Skřivan lesní – popis, stanoviště, zajímavosti

1.Skřivani jsou malí ptáci, o něco větší než vrabec, patří do řádu pěvců, do velké čeledi skřivanů.

Tato čeleď zahrnuje 18 rodů, 78 druhů těchto ptáků.

2. Skřivani žijí v Africe, Evropě, Asii, v Austrálii jsou 2 druhy, v Americe pouze 1.

3. Skřivani žijí na polích, ve volné přírodě a jsou známí svým zpěvem.

4. Hojnost trávy a vláhy má rád i skřivan, proto je běžný i v bažinách a vlhkých loukách.

5. Kromě skřivana polního jsou běžní skřivani: pěnkavy, lesní, pouštní, malý, jávský, zpěvný, rohatý, razun, černý, chocholatý.

Polní lark

6. Pole Jedním z nejznámějších jsou skřivani polní. Zbarvení skřivana dokonale maskuje ptáka mezi uschlou trávou.

7. Délka těla zástupců tohoto druhu je 11-20 centimetrů, hmotnost – od 29 do 70 gramů.

8. Tento druh žije ve velké rozloze Eurasie, v severních oblastech létají v hejnech na zimování. Na jihu jsou skřivani přisedlí.

9. Výživa skřivanů se skládá převážně z rostlinné potravy: jsou to semena obilovin a různé bylinky, zejména mají rádi oves, proso a pšenici. Aby se potrava v žaludku lépe rozmělnila, klují ptáci do písku a malých oblázků.

10.Skřivani jedí také hmyz, malé broučky a motýly, potravu dostávají vždy jen na zemi, takže se hodně pohybují na nohou.

11. Skřivani jsou výborní zpěváci, jsou většinou slyšet brzy ráno a večer.

12. V průměru trvá píseň skřivana 10-12 minut, poté zpěvák odpočívá.

13. Samci přitahují samičku pomocí zpěvu.

14. Skřivani si také pomocí zpěvu určují své území.

15. Skřivani jsou mezi prvními ptáky, kteří se vracejí v březnu, kdy sníh ještě neroztál.

skřivan lesní

16. les, Skřivani žijí na loukách, polích, někdy i horách. Nikdy se neusazují v lesních oblastech.

17. Po návratu skřivanů ze zimovišť začíná období jejich páření. V této době se samci snaží všemi možnými způsoby na sebe upozornit samice.

18. Dělá to pomocí zpěvu. Píseň se hraje během letu: pták rychle vzlétne a stoupá vysoko k nebi, pak skřivan složí křídla a rychle letí k zemi.

19. Samice skřivana si před snesením vajec musí postavit hnízdo. Snese až 5 vajec, ze kterých se po 12-14 dnech inkubace objevují mláďata, která jsou krmena oběma rodiči.

20. Jakmile budou potomci dva týdny, budou připraveni opustit rodiče. Neusazují se však daleko od hnízda a čekají, až jim matka přinese potravu.

pouštní skřivan

21. Pouštní skřivan je malý pták. Délka jeho těla je v průměru 18-19 centimetrů. Rozpětí křídel skřivana je od 30 do 36 centimetrů.

READ
Morodunka - popis, stanoviště, zajímavosti

22. Skřivani se v přírodě nedožívají déle než 6 let.

23. Mladí jedinci skřivanů dokážou zpívat až 8 hodin denně.

24. Samice skřivanů nezpívají, zpívají pouze samci.

25. Skřivan žije v celé Evropě a téměř v celé Asii. Tento pták se také nachází v severní Africe, jižní Austrálii a na Novém Zélandu.

Lesser Lark

26. malý.Největším nebezpečím pro skřivany je sokol Hobby.

27. Hrozí-li skřivanovi ve vzduchu nebezpečí, padá jako kámen a snaží se ztratit ve stéblech trávy.

28. Skřivan má poněkud nepopsatelný vzhled. Barva skřivanů je skromná: pestrý hřbet, hruď se světlým lemováním peří a světlé břicho s tmavými skvrnami. Na hlavě je živý hřeben.

29. Protože zadní prst má dlouhý dráp jako ostruha, je pro ptáka obtížné sedět na větvích.

30. Samec a samice uspořádají hnízdo přímo na zemi a skřivan koná páření vysoko na obloze.

zpěv skřivan

31. Skřivan dokáže napodobit zvuky a hlas člověka, ale spíše jsou k tomu přizpůsobeni mladí samci, kteří jsou speciálně odchovaní v zajetí.

32. Samec skřivana je větší než samice a jeho hmotnost je přibližně 30 – 45 gramů.

33. Hmotnost samice se pohybuje od 25 do 38 gramů. Opeření skřivana je hnědohnědé, břicho šedé.

34. Skřivani nemají problém najít vodu, protože konzumují ranní rosu.

35. Každý samec má svou vlastní barvu hlasu a své schopnosti, dokonale napodobuje hlasy jiných ptáků, lze je naučit lidské řeči.

Horned Lark

36. rohatý, Ze skřivanů se rodí slepá mláďata. Po deseti dnech zarostou chmýřím, zaktivizují se natolik, že opustí hnízdo, přestože ještě neumí létat a získávat potravu sami.

37. Za starých časů byl skřivan považován za zvěstovatele jara.

38. A ještě dříve se věřilo, že tito ptáci mohou během dlouhého sucha prosit o déšť.

39. V poměru k tělu je hlava skřivanů velká, ale nohy jsou krátké.

40. Skřivani létají rychle, v poměru k velikosti těla mají impozantní křídla, krátký ocas.

skřivan jávský

41. Skřivan jávský je nejmenším členem rodiny.

42. Skřivan byl vnímán jako symbol produktivity a plodnosti.

43. Byly o něm složeny písně, výroky, znaky související s chováním tohoto ptáka byly uchovány v paměti lidí.

44. Obliba tohoto ptáka mezi lidmi je způsobena tím, že jeho zpěv ohlašuje nástup jara, blízkost polních prací.

45. Na den čtyřiceti mučedníků pekli Slované figurky v podobě skřivánků, rozdávali je sousedům, dětem, kolemjdoucím – byly symbolem nové úrody.

skřivan chocholatý

46. ​​chocholatý. Výpočet umístění skřivana je velmi jednoduchý – podle zpěvu.

READ
Sviňucha - popis, lokalita, životní styl

47. V zajetí jsou skřivani chováni ve výbězích, lze s nimi zacházet, ale stojí za to připomenout, že tito ptáci jsou velmi plachí.

48. Strava by měla být pestrá, zajistěte čerstvou vodu ve voliéře a „koupačku“ s říčním pískem.

49. Skřivani k sobě nikoho nepustí. Pokud je ale budete chovat v kusových podmínkách, tak si časem zvyknou a umí

Skylark – jeden z nejznámějších zpívajících zástupců ptáků. Jarními trylky potěší pět kontinentů. Je po něm pojmenován vesmírný objekt: asteroid Alauda (v překladu z latiny: skřivan).

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-1

skřivan obecný

Popis a funkce

Skřivani jsou malí ptáci o délce 12 až 24 centimetrů a hmotnosti 15 až 75 gramů. Křídla jsou široká, jejich rozpětí dosahuje 30-36 centimetrů. Ptáci se na obloze cítí skvěle: předvádějí rychlý a dobře řízený let.

Stejně jako mnoho suchozemských ptáků má většina druhů skřivanů zadní prst, který končí dlouhým drápem. Předpokládá se, že tato konstrukce nohy poskytuje stabilitu při pohybu na zemi. Tito ptáci se po zemi pohybují velmi rychle.

Barva opeření není jasná, ale poměrně pestrá. Hlavní gama je šedohnědá se světlými pruhy. Takové oblečení vám umožňuje úspěšně se zamaskovat a pohybovat se po zemi. Když je pták v hnízdě, zcela splyne s prostředím.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-2

Malý Lark

Existují ptáci, kteří mají barvu výrazně odlišnou od obvyklé – toto černí skřivani. Tento druh patří do rodu stepních skřivanů. Barva odpovídá názvu: pták je téměř černý. Se světlým okrajem na křídlech. To se odráží v lidových jménech: chernysh, černý špaček, karaturgay (černý skřivan, v kazaštině).

Ptáci línají jednou ročně, po skončení období hnízdění. Mláďata na podzim po opuštění hnízda zcela línají. Odpadají jasnější oblečení, stávají se k nerozeznání od dospělých ptáků.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-4

skřivan chocholatý

Dospělí se živí převážně semeny, kuřata jsou krmena bílkovinnými potravinami, tedy hmyzem. Zobáky ptáků jsou mírně zakřivené, dobře přizpůsobené pro loupání semen a hrabání v zemi při hledání hmyzu. Neexistuje žádný rozdíl mezi pohlavími ve velikosti a proporcích a barva je slabě vyjádřena.

Skřivany do biologického klasifikátoru zařadil v roce 1825 irský biolog Nicholas Vigors (1785-1840). Nejprve byli identifikováni jako podčeleď pěnkav. Později však byli rozděleni do samostatné čeledi Alaudidae. Hlavním rysem této rodiny je design nohy. Na tarzu je několik rohových plátů, zatímco ostatní pěvci mají pouze jeden.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-3

Skřivan stepní bělokřídlý

Larks tvořil velkou rodinu. Obsahuje 21 rodů a přibližně 98 druhů. Nejběžnějším rodem je skřivan polní. Do klasifikátoru vstoupil pod jménem Alauda Linné. Obsahuje 4 druhy.

  • Skřivan rolní – Alauda arvensis. Toto je nominativ. Nachází se v Eurasii, až po polární kruh. Nalezeno v severní Africe. Infiltroval do Severní Ameriky, Austrálie, Oceánie a Nového Zélandu.
  • Malé skřivan polní nebo orientální skřivan. Název systému: Alauda gulgula. Je vidět v barnaulských stepích, v Kazachstánu, zemích Střední Asie, v jihovýchodní Asii, na ostrovních územích Tichého oceánu.
  • Skřivan stepní bělokřídlý, skřivan sibiřský – Alauda leucoptera. Tento druh je distribuován na jihu Ruska, na Kavkaze, dosahuje severního Íránu.
  • Razo Island Lark – Alauda razae. Nejméně prozkoumaný pták. Žije pouze na jednom z ostrovů Kapverd: Razo Island. Popsán a zařazen do biologického systému na konci 1898. století (v roce XNUMX).
READ
Hroch - popis, lokalita, životní styl

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-5

Razo island skřivan (endemický)

Kromě polních rodů dostalo několik rodů svá jména podle jejich sklonu k životu v konkrétní krajině.

  • Skřivani stepní, nebo dzhurbai – Melanocorypha. Do tohoto rodu je zahrnuto pět druhů. Žijí v jižních oblastech Ruska, v rovinatých oblastech středoasijských republik, na Kavkaze, v Evropě na jihu Francie a na Balkáně, v Maghrebu.
  • Skřivani lesní – Lullula – jsou ptáci, kteří změnili stepi a pole a přestěhovali se na okraje a do lesů. Jejich hnízdiště jsou v Evropě, v jihozápadní Asii, v severní Africe.
  • Skřivani keřové – Mirafra. Vědci se plně nerozhodli o složení tohoto rodu. Podle různých zdrojů zahrnuje 24-28 druhů. Hlavní oblastí jsou savany Afriky, stepi v jihozápadní Asii.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-6

Skřivánek stepní Dzhurbai

Vzhled skřivanů různých druhů je podobný. Rozdíly ve velikosti a barvě jsou malé. Existují však ptáci, jejichž jméno bylo určeno rysy jejich vzhledu.

  • Malí skřivani – Calandrella. Tento rod zahrnuje 6 druhů. Jméno plně charakterizuje zvláštnost tohoto ptáka – jedná se o nejmenší ze všech skřivanů. Hmotnost jedince nepřesahuje 20 gramů.
  • Skřivani rohatí – Eremophila. V tomto rodu jsou pouze 2 druhy. Na hlavě peří vytvořené “rohy”. Lark na fotce díky „rohům“ získává téměř démonický vzhled. Jediný rod skřivanů, jejichž hnízdní oblast zasahuje do tundry.
  • Skřivani, systémový název: Eremopterix. Jedná se o početný rod obsahující 8 druhů.
  • Skřivani – Galerida. Všichni ptáci patřící do tohoto rodu se vyznačují silným zakřiveným zobákem a výrazným hřebenem na hlavě.
  • Skřivani ostruhatí – Heteromirafra. V tomto rodu jsou pouze 2 druhy. Vyznačují se prodlouženými prsty. Oba druhy žijí v jižní Africe ve velmi omezeném rozsahu.
  • Skřivani tlustozobí – Ramphocoris. monotypický rod. Obsahuje 1 druh. Pták má zkrácený silný zobák. Raději se usazují v pouštních oblastech severní Afriky a Arábie.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-11

Africký skřivan vysokonohý

Životní styl a stanoviště

Oblíbené stanoviště: stepní oblasti, pole s krátkou trávou, zemědělská půda. S kácením lesů a zakládáním nových orných polí se rozsah rozšiřuje.

Jediný druh spojený s lesem je skřivan lesní. Usadil se ve světlých lesích, lesních mýtinách, okrajích, pasekách prohřátých sluncem. Lesním houštinám, masivům porostlým vysokými stromy se tento pták vyhýbá.

READ
Sova pálená - popis, stanoviště, zajímavosti

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-9

skřivan rohatý

Jaký druh ptáka je skřivan: stěhovavý nebo zimující? Většina ptáků se vyznačuje sezónní migrací, přesídlením ze zimovišť do své domoviny, ale některé populace hnízdí v poměrně teplých oblastech. Odmítají létat. To se děje na jižním Kavkaze, v jižní Evropě.

Prohlášení, že skřivan pták stěhovavý, platný pro celou rodinu jako celek. Je formulován kvůli populacím hnízdícím v oblastech s tuhými zimami. S nástupem podzimního chladného počasí všichni ptáci hnízdící severně od (přibližně) padesáté šířky stojí na křídle a hejna střední velikosti míří do Středozemního moře, na sever Afriky, do Střední Asie.

Brzy na jaře se hejna pěvců vracejí ze zimovišť. Příchod skřivánků mezi mnoho národů v Evropě včetně Ruska je tak úzce spojen s jarem, že v březnu pečou buchty zvané skřivani. Jedná se o jednoduché kulinářské produkty, které matně připomínají ptáky s rozinkami místo očí.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-13

skřivan dlouhý

Po návratu na hnízdiště začnou samci zpívat a u ptáků začíná období páření. písně skřivana lze popsat jako nepřetržitou řadu melodických a znělých trylek. Skřivani často prokazují svou schopnost napodobovat jiné ptáky. Skřivani zpívají v letu i ze země.

Nejpozoruhodnější je vertikální let doprovázený zpěvem. Po dosažení výšky 100-300 metrů visí skřivan několik minut. Pak to postupně, bez přerušení zpěvu, jde dolů. Nebo se po ztišení ponoří, téměř spadne k zemi.

Tento pták má mnoho nepřátel. Zejména v období rozmnožování. Ježci, hadi, malí a středně velcí predátoři jsou připraveni zničit hnízdo, jehož jedinou obranou je maskování. Pro dospělé jsou dravci velmi nebezpeční. Krahujci, konipasci, zájmoví sokoli a další sokoli chytají skřivany v letu.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-14

Skřivan tlustozobý

Skřivan je zpěvný pták. Proto se ji dlouho snažili udržet v zajetí. Ale bázlivost a nepopsatelnost vedly k tomu, že u nás je v přírodě slyšet jen skřivan.

Číňané rádi chovají ptáky v klecích. Nasbírali mnoho zkušeností nejen s chovem, ale i s pořádáním soutěží zpěvného ptactva. Ze všech druhů v čínských domovech je mongolský skřivan nejběžnější.

Jídlo

Základem stravy pro skřivany je hmyz a obilí. Potrava se získává klováním hmyzu a zrn ze země nebo z rostlin, z výšky jejich vlastního růstu. V kurzu jsou různí brouci. Kromě brouků nepohrdnou ani skřivani orthoptera, bezkřídlí.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-15

Tedy všechny předběhnuté, se kterými si jejich zobák a svalnatý žaludek poradí. Vzhledem k tomu, že potravu získává pouze pěšky, skřivan získává zrna, která již padla nebo rostla nízko. Bohužel, tito malí pěvci jsou sami potravou.

READ
Mohu po očkování venčit psa?

Nejen pro dravce. Na jihu Francie, v Itálii, na Kypru se z nich tradičně připravují gurmánské pokrmy. Jsou dušené, smažené, používají se jako náplň do masových koláčů. Pokrmy z jazyků skřivanů jsou považovány za gurmánskou pochoutku hodnou korunovaných osob. Takový je osud nejen skřivanů, ale i mnoha stěhovavých ptáků.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-12

Reprodukce a délka života

Brzy na jaře se skřivani párují. Poté se samci věnují rannímu zpěvu. To je součástí svatebního rituálu. Ukázka vlastní atraktivity a určení hnízdního území, jehož celistvost je přísně sledována.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-8

Hnízdo skřivana

Ptačí páry se usazují docela blízko sebe. Jeden hektar může mít 1-3 hnízda. Důvody k potyčkám se proto objevují neustále. Boje jsou dost urputné. Neexistují žádná pravidla a velkolepé soubojové akce. Solidní zmatek, v jehož důsledku narušitel hranic ustupuje. Nikdo neutrpí žádné vážné zranění.

Samice hledají místo k hnízdění. skřivanovo hnízdo – to je výklenek v zemi, díra na stinném a utajeném místě. Miskovité dno hnízda je vystláno suchou trávou, peřím a koňskými žíněmi. Když je hnízdo připraveno, dochází k páření.

Snůška obvykle obsahuje 4-7 malých hnědých nebo žlutozelených vajíček pokrytých skvrnami různých odstínů. Inkubaci provádějí samice. Maskování je hlavní způsob záchrany hnízda. Ptáci odlétají nebo utíkají pouze tehdy, když se jasně detekují. Po odstranění nebezpečí se vrátí do hnízda.

Pokud snůška působením lidí nebo predátorů uhyne, jsou vejce znovu snesena. Po 12-15 dnech se objeví slepá, ochmýřená kuřata. Rodiče je aktivně krmí hmyzem. Rostou a vyvíjejí se velmi rychle. Po 7-8 dnech mohou na chvíli opustit hnízdo, po 13-14 dnech se začínají zkoušet v letu.

Ve věku jednoho měsíce se mláďata začnou krmit sama. Dochází k přechodu od bílkovinné výživy k zeleninové, Hmyz je nahrazen obilím. Současně dochází k prvnímu úplnému svlékání. Péřová výstroj je stejná jako u dospělých ptáků.

Lark-bird-Description-features-lifestyle-and-habitat-lark-7

Mláďata a samice skřivana lesního

Rychlý vývoj kuřat je přírodním způsobem ochrany populace. Ze stejného důvodu skřivani vytvářejí nové snůšky místo ztracených a nejsou omezeni na jedno potomstvo. Během sezóny může rodina skřivanů vytvořit 2-3 snůšky a úspěšně odchovat potomstvo.

Život skřivanů není dlouhý: 5-6 let. Ornitologové tvrdí, že když jsou chováni ve voliéře, mohou bezpečně existovat 10 let. Skřivan našel své přední místo v legendách, mýtech a literárních dílech. Vždy působí jako předzvěst nového života.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: