Petrželová silice – vlastnosti a použití

Petržel je bylina, která je pevně zakořeněná ve vaření. Dlouho byla vnímána jako koření do pokrmů, ale zatím slouží petržel jako zdroj vzácné a cenné silice.

Významné vlastnosti esenciálních a základových olejů, ukazující jejich důležité výhody nebo nevýhody, včetně toxicity nebo hypoalergenity.

Účely, ke kterým se olej používá, jako je hydratace pokožky, dekontaminace lézí, podpora imunity, boj proti lupům atd.

V závislosti na vlastnostech a vlastnostech oleje jej lze použít v různých formách a formátech, například pro aromatizaci místnosti, obohacení koupele, pro různé části těla a dokonce i uvnitř.

Srovnávací popis typu vůně na základě toho, jakým dalším zdrojům vůně se podobá a jaké asociace vyvolává.

Charakteristika aromatického produktu, která popisuje rychlost jeho odpařování nebo jinými slovy perzistenci aroma.

Olej může být základní (rostlinný tukový extrakt, používá se také v čisté formě) a esenciální (aromatický koncentrát, který se přidává po pár kapkách, ale v čisté formě se nepoužívá vždy a opatrně).

Základní zdroj Kořeny, listy, semena Země původu Maďarsko, Německo, Holandsko, Egypt, Pákistán, USA, Francie

Vůně a vlastnosti petrželového oleje

Od pradávna se petržel používala při vaření, dělala se z ní girlanda pro vítěze sportovních her. Jako posvátná rostlina se používala při pohřebních obřadech. Starověcí řečtí a římští léčitelé používali semena petržele k léčbě onemocnění ledvin a neplodnosti.

Petrželový éter je tradiční indický lidový lék. Olej byl doporučován k odstranění přebytečné vody a toxinů z těla, ke stimulaci průtoku krve do dělohy při porodu. Ve středověku se esence používala při náboženských obřadech.

Existuje několik esenciálních olejů extrahovaných z různých částí rostliny. V účinku a léčivých vlastnostech jsou totožné. Vůně oleje je poměrně komplexní a bohatá. Armat z petržele se zachytí pouze ve svrchních tónech a rychle mizí a na jeho místo přichází těžká kořenitě-dřevitá vůně. Ester z listů je obdařen lehčím aroma s bylinkovou dochutí oproti kořenité balzamikové vůni esence ze semen rostliny. Petrželová nóta se nejčastěji používá v pánských a unisex parfémech.

Všechny oleje z petržele jsou průsvitné barvy, tekuté a volně se vnášejí do směsi. Nefalšují se, protože rostlina není při pěstování vybíravá a snadno se pěstuje.

Ether má řadu léčivých a kosmetických vlastností:

  • aktivuje trávení;
  • stimuluje práci močového měchýře a ledvin;
  • normalizuje arteriální a krevní tlak;
  • posiluje imunitní systém a bojuje proti virovým infekcím;
  • snižuje zánět ve svalech a kloubech;
  • zmírňuje bolesti při onemocněních pohybového aparátu;
  • má stimulační účinek na dělohu během porodu;
  • posiluje dásně;
  • zvyšuje mozkovou aktivitu.
READ
Vejce naměkko - prospívá a poškozuje zdraví těla

Seznam léčivých vlastností petrželového éteru není omezen na tento seznam. Přípravek také pomáhá zmírňovat otoky, tonizuje a omlazuje pokožku, bojuje proti vyrážkám a pigmentaci, posiluje vlasy a odstraňuje lupy.

Aplikace a výhody petrželového oleje

Kromě širokého použití petrželového oleje při vaření jako ochucovadla se léčivý éter používá v lidovém léčitelství a kosmetologii. Extrakt ze semen a listů rostliny se doporučuje jako adjuvans při zácpě, nadýmání a průjmu, prostatitidě a menstruačních nepravidelnostech. K aktivaci práce střev, snížení krevního tlaku a dokonce i k boji proti vši. Používá se také ke zmírnění příznaků běžného nachlazení, jako dekongestivum a expektorans.

V oblasti kosmetologie se éter používá v přípravcích pro suchou, problematickou a zralou pleť. Nachází se ve složení čistící kosmetiky, krémů, masek a emulzí. Obohacený o esence a pečující produkty pro kadeře a pokožku hlavy se sklonem k lupům a vypadávání vlasů. V každodenním životě se éter používá k aromatizaci místností a nábytku.

Aplikace petrželového oleje na vlasy

Extrakt z petržele se používá hlavně k posílení vlasových folikulů a zbavení se suché seborey. Olej vyživuje kořen užitečnými stopovými prvky, zvlhčuje pokožku hlavy a odstraňuje lupy. Dodává vlasům svěžest, lesk a pružnost.

Pro dosažení požadovaného efektu se olej vetře do pokožky hlavy a nanese do délky jako maska. Vlasy se na určitou dobu zabalí, aby produkt vyživil kadeře a dermis. Poté se přípravek z vlasů smyje vaším oblíbeným šamponem.

Výhody petrželového oleje na obličej

Stárnoucí pleť potřebuje důkladnější a komplexnější péči, která ji ochrání před předčasným stárnutím a dehydratací. Petrželový olej dokonale bojuje se změnami souvisejícími s věkem. Chrání epidermis před vystavením UV záření, hydratuje a vyživuje ji, zlepšuje mikrocirkulaci krve v dermis. Také bojuje proti hyperpigmentaci a rozjasňuje pleť.

Petrželový éter je také indikován pro mastnou problémovou pleť, protože tento typ vyžaduje pečlivou péči. Produkt pomáhá zmírnit zánět a stimuluje regeneraci buněk pro rychlé hojení poškození. Používá se také při léčbě růžovky (rosacea).

Esence se přidává do složení tonických a čisticích prostředků. Účinný v péči o suchý a normální typ pleti. Pomáhá vyrovnat se s projevy citlivého stavu, snižuje zarudnutí a podráždění.

Aplikace petrželového oleje na tělo

Olej je součástí složení prostředků pro řešení hematomů a modřin, snížení projevů metliček, antiseptické směsi pro dezinfekci ran. Používá se v opalovací kosmetice, která zabraňuje spálení.

Petrželový éter se přidává do masážních směsí pro uvolnění a tonizaci svalů a celého těla. Pro schopnost zvýšit krevní oběh se používá při anticelulitidové masáži. Procedura také pomůže zmírnit bolest při onemocněních urogenitálního systému, artritidě a revmatismu.

READ
Vepřové maso - prospívá a poškozuje tělo

Aromaterapie s petrželovým olejem

Petrželový olej je jedním z mála esterů, který se nepoužívá v aromaterapii nebo aroma koupelích. Jediným možným použitím přípravku jsou studené inhalace netrvající déle než 4 minuty. Tento čas stačí k nabití živostí, pocitu harmonie s tělem a zklidnění. Vůně petržele aktivuje duševní i fyzický potenciál. Pomáhá bojovat s úzkostí a depresí.

Je možné uvnitř použít petrželový olej

V rámci komplexní terapie se petrželový olej používá k léčbě urogenitálních zánětů, menstruačních nepravidelností, ke stimulaci porodu a zlepšení laktace. Petržel aktivuje práci žaludku a produkci žaludeční šťávy, normalizuje práci srdce. Zvyšuje imunitu a celkově působí na organismus povzbudivě.

Užívejte léčivý éter 2-3x denně po smíchání 1-2 kapek oleje s medem nebo marmeládou. Směs se zalije vodou, čajem nebo kefírem v objemu 200-250 ml.

Kontraindikace a poškození petrželového oleje

Petrželový éter je klasifikován jako aktivní a toxický koncentrát. Je přísně zakázáno porušovat dávkování doporučené v návodu a pro citlivou pleť je lepší dávku snížit na polovinu. Před použitím oleje nezapomeňte provést náplasťový test na individuální nesnášenlivost produktu.

Je přísně zakázáno přijímat vysílání:

  • během těhotenství kvůli riziku kontrakcí dělohy;
  • s bolestivou intenzivní menstruací;
  • s duodenálním vředem a žaludkem;
  • s chronickým zánětem ledvin a močového měchýře.

Kojícím ženám je perorální příjem povolen pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře.

Průběh vnějšího nebo vnitřního užívání by neměl trvat déle než 2-3 týdny. Se zvýšením koncentrace způsobuje těžké závratě, snížení pulsu a dočasnou hluchotu. Neaplikujte na sliznice.

Petržel je ve vaření tak pevně zakořeněná jako základní zelená, že dlouho nebyla vnímána jako léčivá rostlina. Ale i přes stereotypní příslušnost ke kořeněným bylinám je to také plnohodnotná léčivá kultura s překvapivě mnohostrannými vlastnostmi, které jsou plně zachovány v oleji extrahovaném z jejích semen. Petržel je jedním ze vzácných esenciálních olejů, které vykazují viditelné výsledky již při první aplikaci. Zklidňující, bělící, dekongestantní, tonizující a účinně hydratující, lze jej použít jako rychlý lék na nepříjemné příznaky.

  • Závod a oblasti výroby
  • Olejové značení a jeho odrůdy
  • Falšování
  • Způsob získávání a ukládání vlastností
  • Vnější vlastnosti a vlastnosti vůně
  • Kombinace s jinými oleji
  • Dopad na psycho-emocionální sféru
  • léčivé vlastnosti
  • Kosmetické vlastnosti
  • Použití v domácnosti
  • Vlastnosti aplikace a bezpečnostní opatření
  • Způsoby aplikace a dávkování

Závod a oblasti výroby

Esenciální olej z petržele je extrahován ze stejné rostliny, bez které si žádnou zahradu nelze představit. Petržel patří spolu s koprem k nejtradičnějším a nejrozšířenějším bylinkám.

READ
Co dělat, když se silně spálíte na slunci

Navzdory středomořskému původu rostliny se éter vyrábí hlavně v Holandsku, Francii, Maďarsku a Německu. Jako země původu (pěstování) surovin jsou přijatelné i USA, asijské země a Belgie.

Olejové značení a jeho odrůdy

V domácích názvech oleje se nelze splést, je označován pouze jako „petrželová silice“ bez jakýchkoli synonym.

Cizí jména: esenciální olej ze semen petržele (Angličtina), huile essentielle de Persil (fr.), Petersilie Atherische Ol (Němec).

Označení musí obsahovat latinský specifický název rostliny – Asclepias (kudrnatá petržel), zatímco přijatelná synonyma se často nacházejí Petroselinum sativum, carum petroselinum.

Petrželový olej se dělí na druhy v závislosti na surovinách použitých při výrobě: lze jej extrahovat z listů spolu s výhonky (nadzemní části), z výhonků s oddenky, velmi zřídka – pouze z kořenů. Ale přesto je nejběžnějším typem éter, extrahovaný pouze ze semen bez „zelených“ částí rostliny.

Všechny druhy oleje jsou si velmi podobné ve svých léčivých a kosmetických vlastnostech. Rozdíly se netýkají pouze barvy, vůně a drobných nuancí: každý druh má své preferované způsoby použití a dávkování. Například k ochucení jídel se používá pouze olej z výhonků a listů.

Při nákupu si rozhodně musíte ujasnit informace (nebo se spíše ujistit, že jsou dostupné) o doporučeném dávkování a způsobu použití pro k