Esenciální olej z anýzu: vlastnosti a použití

Anýz je jedno z nejznámějších koření, silně ovlivňující jak trávicí procesy, tak emocionální stav. Stejně jako rostlina, ze které se získává, je anýzový olej jedním z nejaktivnějších, ne-li agresivních esterů. Používá se pouze v přísných dávkách, protože sebemenší zvýšení koncentrace může vést k nepříjemným následkům.

  • Vlastnosti
  • Kompatibilita s jinými oleji
  • Vliv na emoční sféru
  • Léčivé vlastnosti
  • Aplikace v kosmetologii a každodenním životě
  • Kontraindikace
  • Dávkování

První zmínky o jedinečné kultuře a jejích léčivých vlastnostech byly nalezeny v pramenech starověkého Říma, Řecka a Egypta. Anýz se odedávna používá jako osvěžující a tonizující aroma a jeho nasládlou chuť lze často nalézt v nápojích a sladkostech. Tradičně je spojován s léky na zlepšení trávení, zlepšení zdraví žen, s neurózami, otoky a popáleninami.

V naší kultuře je anýz vždy spojován s kapkami a sirupem, které byly považovány za první lék pro děti na všechna nachlazení a kašel. Navzdory tomu, že vůně anýzu je velmi vtíravá, má překvapivě živý emocionální dopad a patří k nejlepším antidepresivům.

Vlastnosti

Esenciální olej se získává ze sladkých a kořeněných anýzových semen parní destilací. Stejně jako rostlina, ze které pochází, si zachovává své plné sladké, nádherně hřejivé aroma s kořenitým základem a svěžími vrchními tóny.

Velmi dobře se skladuje – minimálně až 5 let, ale pouze při úplném uzavření obalu. Zevně je olej nažloutlý, za studena krystalizuje.

Při nákupu byste měli být velmi opatrní, protože se jedná o jeden z nejčastěji falšovaných esterů. Často pod rouškou anýzu prodávají olej z badyánu, který takové aktivní vlastnosti vůbec nemá, a někdy se dají najít i jiné „náhrady“ – syntetický anetol, bolševník Lemanův, anýz a dokonce i fenykl, který opravdu má podobné aroma, ale vůbec ne podobné vlastnosti.

Pečlivě si přečtěte složení oleje, ujistěte se, že surovinou, ze které se získává, je opravdu obyčejný anýz.

Kompatibilita s jinými oleji

K anýzu není tolik zcela doplňujících olejů, které dokonale doplňují jeho aroma: lze jej doplnit pouze oreganem, muškátovým oříškem, šalvějí muškátovou, citronovou trávou, černým pepřem, exotickou verbenou nebo bobkovým olejem.

Vliv na emoční sféru

Anýz patří k optimistickým vůním, které evokují pozitivní osobní vlastnosti a dávají stejně živé emoce. Umožňuje vám ukázat bezprostřednost vaší osobnosti, vytvořit útulnou, přátelskou, vřelou atmosféru.

READ
Ovesné sušenky - přínosy a poškození zdraví

Tato vůně je skvělá pro zbavení se vnějších faktorů, zbavení se starostí a starostí, závisti, podráždění a hněvu.

Ve velkých i malých společnostech vám umožní plně odhalit vaši benevolenci a zdvořilost, úsměv a jemnost. Je to vůně jasných, pozitivních komunikačních zážitků. Aktivní antidepresivum, pomáhá udržovat optimistický postoj, aktivuje myšlení a zvyšuje přizpůsobivost.

Anýz má také příznivý vliv na spánek, zmírňuje nadměrnou vzrušivost a úzkost a přispívá k bezstarostnému odmítání potíží.

Léčivé vlastnosti

Tento olej je jedním z hlavních léčivých esterů pro léčbu respiračních onemocnění, protože anýz má jedinečný dvojí účinek, působí jako změkčovadlo i expektorans. Anýzový olej nejen odstraňuje městnavý kašel, ale také zmírňuje obsedantní neproduktivní kašel, snižuje teplotu.

Nejaktivněji ovlivňuje fungování celého trávicího systému, odstraňuje nejen akutní poruchy, ale i přetížení. Má také příznivý vliv na činnost ledvin, všech orgánů urogenitálního systému, včetně podpory rozpouštění kamenů.

Má sedativní účinek na srdce, umožňuje vám vyrovnat se s tachykardií, ale pokud si nedáte pozor, může to vést k nebezpečným stavům.

Dále se anýzový olej používá při ztrátě hlasu, zánětech dásní, bolestivé menstruaci, nedostatečné laktaci.

Aplikace v kosmetologii a každodenním životě

V kosmetologii se anýzový olej nepoužívá tak aktivně kvůli jeho dostatečné toxicitě a alergenicitě.

Jedná se o aktivní olej, který našel uplatnění především v produktech pro ochablou, stárnoucí pleť. Anýz umožňuje obnovit stárnoucí pokožku a zároveň normalizovat rovnováhu tuků, podporuje hlubokou hydrataci a zvyšuje elasticitu. Ve všech kosmetických přípravcích se dá použít jako antiseptická přísada.

Anýzový olej lze také použít k odpuzování a hubení hmyzu, od komárů po šváby a moly.

Využijete jej také k dochucení nápojů, sladkostí, lektvarů, ke konzervaci zeleniny, do pokrmů z mléka nebo rýže.

Kontraindikace

Jeden z nejaktivnějších olejů vyžaduje při aplikaci zvláštní péči. Způsobuje dermatitidu, vůbec by se neměl používat při jakýchkoli alergických onemocněních nebo zánětech kůže. Test na individuální nesnášenlivost je povinný.

Vzhledem k tomu, že tento olej zpomaluje krevní oběh a srdeční rytmy, neměl by být používán ve vysokých koncentracích, protože porušení dávkování může vést k poruchám mozku. V žádném případě se nesmí užívat v těhotenství a nepoužívá se pro děti do 3 let.

READ
Výhody a poškození popcornu pro lidské tělo

Při aplikaci na pokožku způsobuje aktivní oteplování a brnění, které je často doprovázeno zarudnutím (nejedná se o projev alergie).

Déle než 3 týdny bez přestávky by se olej neměl používat při žádných aromaterapeutických procedurách, včetně parfémových směsí.

Dávkování

Pokud jde o specifické koncentrace, anýz se používá v minimálních dávkách.

Anýz se odedávna používá jako koření a lék. V mnoha odvětvích se používá anýzová silice, která má jemnou příjemnou vůni. Vyrábí se ze semen rostliny.

Esenciální olej z anýzu

Jak se anýzový olej získává?

Anýz je rostlina z čeledi deštníkovitých, jejíž stonek dorůstá až šedesáticentimetrové výšky. Květy jsou bílé, jsou malé velikosti, shromážděné v květenstvích – deštníky.

Anýzový olej se získává ze semen rostliny. Sklízí se koncem léta, kdy květy hnědnou. V této době obsahují semena až 6 % silic. Semínka se rozdrtí, zalijí párou, která podpoří uvolnění esence.

Poté procházejí speciálním zařízením, kde se esence ochladí a přemění na anýzový esenciální olej. Poté se oddělí od vody. Z padesáti gramů semen se získá jeden gram oleje.

Složení anýzového oleje

Anýzový esenciální olej má bohaté složení. To zahrnuje:

Před použitím anýzového oleje se doporučuje držet lahvičku s přípravkem nějakou dobu v rukou, protože se zahřívá tělesným teplem a při nízkých teplotách zamrzá.

Užitečné vlastnosti a použití anýzového oleje

Anýzový olej má mnoho prospěšných vlastností díky svému bohatému složení. Má antispasmodický, antimikrobiální, baktericidní, dezinfekční, antioxidační, zklidňující, laktogenní účinek. Působí příznivě na duševní zdraví, odstraňuje příznaky deprese a nervového vypětí.

Olej pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu. Zlepšuje činnost nervového systému a krevního oběhu, snižuje tělesnou teplotu, odstraňuje záněty a odstraňuje hleny. Má blahodárný vliv na reprodukční systém. Anýzový esenciální olej je přírodní afrodiziakum.

Aroma oleje stimuluje průtok krve do genitálií a zvyšuje sexuální touhu. Často je součástí léčebného režimu prostatitidy, PMS.

Olej z této rostliny zastavuje rozvoj aterosklerózy, zlepšuje chuť k jídlu, odstraňuje zácpu a dysbakteriózu, odstraňuje přebytečnou tekutinu z těla, uvolňuje křeče vnitřních orgánů, zvyšuje elasticitu krevních cév a kapilár a přispívá k obohacení orgánů kyslíkem. .

Díky specifické vůni odpuzuje anýzový olej hmyz. Proto se často používá k léčbě svrabu, vší.

READ
Jak se chovat v pravoslavné církvi

Anýz se používá v terapii:

  • onemocnění kloubů;
  • migrény;
  • patologie gastrointestinálního traktu;
  • deprese a neurózy;
  • chronická únava;
  • onemocnění kardiovaskulárního, respiračního, genitourinárního a reprodukčního systému.

Aplikace anýzového oleje

Anýzový esenciální olej se používá v různých průmyslových odvětvích. Dlouho byl považován za léčivý přípravek, proto se v lékařství používá k léčbě mnoha nemocí. Díky své specifické vůni se používá také v kosmetologii, vaření a také v každodenním životě.

Tradiční medicína

Při léčbě různých onemocnění se anýz používá jako pomocný prostředek. Léčí se nachlazením, které je doprovázeno kašlem. K tomu se vyrábějí inhalace z oleje, pomáhá změkčit sliznice, pomáhá odstraňovat sputum. Terapeutická vodní pára rozšiřuje cévy, normalizuje krevní oběh, odstraňuje záněty v dýchacím systému.

Anýzový olej léčí rýmu, nemoci trávicího traktu, odstraňuje dysbakteriózu, má projímavý účinek. Anýzový olej se často používá jako antidepresivum. Aktivuje krevní oběh v mozku, tonizuje, zlepšuje paměť a pozornost, odstraňuje migrény.

Esenciální olej z anýzu

Anýzový olej je součástí mnoha tinktur a směsí proti kašli pro povzbuzení chuti k jídlu, odstranění koliky a plynatosti a zlepšení laktace. Přidává se do repelentů proti hmyzu.

Kosmetologie

Anýz se také používá v kosmetologii, ale ne v čisté formě. Jeho olej se přidává do krému pro suchou a citlivou pokožku. Anýzový olej pomáhá hydratovat pokožku, dodává jí zdravý vzhled, zlepšuje barvu, normalizuje metabolismus tuků, odstraňuje záněty, vyhlazuje jemné vrásky.

Masky jsou vyrobeny z něj, olej pomáhá aktivovat proces regenerace epidermálních buněk, eliminovat lupy a aktivovat růst vlasů na hlavě. Produkt se přidává do šamponů, koupelí. Do mýdel se často přidávají mastné oleje. Vzhledem k tomu, že anýzový esenciální olej má silný účinek, doporučuje se používat ho v minimálním množství.

Anýzový esenciální olej v kosmetologii

Kuchařství

Anýzový olej při vaření se používá jako potravinářská přísada, produkt se také přidává do chleba, pečiva, nápojů, masa a ryb. Spolu s kořením, jako je kmín a hřebíček, se anýz dává do těsta na perníky a muffiny, omáčky, lihoviny, masová jídla.

domácí použití

Anýzová silice má dezinfekční účinek, pomáhá osvěžit vzduch. Odstraňuje nepříjemné pachy.

Anýzový olej proti hmyzu: vši, švábi, moli, blechy, klíšťata

Tento produkt odpuzuje komáry, mouchy, pakomáry a další hmyz. Pomáhá zbavit se švábů, klíšťat a blech. Hmyz ale nezabíjí, ale pouze odpuzuje.

READ
Zmrzlina - výhody a poškození zdraví těla

Využití anýzového esenciálního oleje pro zdraví

Anýzová silice se přidává do kapek při rýmě, do roztoků na kloktání a ústní vody a používá se v aromaterapii. Používá se také při masáži, přidává se do různých kompozic, ze kterých se vyrábí obklady, krémy a další produkty péče o pleť.

Esenciální olej z anýzu

Dávkování: jak používat anýzový olej?

Anýzový olej je nutné používat v minimálním množství. Jako osvěžovač vzduchu vezměte čtyři kapky oleje na patnáct metrů čtverečních místnosti. Do léčebných koupelí se nepřidává více než osm kapek oleje, užívají se maximálně dvacet minut.

Pro inhalaci jsou zapotřebí pouze dvě kapky esenciálního oleje, procedury se provádějí ne déle než pět minut, pro masáž je zapotřebí šest kapek anýzu na třicet gramů báze.

V množství pěti kapek se přidává do šamponů, tonik, masek, pleťových vod a dalších produktů péče o tělo a pleť. Uvnitř produktu je dovoleno užít ne více než jednu kapku, ale ne v čisté formě a pouze po konzultaci s lékařem.

Kontraindikace

Anýzový olej má silný účinek, proto je nutné jej používat opatrně a v minimálních dávkách. Neužívejte přípravek v následujících případech:

  • vysoká citlivost na složky činidla;
  • děti do tří let;
  • období porodu dítěte;
  • lidé s arytmií;
  • sklon k rozvoji alergií;
  • oběhové selhání.

Kompatibilita anýzového oleje

Anýzový esenciální olej lze použít v kombinaci s jinými oleji. Patří mezi ně růžové dřevo, cedr, kardamom, vavřín, kmín a fenyklový olej a také koriandr.

Aromaterapie: účinek anýzového oleje na psycho-emocionální sféru

Anýzový olej je dobrý adaptogen. Dokonale uklidňuje nervový systém, odstraňuje úzkost, stres a deprese. Produkt dodává elán a sílu, zlepšuje náladu, zlepšuje paměť a pozornost. Při použití oleje se eliminuje chronická únava, normalizuje se spánek.

Aromaterapie: účinek anýzového oleje na energii

Obecně se uznává, že anýzový olej má pozitivní vliv na lidskou energii. Pomáhá přitahovat úspěch, zisk, zahání zlé síly, chrání před negativními vlivy vnějšího prostředí.

Tento produkt podporuje rychlou adaptaci na nové podmínky života a aktivity. Podporuje rozvoj duševních schopností, získávání moudrosti.

Recepty s anýzovým olejem

Existuje mnoho receptů s použitím anýzu. Všechny jsou jednoduché a docela účinné. Ale před jejich použitím se doporučuje poradit se s lékařem.

READ
Jak barvit vejce v cibulových slupkách

Pro obličej

Esenciální olej z anýzu

  1. Jedna kapka oleje se přidá do jedné lžičky medu, dvou polévkových lžic zakysané smetany, promíchá se.
  2. Maska se aplikuje na obličej, aniž by se dotkla oblasti očí, ponechá se deset minut.
  3. Opláchněte vodou.

Eliminace jemných vrásek:

  1. Nastrouhejte jednu okurku, vezměte jednu polévkovou lžíci kaše.
  2. Přidejte jednu polévkovou lžíci kaše z rozdrcených bobulí rybízu a jednu lžičku zakysané smetany, dvě kapky anýzového oleje.
  3. Maska se nanáší na obličej a dekolt.
  4. Nechte působit patnáct minut, opláchněte vodou.

Pro tělo

Anýzový olej odstraňuje toxiny, snižuje projevy bolesti kloubů a svalů. K přípravě produktu vezměte deset kapek oleje a dvacet mililitrů báze. Příprava tělového tonika.

Pro vlasy

Aby byly vlasy lesklé a hedvábné, přidejte pět kapek anýzového oleje do patnácti mililitrů šamponu a umyjte si jím vlasy.

Maska pro růst vlasů:

  1. Do dvaceti miligramů olivového oleje se přidají tři kapky anýzového esenciálního oleje.
  2. Směs se vtírá do pokožky hlavy a nechá se patnáct minut.
  3. Opláchněte vodou.

Kašel

Esenciální olej z anýzu

  1. Do nádoby se nalije vroucí voda.
  2. Přidejte tři kapky anýzového oleje.
  3. Přikryjte ručníkem a vdechujte páry, dokud se nepřestanou tvořit.

Použití produktu v masážní směsi umožňuje odstranit otoky, normalizovat metabolismus, odstranit kožní strie. K tomu vezměte tři kapky oleje na deset gramů tělového krému. Masáž se provádí pomocí této směsi.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: