Pomerančový esenciální olej – vlastnosti a použití

Slunečný a velmi voňavý esenciální olej z pomeranče není nadarmo tak oblíbený – okamžitě zlepšuje náladu a nikdy neomrzí. Tento éterický olej získaný lisováním za studena si uchovává maximum užitečných látek a je široce používán v lékařství, kosmetologii a vaření.

Aplikace a indikace k použití

Esenciální olej pomerančových vlastností a jeho využití je žádaný především v lékařské a kosmetické oblasti. Indikace pro použití jsou:

onemocnění ústní dutiny – stomatitida, krvácení dásní, herpetické léze sliznice;

kožní problémy – dermatitida, ekzém, lupénka, nadměrná pigmentace, mastnota a ochablost;

nachlazení, doprovázené kašlem, nazální kongescí a vysokou tělesnou teplotou;

přepětí očních svalů a zhoršení zrakové ostrosti;

problémy se srdcem a krevními cévami – vysoký cholesterol, skoky v krevním tlaku;

poruchy trávení – zácpa způsobená slabou peristaltikou;

hypo- a avitaminóza vitaminu C;

psycho-emocionální poruchy – stres, apatie, ztráta síly, nervové vypětí, chronická únava, nespavost, podrážděnost, úzkost.

Produkt je také žádán v kosmetologii – přidává se do pleťových a tělových masek, provádí se aroma česání. Komponenta je součástí mnoha kosmetických přípravků – krémů, šamponů, pleťových vod, toaletních mýdel a parfémů.

Pomerančový esenciální olej pomáhá v boji proti celulitidě stimulací lymfatického toku. Používá se ke kosmetickým zábalům, koupelím a masážím.

I ve vaření našel pomerančový olej využití – přidává se do pečiva, salátů, nápojů, marinád a nálevů.

Užitečné vlastnosti

Široký rozsah esenciálního oleje je způsoben řadou užitečných vlastností. Produkt je schopen:

zvýšit krevní oběh a tok lymfy;

normalizovat krevní tlak;

zlepšit peristaltiku žaludku a střev;

očistit krev od toxinů a odstranit toxiny;

zvýšit chuť k jídlu a posílit imunitu;

nasytit tělo vitamíny a přírodními antiseptiky;

bojovat proti nádorovým buňkám

mají choleretický účinek;

normalizovat metabolismus sacharidů a lipidů;

zlepšit pleť a zvýšit turgor pokožky;

zvýšit koncentraci a výkon;

zmírnit křeče hladkých svalů;

zlepšit stav s migrénami a bolestmi kloubů;

urychlit procesy regenerace tkání;

snížit otoky v důsledku diuretického působení.

Zvláště oceňována je schopnost éteru příznivě působit na psycho-emocionální stav člověka. Rafinované nasládlé aroma okamžitě uklidňuje, zmírňuje úzkost a únavu, normalizuje spánek, povzbuzuje a zlepšuje náladu.

Pomerančový olej se dobře mísí s esenciálními oleji levandule, růže, jasmínu a ylang ylang. Při společném použití je pozorován synergický efekt – zlepšení vlastností každé složky.

READ
Voda se sodou na lačný žaludek - zdravotní přínosy a škody

Obecná charakteristika

Oranžový ester je hustá, ale spíše tekutá, žlutá nebo oranžová olejovitá kapalina. Má charakteristickou citrusovou vůni a díky obsahu velkého množství přírodních barviv je schopen zanechávat na tkaninách žluté stopy. Produkt získaný z hořkého pomeranče je prakticky bez chuti, ze sladkého pomeranče – s bohatou chutí, bez hořkosti.

Na co byste měli při nákupu dávat pozor, abyste nedostali padělek:

cena – náklady na přírodní citrusový olej jsou nejméně 8 $ za 10 ml láhev;

na etiketě by mělo být uvedeno „100% přírodní esenciální olej“ – a nic jiného;

průhledné sklo lahvičky a objem lahvičky je více než 10 ml – jasné znamení padělku;

dostupnost mezinárodního certifikátu pro produkt dle norem ISO nebo GMP;

vůně – měla by být přirozená, „ne chemická“, hluboká, ale nebít do nosu.

Výhody

Olej získaný z pomerančové kůry blahodárně působí na mastnou pleť – stahuje póry a snižuje mastnotu. Při pravidelném používání dochází k redukci jemných vrásek a mizí stařecké skvrny. Éter jako součást vlasových masek zlepšuje strukturu vlasového stvolu a odstraňuje roztřepené konečky.

Aromaterapie s pomerančovým olejem pomáhá překonat chronickou únavu, zlepšit výkon a normalizovat spánek. Odpařující se těkavé látky mají navíc antiseptické vlastnosti a lze je použít k dezinfekci prostor.

Aplikace a výplachy éterem pomáhají zbavit se dermatologických a zubních onemocnění a inhalace urychlují zotavení z nachlazení.

Sladká, lehká, lehce nakyslá a taková slunečná vůně pomerančové kůry naplňuje jeden z hlavních kosmetických olejů – pomeranč – nádhernými letními tóny. Jasné ovocné aroma, které vždy navodí sváteční náladu, není jedinou předností tohoto esenciálního oleje. Dostupností výchozí suroviny a poměrně jednoduchým postupem jejího získávání patří do skupiny cenově nejdostupnějších aromatických olejů.

  • Vlastnosti
  • Dopad na emoční sféru
  • Léčivé vlastnosti
  • Použití v kosmetologii
  • Použití v domácnosti
  • Kontraindikace a dávkování

Vlastnosti

Pomerančový olej se získává hydrodestilací nebo lisováním za studena z kůry citrusových plodů (listy a květy se používají k získávání dalších olejů – petitgrain a neroli). Za nejlepší jsou považovány oleje guinejského nebo španělského původu, méně ceněné jsou produkty získané v Americe nebo Brazílii, kde se výroba pomerančového aromatického oleje často kombinuje s výrobou pomerančové šťávy.

READ
Jak pít koňak: jemnosti pití koňaku

Navenek je tato silice dosti tekutá tekutina, která vždy zanechává žlutooranžové stopy na oblečení nebo ubrousku: barviva a pigmenty obsažené v pomerančových slupkách se do oleje dostávají také při destilaci.

Téměř všechny oranžové esenciální oleje obsahují ve svém složení speciální antioxidační složky: jedná se o jeden z nejrychleji oxidujících olejů, který vyžaduje další přísady pro dlouhodobé skladování.

Mezi pomerančovými silicemi je obvyklé rozlišovat dva poddruhy – oleje ze sladkého a hořkého pomeranče, které se liší nejen složením, ale také vůní: olej z hořkého pomeranče má jemnější, rafinovanější aroma.

Pomerančový aromatický olej se dobře mísí a dobře se mísí s většinou esenciálních olejů. Doplňkové aroma pro pomerančový olej jsou všechny citrusové a jehličnaté oleje, dále esenciální oleje z pelargónie, růže, ylang-ylang, jalovce, jasmínu, skořice, saturejky, naioli, kadidla, muškátového oříšku, heřmánku, oregana a šalvěje, koriandru a hřebíčku. Ideálním partnerem pro pomerančový olej je levandulový esenciální olej, který zvýrazňuje a doplňuje jeho uklidňující účinek.

Použití pomerančového oleje je založeno na jeho protizánětlivých, zklidňujících, tonizujících, regeneračních, imunostimulačních, antiseptických, relaxačních vlastnostech.

Dopad na emoční sféru

Pomerančový olej patří mezi esenciální oleje s psychicky hřejivým účinkem. Teplé a tak jemné aroma pomerančového oleje patří k tonizujícím vůním, které pomáhají zlepšit náladu a emoční stav, zmírňují únavu, zbavují úzkosti, poruch spánku, vnitřní nepohody, úzkosti, nervozity, smutku.

Léčivé vlastnosti

Pro léčebné účely se pomerančová silice používá k léčbě krvácení a zánětů v dutině ústní, obezity a celulitidy, otoků a zadržování tekutin, akutních onemocnění dýchacích cest a poruch krevního oběhu.

Léčebný efekt užívání silice se projevuje i při úlevě od svalových, kloubních, menstruačních bolestí, neuralgií a bolestí hlavy.

Použití v kosmetologii

Pomerančový aromatický olej získal největší rozšíření v oblasti kosmetologie a ukázal se jako vynikající regenerační prostředek pro všechny typy pleti. Kosmetické krémy a emulze obohacené o pomerančový olej pomáhají obnovit pružnost pokožky a redukovat vrásky a používají se jako vitaminizační, bělící a ochranný prostředek.

Tento olej je také perfektní pro problémovou pleť: pomůže vám vyrovnat se s rozšířenými póry a jizvami po akné.

V rámci vlasové kosmetiky pomáhá tento esenciální olej v boji proti lupům a nadměrné suchosti.

READ
Výhody a poškození citronu pro zdraví těla

Použití v domácnosti

Pomerančový aroma olej má kromě kosmetického efektu ještě jednu užitečnou vlastnost – dokonale eliminuje nepříjemné pachy v domě a zároveň dezinfikuje vzduch a zvyšuje účinnost. K aromatizaci místností lze přitom použít jak tradiční aromalampu, tak jednodušší prostředky.

Standardní dávkování pro místnost 20 metrů čtverečních je 5 kapek oleje, které lze přidat do vody v aromalampě nebo jednoduše aplikovat na sáček či ubrousek umístěný na topení.

Kontraindikace a dávkování

Před použitím pomerančového esenciálního oleje otestujte citlivost nanesením kapky oleje na jemnou pokožku za uchem nebo v ohybu lokte na několik hodin.

Tento éterický olej patří do skupiny fototoxických látek, proto by se měl na pokožku za slunečných dnů používat opatrně. Těhotné ženy by měly tento olej používat opatrně, stejně jako každý, kdo trpí epilepsií, alergiemi na citrusové plody, hypotenzí, cholelitiázou.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: