Slepushenka – popis, lokalita, životní styl

– savec z řádu hlodavců, čeledi křečků, zástupce rodu krtonožci. Vědecký název je Ellobius talpinus.

Místo výskytu.

Toto malé zvíře žije v jižních oblastech Ruska, v Kazachstánu, Střední Asii a Tuvě. K usídlení hraboše obecného může docházet v pouštích, polopouštích, stepích a lesostepích. Preferuje oblasti s měkkou úrodnou půdou a dobře vyvinutým travnatým porostem. V lesostepi se usazuje na okrajích lesů. Zvláštní početnost populace hrabošů je zaznamenána v podhorských oblastech.

Délka těla hraboše obecného je 10-12 cm, ocas chybí. Hmotnost dospělých dosahuje 45 g. Barva hřbetu a boků se může lišit, od téměř černé až po světle béžovou, ale většina těchto hlodavců je šedohnědá. Břicho je světlejší než zadní strana béžového odstínu. Srst je měkká na dotek a hustá. Tlama hrabošů je tupá, ušní boltce chybí. Oči jsou malé, černé, mírně vystouplé. Velké řezáky vyčnívají dopředu. Linie rtu se uzavírá za řezáky. Končetiny mají široké tlapky s prsty, které nejsou pokryté srstí.

Vzhledem k tomu, že hraboš obecný je živočich, který vede podzemní životní styl, hlavní složkou jeho potravy jsou podzemní části rostlin. Patří sem různé hlízy, cibule a oddenky. Pokud je to možné, hraboši pojídají s potěšením larvy, červy a hmyz. Tato zvířata jsou schopna udělat si na zimu malé rezervy.

společenské chování.

Toto zvíře vede výhradně podzemní životní styl, na povrchu se objevuje jen výjimečně. Pro své stanoviště si vyhrabává dlouhé nory, které mají poměrně složitou strukturu. Celý labyrint hrabošů obecných bývá vybudován kolem hlavního hlavního průchodu, jehož délka může dosahovat stovek metrů. Hnízdní komora se nachází v hloubce 50-70 cm.

Tito podzemní hlodavci žijí po jednom, ale samec si obvykle vyhloubí dva až tři tunely spojující jeho labyrint s labyrinty samic, kterými k nim v období páření proniká. Během roku mohou samice přivést až čtyři vrhy, z nichž každý má 2-4 mláďata. Páření může probíhat od začátku března do konce října.

Dzungarianský křeček

Habitat

Díky dobré přizpůsobivosti těla je hraboš krtek schopen žít v různých klimatických podmínkách, takže rozšíření zvířete je velmi široké. Šelma žije od území Ukrajiny a Polska po severní Čínu a Mongolsko včetně. Na jihu biotop zahrnuje země Střední Asie (Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán), celé území Kazachstánu, část Tuvy obývají zvířata. Zvíře si vybírá místa stepi, pouště a polopouště. Pro slepushenku je žádoucí, aby byla země měkká a snadno se kopala. Často se však usazuje v říční nivě na skalnatých březích, v slaných močálech, vyskytuje se i v horách, dosahuje výšky kolem 4000 metrů.

Kanadský bobr – popis, lokalita, životní styl

Hraboš obecný je hlodavec, který netrpí rakovinou.

V Rusku neexistují žádné studie týkající se dlouhověkosti nahé krysy (už jsem o tom psal dříve). Ale na druhou stranu tu máme další záhadné zvíře, nepodléhající onkologii, o které se začal zajímat Novosibirský výzkumný ústav.

Krtek hraboši obyčejní

Hraboš obecný (lat. Ellobius talpinus) se sice nedožije tak dlouho jako krtonožka, ale vypadá mnohem hezčí a hlavně je dostupný pro výzkum našich vědců.

Hraboši krtci nemají o nic menší tajemství než krysa nahá – například všichni jedinci populace mají při narození sadu chromozomů XX a jsou to samice (u ostatních zvířat je pohlaví samce určeno chromozomy XY). V jakém okamžiku dojde ke změně pohlaví, se teprve uvidí.

READ
Mramorový gourami - péče a údržba v akváriu

Vyvinuté čelisti a řezáky pomáhají kopat půdu

Hraboši se v přírodě dožívají až 6 let, což je na drobné hlodavce hodně. Myši, krysy, křečci, pískomilové – velmi zřídka se dožívají čtyř let, a ještě méně žijí o chlebu zdarma. Díky rychlému metabolismu nastupuje mechanismus biologického opotřebení dříve. Ale hraboši nejen navenek se do smrti vůbec nemění, tělo starších zvířat funguje stejně jako u mladých jedinců. K rychlému stárnutí dochází těsně před smrtí.

Podzemní hlodavec s hnědými vlasy vypadá trochu jako křeček nebo hraboš

Slepushonka je zvíře z čeledi křečkovitých, podčeledi hrabošů. Vypadá jako polní myš, jen s vyvinutějšími řezáky a čelistmi. Žije pod zemí, ve stepích, lesostepích, polopouštích na jihu evropské části Ruska a střední části, živí se podzemními částmi rostlin, hlízami a oddenky obilovin, cibulovinami, včetně květin – tulipány a kosatce. S potěšením si hlodavci pochutnávají na žížalách a larvách hmyzu.

Celkově vzato je hraboš obecný zemědělský škůdce, který poškozuje plodiny na zahradách a melounech. Ale má to také užitek, přibližně stejný jako od žížal – hlodavci obohacují půdu organickou hmotou a uvolňují ji, nasycují ji kyslíkem.

Velikost hlodavce není větší než myš

Hraboši žijí v rodinách složených z rodičů a dětí posledních 3-4 vrhů, asi 30 jedinců v jednom „společném bytě“ v hloubce až jeden a půl metru a s hlavním tunelem dlouhým až 100 metrů. Na stejném místě je několik spížů vybaveno zásobami pro 2-3 kg. Dokonce i v chladném období tito načechraní nezimují jako hraboši, ale nadále vedou aktivní životní styl. I když je jejich tělesná teplota také nižší, než je u hlodavců obvyklé, v tomto jsou podobní krtonožce.

Na povrch se dostávají jen zřídka, místo vývrhu zeminy vypadá jako krtince, ale k díře v hromadě zeminy není průchod, je to slepý tunel uzavřený zemní zátkou.

Zde je studiový snímek krtka hraboše

Na nějaké závěry o krtcích a vítězství nad rakovinou je ještě příliš brzy. Zvíře začali studovat nedávno a neshromáždili dostatečné statistiky. Pro studium genetiky hraboše krtčího se malá populace podzemních hlodavců usadila v Moskvě v laboratoři akademika Ruské akademie věd Vladimira Skulačeva, kde se provádí výzkum boje proti stárnutí člověka.

Habitat

Hraboš obecný žije v jižních oblastech evropské části Ruska, v Kazachstánu, v jižních oblastech Zauralu, Střední Asie a Tuvy. Toto zvíře je běžné ve stepích, lesostepích, pouštích a polopouštích. Ve stepních pásmech žije hraboš krtoný v oblastech s měkkou půdou a bohatým, pestrým travním porostem.

Viz také: Vše o krokodýlech. Starověké amulety vyrobené ze zvířecích zubů – prapůvodní magie Na hmotných věcech záleží

Ve stejných pérovkách a pelyňkových-obilných stepích se vyskytuje jen zřídka. V lesostepních zónách se vyskytuje na panenských pozemcích, podél okrajů osikových a březových luk. V polopouštích a pouštích žije mezi písky, na kamenitých rovinatých plochách a podél říčních údolí, někdy v solných lizích. Hraboš obecný je zvláště početný v podhorských pásmech.

Slepušenka – malý hlodavec, který se přizpůsobil podzemnímu životnímu stylu. Žije ve stepních oblastech jižního Ruska. Tato krátkoocasá zvířata mají velké tělo, drobné oči a téměř neznatelné boltce. Jsou velcí asi jako hraboš – délka těla 10–13 cm, ocas až 1,5 cm.

READ
Jak odstranit blechy z kotěte doma

Stopy hrabošů v písku (podle Formozova), vpravo – přední (nahoře) a zadní nohy hrabošů zespodu

Tlapky jsou velmi krátké, s širokým bosým chodidlem. Plantární tuberkuly jsou velké a dobře viditelné. Na přední tlapce 5, na zadní 6 tuberkulů. Obě tlapky mají 5 prstů. Na hrudní končetině je 1. prst celkem dobře vyvinutý, dosahuje délky 0,3 cm a je často viditelný na stopách.

Zadní noha je o něco větší než přední noha, 1. prst na ní je značně zkrácen, její délka je asi 0,5 cm.

Při pohybu zvíře poměrně silně roztahuje prsty jak na předních, tak na zadních končetinách. Hraboši se však po povrchu půdy často nepohybují a tím spíše na takovém substrátu, na kterém zůstávají zřetelné otisky (zřejmě tedy ve všech knihách, kde jsou skryty stopy zvířat, stejná kresba stop krtonožka vyrobená A.N. Formozovem v roce 1948)

Téměř celý život hrabošů probíhá pod zemí, kde na ploše několika hektarů leží složitý systém chodeb. Na rozdíl od jiných kopáčů – dvorců, zokorů, krtonožců, může žít v jednom systému tahů asi desítka zvířat, která tvoří jednu rodinu.

Chodby se nacházejí v hloubce 10–20 cm, hnízdní komora se nachází v hloubce do 2 m. To je důvod, proč jsou jejich nohy poměrně malé a mají krátké drápy a jejich rty se mohou zavřít za silné široké řezáky.

Hraboši neustále sledují integritu svých podzemních galerií a případné mezery uzavírají zemními zátkami. To do jisté míry chrání obydlí před pronikáním potenciálních nepřátel, jako jsou hadi nebo lasičky.

Na povrchu země se tito hlodavci objevují jen zřídka. Má se za to, že pokud jdou nahoru, tak jen v noci, ale přes den jsem viděl sýčka s nově uloveným hrabošem. Přítomnost těchto zvířat neomylně poznáme podle charakteristických valů země, které mají tvar půlměsíce.

V teplém období roku přináší hraboši 2–5 mláďat 2–4krát. Hlavní potravou těchto zvířat jsou podzemní části rostlin – cibule, oddenky, zelené výhonky.

Jedí žížaly a hmyz. Na zimu se dělají malé zásoby cibulovin a oddenků. Mohou způsobit nějaké škody, poškodit kořenové plodiny, zahradní a melounové plodiny a také zničit stěny příkopů svými otvory.

V Rusku existují 2 druhy hrabošů, které se od sebe velmi málo liší. Hraboš obecný žije na jihu evropské části Ruska, v Ciscaucasia a na jihu západní Sibiře a na jihu Tuvy v horských stepích a loukách se vyskytuje hraboš východní.

Chování a výživa

Zástupci tohoto druhu jsou denní živočichové a jsou aktivní po celý den. V období sucha a v zimě aktivita klesá, ale nenastává období hibernace. Hraboši obecní jsou díky termoregulaci těla dobře přizpůsobeni změnám kontinentálního klimatu. Tito hlodavci žijí ve skupinách až 10 jedinců. Tyto skupiny se skládají z páru dospělých zvířat a mladých zvířat z jednoho nebo dvou vrhů.

Zvířata tráví většinu času v norách. Jedná se o celý složitý systém podzemních chodeb s hnízdními a zadními komorami s hloubkou až 4 metry od povrchu země. Délka podzemních chodeb může dosáhnout 100 metrů. Zásoby potravin skladované v krmných komorách se počítají v kilogramech. Na zemském povrchu se hraboši obecní objevují velmi zřídka. To se obvykle stává při stěhování na nová území. V takových situacích zvířata urazí vzdálenost až 800 metrů.

READ
Fenech - popis, lokalita, životní styl

Strava se skládá z kořenů, cibulek, hlíz, šťavnatých oddenků rostlin. Zástupci tohoto druhu škodí lidem, protože jedí tykve, zahradní rostliny a plodiny vojtěšky. Zároveň kypří půdu a obohacují ji organickou hmotou. Tato populace není konstantní. Omezují ho infekční choroby, paraziti, studené zimy a jarní záplavy tání vody.

Jedním z druhů podzemních hlodavců, který je v Rusku rozšířen, je krtonožka.

Žije pod zemí v noráchA škodí zahradám a farmy tím, že jedí hlízy, cibule a další podzemní části zeleninových plodin.

Tento způsob života spojuje krtka, chřástala a hraboše.

  • Slepushonok: fotografie a vzhled
  • Distribuce a reprodukce
  • Život
  • Charakteristické rysy od ostatních hlodavců
  • Poškození farmáře a způsoby boje
  • Závěr
  • Video

Slepushonok: fotografie a vzhled

Pantofle je podzemní savec z rodiny křečků.

Váží až 70 gramů a délka do 13 cm. Ocas je velmi krátký – až 1,7 cm dlouhý, kvůli čemuž se někdy zdá, že zcela chybí.

Srst je měkká a hustá. Zbarvení na hřbetě od světle nažloutlých tónů po tmavě černohnědou. Pokud mají hraboši světlou barvu, pak na hlavě určitě vynikne malá „čepice“ tmavého odstínu.

Barva bříška se téměř neliší barevně od zad. Proces línání probíhá každý rok, největší intenzita nastává v srpnu. Samice jsou velikostně podobné samcům.

Tělo hrabošů je dokonale přizpůsobeno pro hloubení chodeb a tunelů – je valky, krk je krátký, přední řezáky a obecně svaly přední části těla jsou dobře vyvinuté.

Uši chybí, oči mírně vystouplé, Černá barva. Na každé tlapce je 5 prstů, které nejsou pokryty srstí. Dráhy jsou kulaté.

Světlá fotogalerie s obyčejným krtečkem:

Distribuce a reprodukce

Slepušenka žije na širokém území, od Krymu a Ciscaucasia po altajské stepi, stejně jako v Kazachstánu a Střední Asii.

Hlavním biotopem jsou stepi, polopouště, lesostepi. Může se usadit v horách v nadmořských výškách do 4000 metrů, kde jsou zaznamenány největší populace.

Při stavbě nory si hraje důležitou roli hraje stupeň promrznutí země a výška sněhové pokrývky – silné mrazy s malým množstvím sněhu mohou způsobit úhyn zvířete.

Hraboši nežijí v pevných píscích.

Jeho stanovištěm je obvykle zvíře vybírá si místa s drobivou zemí a nasyceným vegetačním krytem.

Velmi vzácně se vyskytuje v pérovkách a pelyňkových oblastech. V lesích preferuje okraje osikových a březových luk.

Samci dokážou postavit 2-3 tunely, které propojí jeho systém nor s obydlí samic. Hraboši se rozmnožují od března do října.

Březost samic trvá přibližně 3 týden. Během roku se mohou objevit 3-4 vrhy po 2-4 mláďatech.

Schopnost reprodukce nastává u krtkovců ve věku 1,5 měsíce. Mladí hraboši krtci vylézají na povrch v noci, aby se usadili na území.

Reprodukce

Slepushonka - popis, lokalita, životní styl - ZdavNews

Vyrůstání v hraboších je pomíjivé a již ve druhém měsíci života zvířata dospívají a jsou připravena k rozmnožování. Obvykle se období rozmnožování protahuje na několik měsíců – může se pohybovat v březnu a končit v říjnu – listopadu. Je třeba říci, že hloubení tunelů je nějakým způsobem spojeno s procesem rozmnožování – samci se tak dostávají do biotopů samic.
Podle (u houbařské) sezóny může být jedna samice dvakrát nebo i třikrát březí a v regionu porodí 2-5 mláďat. Děti se rychle vyvíjejí – po 21-23 dnech se otevírají oči, 22. – 25. den už umí samy jíst.

READ
Artritida u psů: příčiny, příznaky, léčba

Fauna země je skvělá, její zástupci žijí všude – běhají po zemi, létají ve vzduchu, cítí se skvěle ve vodě. V oddělení hlodavců je také mnoho zajímavých zástupců. Budeme si povídat o jednom z nich, o zvířeti zvaném krtek obecný.

Slepušenka

Popis a vzhled

Obyčejná slepushenka patří do řádu křečků, ale toto zvíře nelze nazvat křečkem – existuje spousta rozdílů. Jak vnější, tak životní styl. Stačí říct, že vzhled zvířete není úplně obyčejný. Zdá se, že je podobný hlodavci, ale specifickým hlodavcům. Tělo je tedy krátké – délka je pouze 11-13 centimetrů, z čehož 1.5-2 centimetry připadá na velmi krátký ocas. Hmotnost je také malá – dospělé zvíře váží ne více než 45 gramů. Jako u mnoha zvířat i zde existuje pohlavní dimorfismus – samci jsou obvykle větší než samice. To znamená, že se ukazuje – samice jsou ještě menší na váhu a délku.

Tělo je klínovité, na ploché hlavě, nasazené na krátkém krku, jsou zde malé vypouklé černé oči, zvyklé na noční vidění. Ve tmě zvěř perfektně vidí a naviguje. Dalším znakem, který krtonožce odlišuje od jejich rodinných bratrů, je úplná absence ušních boltců. Nicméně se sluchem tohoto podzemního obyvatele je vše v pořádku.

Tělo je celé pokryto krátkou, ale hustou jemnou srstí hnědých odstínů – na hřbetě a bocích je tmavá, někdy téměř černá, na břiše je světlejší – kávová a béžová. Barva srsti se liší podle místa pobytu zvířat – čím blíže k severu žijí, tím je barva hustší a tmavší. I když se často stává, že srst zvířat žijících ve stejné oblasti je zbarvena do různých barev

Dalším znakem jsou vyčnívající zuby. S jejich pomocí hraboši hrabají díry, ve kterých obvykle žijí. Jediná část těla, která není pokryta srstí ani srstí, jsou růžové tlapky s velkými drápy.

Chování

Zvířata tohoto druhu patří k denním živočichům a jsou aktivní po celý den, tedy ráno, ve dne i večer. S nástupem noci jdou odpočívat. V době, kdy je venku chladné počasí, nebo mají zvířata problémy s vodou, jejich aktivita poněkud klesá – stávají se nečinnými a línými. Na rozdíl od většiny zvířat se neukládají k zimnímu spánku. Termoregulace těla je upravena tak, aby se krtek přizpůsobil novým klimatickým podmínkám a snadno je snášel, aniž by upadl do anabiózy.

Zvířata žijí zpravidla v malých rodinách (do tuctu jedinců), jejichž složení se nemusí několik let měnit. Obvykle rodinu tvoří dvojice rodičů a dětí z jednoho nebo dvou vrhů.

READ
Jeřáb japonský - popis, stanoviště, zajímavosti

Hlodavci tráví většinu svého života v hliněných norách. Nejsou to jen norci, ale složitý a poměrně dlouhý (až 80-100 metrů) systém chodeb s mnoha komorami – krmivem a hnízděním. Většina z nich jde hluboko do země až do 4 metrů. Ukazuje se jakási síť labyrintů z mnoha chodeb, z nichž většina nemá žádnou cestu ven. Zvířata chodí nahoru velmi neochotně a zcela zřídka. Obvykle se to stane, pokud z nějakého důvodu přestal vyhovovat obytný prostor a potřebujete se přestěhovat na nové místo. A pak stěhování netrvá příliš dlouho – zvířata se obvykle usazují poblíž starého místa bydliště, ne dále než 800 metrů.

Habitat

Díky dobré přizpůsobivosti těla je hraboš krtek schopen žít v různých klimatických podmínkách, takže rozšíření zvířete je velmi široké. Šelma žije od území Ukrajiny a Polska po severní Čínu a Mongolsko včetně. Na jihu biotop zahrnuje země Střední Asie (Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán), celé území Kazachstánu, část Tuvy obývají zvířata. Zvíře si vybírá místa stepi, pouště a polopouště. Pro slepushenku je žádoucí, aby byla země měkká a snadno se kopala. Často se však usazuje v říční nivě na skalnatých březích, v slaných močálech, vyskytuje se i v horách, dosahuje výšky kolem 4000 metrů.

Reprodukce

Ellobius talpinus

K vyrůstání hrabošů dochází rychle a již ve druhém měsíci života zvířata dosáhnou puberty a jsou připravena k reprodukci. Obvykle se období rozmnožování protahuje na několik měsíců – může začít v březnu a skončit v říjnu – listopadu. Je třeba říci, že hloubení tunelů je nějakým způsobem spojeno s procesem rozmnožování – samci se tak dostávají do biotopů samic.

Během sezóny může být jedna samice březí dvakrát nebo i třikrát a porodí 2-5 mláďat. Děti se rychle vyvíjejí – po 21-23 dnech se otevírají oči, 22. – 25. den už umí samy jíst.

Jídlo

Základ výživy krtonožce tvoří rostlinné prvky. Aktivně požírá podzemní části rostlin – kořeny, cibule, hlízy. Nadzemními částmi ale neprocházejí. Červi, hmyz a larvy se pojídají ze živočišné potravy – naštěstí není těžké je pod zemí chytit. Obvykle se snaží zajistit určitou zásobu jídla na zimní období – v potravinových komorách je několik kilogramů cibulí a kořenů, pečlivě připravených na „deštivý den“.

Prospěch, škoda

Hraboš obecný škodí zemědělství – škodí zelenině (brambory, mrkev, řepa), dalším plodinám pěstovaným na polích, kazí melouny a melouny, snaží se ji ohlodat. Ohlodává také kořeny a ohlodává kůru stromů, kazí úrodu vojtěšky.

Tato škoda je však zanedbatelná, nelze ji nazvat velkou. Slepushenka je oceňována člověkem pro uvolnění půdy, díky čemuž se stává bohatou na organickou hmotu, díky norám šelmy je úrodná půda nasycena kyslíkem a vlhkostí.

Počet hrabošů žijících na Zemi není konstantní. Velké množství často umírá v důsledku nepříznivého klimatu – prudkého chladného počasí nebo záplav. Někdy populace trpí kvůli epidemii nějaké nemoci nebo jim paraziti nedovolí se vyvíjet a žít. A někdy je opak pravdou – příznivé povětrnostní podmínky a dostatek potravy vyvolávají velkou porodnost.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: