách těchto orgánů.

Kromě zmírnění premenstruačních poruch má také normalizační účinek na menstruační cykly v kombinaci s vyrovnávacím účinkem na hormonální pozadí.

V kombinaci s petrželovým olejem zmírňuje otoky a pomáhá odstraňovat tekutinu z těla.

Jedná se o vynikající prostředek pro léčbu infekčních, plísňových a virových kožních onemocnění.

Aplikace v kosmetologii

V kosmetologii je rozsah mrkvového oleje omezený z důvodu aktivní stimulace mazových žláz, což je absolutně kontraindikováno pro mastnou a problematickou pleť, zvláště aknózní.

Je považován za ideální olej pro unavenou, zralou, ochablou a stárnoucí pleť. Dostatečně hluboko proniká, stimuluje obnovu a fungování žláz, pomáhá vyhladit reliéf, zvyšuje elasticitu epidermis a má obecný účinek proti stárnutí.

Navzdory své spíše nevýrazné barvě aktivně mění barvu pleti: působí jako opalovací krém a podporuje tvorbu rovnoměrného a krásného opálení. Odstraňuje bledou barvu, viditelnou únavu a vyčerpání, pomáhá odolávat povětrnostním vlivům a dalším nepříznivým vlivům počasí.

Vhodné pro trvalou péči o suché vlasy, stimuluje jejich růst a obnovuje texturu.

Kontraindikace a dávkování

Protože tento olej stimuluje menstruaci, it by neměl být používán během těhotenství. Jinak nemá žádné kontraindikace – je nefototoxický, nemá dráždivé vlastnosti a při aplikaci na pokožku dokonce nezpůsobuje žádné nepohodlí.

Vlastnosti a použití oleje z mrkvových semínek si zaslouží pečlivé prostudování. Éter blahodárně působí na pokožku a při správném užívání přispívá k celkovému posílení organismu.

Z čeho a jak se mrkvový olej získává

Mrkvový olej je produkt získaný ze sušených semen domácí a divoké mrkve. Má žlutou barvu s nahnědlým nádechem, konzistence produktu je poměrně viskózní a vůně je dřevitá se zemitými tóny.

Mrkvový olej se obvykle získává lisováním za studena. Semena se umístí pod lis a pomocí silného tlaku se z nich extrahuje éterická frakce. Zahřívání ve výrobním procesu produktu se nepoužívá. Produkt se také odděluje parní destilací.

READ
Lišky - popis, kde rostou, toxicita houby

Esenciální olej z mrkve nezaměňujte s běžným, získaným vyluhováním dužiny v jakýchkoli zeleninových výliscích

Chemické složení

Výhody mrkvového oleje jsou způsobeny jeho bohatým chemickým složením. Výlisky obsahují zejména:

  • vitaminy B1, B2, B5 a B6;
  • limonen a geranylacetát;
  • vitamín PP;
  • beta-karoten;
  • hořčík, draslík a fosfor;
  • železo a měď;
  • kyselina askorbová;
  • vitamín B9;
  • mangan, zinek a selen;
  • vitamíny A, H a K;
  • Omega-3 a Omega-6;
  • flavonoidy a fytoncidy;
  • pinen a myrcen;
  • vápník a fluor;
  • síra a jód;
  • tokoferol;
  • bisabolen a sabinen;
  • vitamín A.

Koncentrace účinných látek ve výliscích z mrkvových semen je velmi vysoká. Extrakt se proto nepoužívá pro potravinářské účely, ale používá se výhradně jako součást kosmetických a léčivých přípravků.

Vlastnosti esenciálního oleje z mrkvových semen

Při opatrném používání má olej z mrkvových semínek velmi blahodárný vliv na organismus. Zejména cenný stisk:

  • dezinfikuje poranění a podporuje jejich rychlé hojení;
  • pomáhá eliminovat parazity ze střev;
  • odstraňuje otoky a čistí tělo toxinů;
  • zlepšuje metabolismus a normalizuje práci žaludku a slinivky břišní;
  • podporuje léčbu hepatitidy a enteritidy;
  • pomáhá eliminovat vředy a abscesy;
  • zmírňuje bolesti u žen během menstruace;
  • má příznivý vliv na práci lymfatického systému;
  • podporuje rozpouštění malých kamenů v ledvinách.

Mrkvový olej se používá při onemocněních reprodukční sféry u mužů a žen. Squeeze stimuluje libido a pomáhá odstranit problémy s početím. Éter nachází uplatnění při léčbě lupénky, ekzémů, kožních plísní a keloidních jizev.

Použití oleje z mrkvových semen v kosmetologii

Nejaktivněji se olej z mrkvových semen používá v oblasti kosmetologie. Squeeze zlepšuje stav vlasů a zastavuje jejich vypadávání, pomáhá zbavit se lupů a svědění pokožky hlavy. Mrkvový éter můžete použít na problematickou epidermis – přípravek odstraňuje akné a záněty, hydratuje a tonizuje a má mírný bělící účinek.

Pro matné vlasy

Mrkvový olej v kombinaci s dalšími složkami dobře stimuluje vlasy k aktivnímu růstu, navrací jim sílu a lesk. Doma, pro nudné kadeře, připravují takovou masku:

  1. Smíchejte 15 ml olivového oleje s 5 kapkami výlisků z mrkvových semínek.
  2. Přidejte 5 kapek vašich oblíbených esterů – citrusových, mátových nebo jakýchkoli jiných.
  3. Produkt rozetřete po vlasech před mytím, lehce vetřete ke kořínkům.

Po půl hodině se zbytky masky odstraní šamponem. Proceduru stačí provádět dvakrát týdně.

Při vypadávání vlasů

Mrkvový olej posiluje vlasové kořínky a zabraňuje vypadávání vlasů. Kosmetický přípravek na bázi surovin se připravuje takto:

  1. Smíchejte 6 kapek mrkvového éteru se čtyřmi kapkami kadidlového oleje.
  2. Přiveďte k homogenitě.
  3. Při mytí aplikujte do vlasů u kořínků.
READ
Instantní nudle - výhody a škody

Produkt se musí několik minut vtírat do pokožky hlavy. Pokud provádíte proceduru 1-2krát týdně, vlasy rychle přestanou vypadávat a získají další objem.

S předčasným stárnutím pokožky

Esenciální olej z mrkvových semínek má dobré vlastnosti proti stárnutí. Když se objeví rané vrásky, lék se používá následovně:

  1. Nalijte do mělké nádoby 5 ml olivových nebo sezamových výlisků.
  2. Připravte 10-30 kapek mrkvového éteru.
  3. Rozetřete po pokožce obličeje, lehce rozetřete.

Udržujte masku po dobu pěti minut. Po uplynutí doby použitelnosti odstraňte zbytky přípravku papírovou utěrkou a omyjte studenou vodou.

Od jizev a jizev

Stahující vlastnosti výlisků z mrkvových semen se používají k odstranění jizev a jizev. Kosmetický přípravek se připravuje podle následující receptury:

  1. Smíchejte 30 ml oleje z lískových oříšků a šípků.
  2. Přidá se pět kapek esterů mrkve, měsíčku a rozmarýnu.
  3. Pořádně promíchejte.
  4. Přidejte 5 ml tekutého vitamínu E.

Výsledný produkt se lubrikuje problémovými oblastmi dvakrát denně. Postup musí být proveden do měsíce.

Pro tón

Mytí kostkami ledu s mrkvovým olejem pomáhá zvýšit pružnost pokožky, navrací obličeji zdravý lesk a předchází prvním vráskám. Dělají je takto:

  1. Do sklenice nalijte 150 ml čisté destilované vody.
  2. Přidají se čtyři kapky éteru z mrkvových semínek a dvě kapky jojobového a hroznového oleje.
  3. Nalijte tekutinu do forem na led.
  4. Zmrazit v lednici.

Každé ráno je potřeba použít jednu kostku na mytí. Kousek ledu se provádí podél masážních linií, dokud zcela neroztaje.

Pozornost ! Na jedné části obličeje je kostka studeného mytí držena ne déle než několik sekund.

Použití oleje v tradiční medicíně

Cenné vlastnosti éteru z mrkvových semen se používají k léčbě onemocnění. Výlisky lze používat zevně i vnitřně, ale v druhém případě je třeba dodržovat minimální dávkování.

Pro imunitu

Užitečný olej z mrkvových semínek posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet SARS a chřipce. Pro prevenci se éter užívá třikrát denně na prázdný žaludek před jídlem, každý po pěti kapkách.

Kurz pokračuje po dobu jednoho měsíce a poté si udělejte přestávku na stejnou dobu. Pro usnadnění mohou být výlisky zředěny v 50 ml vody nebo aplikovány na kostku cukru pro následnou absorpci.

READ
Jak se uklidnit a přestat být nervózní

Artritida

Olej z mrkvových semínek zmírňuje bolesti a otoky při kloubních onemocněních, zlepšuje pohyblivost končetin. Při artritidě a artróze se doporučuje použít tento lék:

  1. Asi 10 ml jakéhokoli rostlinného oleje se mírně zahřeje ve vodní lázni.
  2. Přidá se pět kapek éteru z mrkvových semen.
  3. V přípravku navlhčete kousek složené gázy.

Poté by měl být obklad mírně zmáčknut a aplikován na bolavý kloub. Zhora je gáza fixována obvazem a izolována šátkem. Kompresi musíte nechat několik hodin, poté se pokožka umyje teplou vodou. Celkově se léčba provádí po dobu pěti dnů.

Kašel

Mrkvový olej lze použít k léčbě nachlazení. Náprava se používá velmi jednoduše – do 3 g medu nebo džemu přidejte 4-100 kapky éteru. Směs se užívá 15 g před jídlem, v terapii se pokračuje, dokud se nebudete cítit lépe.

Na výrony a pohmožděniny

Analgetické vlastnosti mrkvového oleje se využívají ke zlepšení podvrtnutí. Obvykle se přípravek přidává do relaxačních koupelí – na 1 litr vody je třeba přidat asi 20 kapek drogy.

Pro ztrátu hmotnosti

Olej z mrkvových semínek urychluje metabolické procesy i při vnější aplikaci na pokožku. Při hubnutí se lék používá na zábaly:

  1. V hluboké nádobě smíchejte 200 ml smetany a 500 ml vody.
  2. Přidá se deset kapek mrkvového éteru.
  3. Namočte do produktu velký kus látky.
  4. Zabalte problémové oblasti těla a pečlivě izolujte.

Postup pokračuje po dobu půl hodiny. Po uplynutí lhůty je nutné se osprchovat a odstranit zbytky zábalové směsi z pokožky.

Kontraindikace a možné poškození

S četnými cennými vlastnostmi vyžaduje mrkvový esenciální olej pečlivé používání. Musíte přestat používat produkt:

  • s individuálními alergiemi;
  • s přebytkem vitamínu A v těle;
  • s epilepsií a zvýšenou nervovou excitabilitou;
  • s chronickým astmatem;
  • s vážnými kardiovaskulárními onemocněními;
  • během těhotenství a kojení.

Před prvním použitím základního produktu je třeba jej nanést na pokožku zápěstí a počkat několik hodin. Tím zajistíte, že nedojde k žádným alergiím. Je zakázáno používat éter jako alternativu rostlinného oleje – má příliš vysokou koncentraci a způsobuje popáleniny jícnu a otravy. Přípravek se neaplikuje na čerstvé popáleniny a vážné otevřené rány, nepoužívá se ke kapání do očí a k léčbě pohlavních orgánů.

READ
Je možné se po soláriu umýt?

Jak rozlišovat od padělků

Při nákupu esenciálního oleje z mrkvových semínek musíte produkt pečlivě prozkoumat a ujistit se, že je autentický. Přírodní výlisky by měly mít nažloutlý nahnědlý odstín a dobrou průhlednost. Vůně éteru je rozpoznatelná, s výraznými dřevitě-zemitými tóny.

Pokud má mrkvový olej jasně oranžovou barvu a jeho vůně není spojena s kořenovou zeleninou, mluvíme o obyčejném zeleninovém nálevu z dužiny. Hodnotné vlastnosti takového nástroje jsou mnohem nižší.

Jak vařit doma

Je nemožné připravit skutečný mrkvový éter vlastními silami – to vyžaduje průmyslové vybavení. Ale doma je docela možné vytvořit lék, který se svými vlastnostmi blíží léku z lékárny.

Obvykle se olej z mrkvových semen extrahuje podle následujícího schématu:

  1. Asi 500 g zrn předem namočených ve vodě se opatrně rozemele v mixéru.
  2. Výsledná hmota se rozetře na kus gázy složený ve čtyřech vrstvách.
  3. Materiál se shromažďuje na okrajích a nahoře se sváže, aby se vytvořil malý uzel.
  4. Surovina se zavěsí nad nádobu na sběr mrkvového oleje a nechá se alespoň 12 hodin.

Čas od času se uzel protřepe, aby se výlisky rychleji oddělily. Nevýhodou této metody je, že trvá dlouho a umožňuje získat velmi malé množství mrkvového oleje.

Další recept umožňuje v krátké době oddělit éterovou složku od semínek zeleniny. Schéma vypadá takto:

  1. Semena mrkve v objemu 500 g se rozdrtí hmoždířem nebo lžící.
  2. Vzniklou hmotu ručně vymačkejte přes složenou gázu.
  3. Zbývající koláč je umístěn přímo v uzlu tkaniny v hlubokém talíři.
  4. Silným nákladem zatlačte na vrch a nechte několik minut působit.

Poté je třeba spojit dvě části výsledného oleje, nalít do skleněné nádoby a uložit ke skladování.

Domácí mrkvový esenciální olej je vhodné uchovávat v lednici v uzavřené nádobě s tmavými stěnami.

Závěr

Vlastnosti a použití oleje z mrkvových semínek stojí za zvážení. Cenné výlisky se používají v kosmetologii a v receptech domácího zdraví. S etherem je třeba zacházet opatrně, protože má vysokou koncentraci účinných látek.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: