Potápka rudokrká – popis, stanoviště

Potápka rudokrká (podiceps auritus) je malý stěhovavý vodní pták. Průměrná velikost jejího těla je od jedenatřiceti do třiceti osmi centimetrů, rozpětí křídel od sedmdesáti sedmi do osmdesáti pěti centimetrů a její hmotnost se pohybuje od tří set do pěti set gramů. Mezi rodinou potápek nelze tento pták přiřadit k velkým nebo středním, proto je tradičně označován jako zástupci malé velikosti.

Внешний вид

Potápka rudokrká má jako mnoho dalších zástupců čeledi potápkovitých i jiné jméno: potápka slovanská.

Má úžasnou a pro výše uvedenou rodinu netypickou barevnou kombinaci opeření. Hlava tohoto ptáčka má tmavé peří, což je docela typické, ale můžete tam vidět i zlaté peří, díky kterému se na tohoto ptáčka nedá zapomenout.

Vzhledově se tento zástupce čeledi muchomůrek matně podobá svým docela blízkým příbuzným kachen, i když velikost muchomůrky je o dost menší. Potápky mají navíc na rozdíl od kachen špičaté krátké peří.

Fotografie ptáka muchomůrky

Fotografie ptáka muchomůrky

Zbarvení není stejné jako u kachen. Potápka rudokrká se kromě kombinace černé hlavy a zlatého peří na hlavě pyšní i červenou barvou opeření. Tato barva ptáka se nachází na krku, hrudi a bocích. Líce a krk vodního ptactva jsou zároveň zdobeny peřím nejen zlatého odstínu, ale také oranžově červené. Tato barevná kombinace opeření hlavy je nějakým způsobem charakteristickým znakem potápky rudokrké.

Tito ptáci si nezachovají své barvy po celý rok. V zimě je černé peří nahrazeno šedým a červené, oranžovo-červené a zlaté jsou bílé. Změna opeření činí letce nenápadnějším a chráněným před predátory.

foto potápka rudokrká

foto potápka rudokrká

Rozdíly mezi ženami a muži

Na rozdíl od mnoha zástupců této čeledi potápky rudokrké nedostávají své opeření v procesu dospívání, ale rodí se s ním. Kromě toho neexistují žádné výrazné rozdíly mezi samicemi a samci, což je přítomno u mnoha druhů, kde je samice nepopsatelná a samec je naopak. V této podobě je možné rozlišit samici od samce pouze podle velikosti. Samci jsou o něco větší než samice a mají větší váhu.

Sladký pár

Kde žijí

Pro svůj život a rozmnožování si potápky rudokrké vybraly prérie a sladkovodní jezera. Na čem se můžete setkat se zástupci tohoto druhu jak ve volné vodě, tak v bažinatějších.

READ
Sob - popis, lokalita, životní styl

Pokud mluvíme o geografické poloze hnízd, pak je zde jejich stanoviště výrazně zúženo. Tyto úžasné vodní ptactvo můžete potkat na Aljašce v Kanadě a také v některých státech Ameriky. Jako Washington, Montana, Jižní Dakota a Wisconsin. Setkat se s nimi můžete i na území Albánie, Nového Skotska a většiny zemí Eurasie. Oblast jeho distribuce je tedy poměrně široká.

Fotografie červeného ptáka

Fotografie červeného ptáka

Co jedí potápky

Potrava potápky rudokrké je značně rozmanitá a v určitých obdobích jejího života se liší. Existuje však něco, co jedí po celý život – jsou to korýši. Vždy tvoří asi dvacet procent celkové stravy ptáka.

V období rozmnožování se tento pták živí především různými vodními bezobratlími a hmyzem. Součástí jídelníčku jsou mimo jiné i rybičky. Potápka slovanská se dokáže potápět pod vodou na poměrně dlouhou dobu, což mu umožňuje snadno získat ryby pro sebe.

Ptáci žijící v Evropě však musí o potravu doslova bojovat. Důvodem je nepříliš příznivé okolí. V Evropě žijí jejich větší příbuzní vedle potápek slovanských. Zástupci druhů rudokrkých nemohou vždy získat právo na jídlo od velkých bratrů, takže musí jíst bezobratlé.

Na jídelníček těchto ptáků má vliv i roční období. V zimě potápky zcela přecházejí na rybí stravu, protože v tomto ročním období neexistuje žádná jiná potrava.

Zajímavý rozdíl mezi potápkami rudokrkými je v tom, že při nedostatku potravy nechávají své potomky hladovět, případně vajíčka vůbec nelíhnou.

Jako většina členů této čeledi je do jídelníčku zahrnuto i jejich vlastní peří. Zajímavé je, že nejen dospělí, ale i ti nejmenší jedí vlastní peří. Důvody, proč tito krásní ptáci jedí své vlastní peří, stále nejsou s jistotou známy a na toto téma bylo předloženo několik teorií. Většina ornitologů se však přiklání k názoru, že si tak tito ptáci chrání svůj vlastní trávicí trakt před poškozením, které mu mohou způsobit kosti a jiná pro tělo nestrávitelná pevná potrava.

Video o potápce rudokrké

Migrace

Potápka rudokrká je stěhovavý pták.

Tito zástupci potápky zahajují svůj let k zimování a z něj poměrně brzy. Ptáci začínají svá obytná místa, aby přečkali chlad již v září, termín je v říjnu a vrací se až v květnu nebo červnu.

READ
Bernský salašnický pes - popis plemene a charakteru psa

Pro let se tito ptáci shromažďují v poměrně velkých hejnech. Počet jedinců v takových hejnech může dosáhnout dvou tisíc. Toto chování umožňuje potápkám být více chráněni před nepřáteli. Takové hejno se pohybuje hlavně v noci a přes den odpočívá.

Po přeletu na zimoviště se hejno rozpadne a chladné období prožívá každý jedinec po svém. V zimě se tento druh zřídka shromažďuje v hejnech.

Fotografie potápky rudokrké

Fotografie potápky rudokrké

Jak hnízda vypadají a kde jsou?

Jako všichni ptáci, i potápka slovanská začíná hnízdit v období páření. Tito ptáci nejsou příliš plodní, protože v jedné sezóně mohou vypěstovat pouze jedno potomstvo. Hnízdění začíná v polovině května a končí začátkem října. V daném období má vodní ptactvo čas na páření, odchov a výchovu potomků. Nejaktivnější období páření je od června do srpna.

Umístění hnízd potápky rudokrké je pro tuto čeleď zcela typické. Jejich hnízda lze nalézt v blízkosti vody. Tato volba je způsobena bezpečnostními požadavky. Jak víte, potápky se nemohou pohybovat po souši a ke vzletu potřebují útěk. Vodní ptactvo tak v případě nebezpečí opouští vlastní hnízdo ve vodě. Obzvláště oblíbeným místem pro jejich hnízdění jsou rákosové porosty díky dodatečnému maskování, které poskytuje větší ochranu před nepřáteli.

Na stavbě hnízda se podílejí oba rodiče rovným dílem. Samotné hnízdo vypadá jako plovoucí plošina. Pro stavbu muchomůrek se využívá vegetace, která je přichycena na již zatopené rostliny. Rozměry hnízda jsou také zcela stejné:

  • Průměr hnízda se pohybuje od dvou set padesáti do šesti set milimetrů;
  • Průměr tácu je od sto dvaceti do dvou set čtyřiceti milimetrů;
  • Hloubka se pohybuje od patnácti do čtyřiceti pěti milimetrů;
  • Hnízdní válec má poměrně velký rozdíl ve velikosti a pohybuje se od třiceti do sto dvaceti milimetrů.

Potápka rudokrká je schopna snést v průměru jen jedno vejce za den a celkem bývá ve snůšce pět až sedm vajec. Je jich však stále méně. Nejmenší počet vajec je pouze tři a největší je osm.

Zpočátku jsou vejce bělavá, ale po krátké době změní barvu na červenou nebo hnědou. Důvod spočívá v materiálech použitých na stavbu hnízda. Je zajímavé, že ptáci mohou začít inkubovat potomstvo ne z prvního, ale z druhého vejce. U potápek rudokrkých není inkubace vajíček zcela v kompetenci samic. Oba rodiče se střídají v péči o své potomky. Inkubační doba je v průměru dvacet tři nebo dvacet čtyři dní.

READ
Kutora - popis, lokalita, životní styl

Po odchovu potomků se období páření těchto ptáků považuje za ukončené, což znamená, že již nepotřebují světlé opeření. Proto dochází k línání, které trvá v průměru dvacet dní. Během období línání jsou tito ptáci zvláště slabě chráněni před svými nepřáteli, protože absolutně veškeré peří podléhá výměně, což zase ovlivňuje schopnost létat.

Nepřátelé muchomůrek

Počet nepřátel u potápek rudokrkých je docela malý. Ne každý dravec chce jíst vodní ptactvo, protože je poměrně obtížné jej chytit na hnízdišti. Hlavním nepřítelem je však člověk, který tyto ptáky pravidelně loví.

Lov na potápku slovanskou se stal jedním z důvodů výrazné redukce jejich populace. Dnes jsou tito ptáci pod zvláštní kontrolou, protože jsou na seznamu zranitelných, to znamená, že slovanská potápka je druh blízko vyhynutí.

Pokles počtu potápek nebyl způsoben pouze lovem na ně. Mezi důvody je třeba přičíst i redukci míst, která jsou pro tento druh vhodná k rozmnožování. Faktem je, že v místech, kde se tito ptáci obvykle množili, se dnes provádí zalesňování, a proto se potrava pro potápky stává hůře dostupnou.

Kromě toho má vliv i lidský rybolov. Tady nejde o úspěšný rybolov, ale o chytání ryb do sítí. Potápky jsou v těchto sítích často zmatené, což vede k jejich smrti. Mezi důvody poklesu populace potápky rudokrké patří výstavba přehrad, které ovlivňují životní prostředí těchto ptáků, činí je neobyvatelným, a různé úniky nebezpečných látek do vodních ploch.

Zvláště bezbranná jsou mláďata a vajíčka muchomůrky. Právě oni jsou chutným soustem pro vzdušné i pozemní predátory. Například vránám, strakám, rackům, lyskám a mývalům nevadí jíst potomky potápek.

Obrázek ptáka muchomůrky

Obrázek ptáka muchomůrky

Životnost

Potápka rudokrká, stejně jako ostatní zástupci této rodiny, nelze nazvat stoletými. Ve svém obvyklém prostředí žijí tito ptáci v průměru osm až deset let. V zajetí se tato čísla ještě zmenšují.

Potápka rudokrká neboli Podiceps auritus patří do řádu potápek a čeledi potápkovitých.

Potápka červená

popis

Tyto malé potápky jsou velké asi jako čírka. Jejich výška je od 31 do 38 cm, velikost rozpětí křídel je od 59 do 65 cm, svými rozměry a vzhledem připomínají potápky černokrké, v období páření se od nich liší také ohnivě červeným krkem jako zlaté péřové uši, které se v této době zvedaly.

READ
Káně obecné - popis, stanoviště

Rozdíly jsou také pozorovány ve tvaru zobáku. U samic je větší a vypadá rovnoměrněji. A u potápek černokrkých jsou zobáky mírně vytočené. V zimním období se snadno odlišují tvarem zobáku a také barvou hlavy. V tomto ročním období vede mezi tvářemi a černou zadní částí hlavy dělicí čára.

Obecně je jejich chování a způsob plavání velmi podobné. Potápky černokrké však mají větší tendenci plavat na otevřených vodách, a to i v období hnízdění. To neplatí pro potápky rudokrké. Sledují jinou linii chování.

Внешний вид

V období páření mají potápky rudokrké nejjasnější opeření mezi zástupci svého druhu. Žluté uši peří na obou stranách hlavy, ohnivě červený vzor na bocích a krku a hřbet je černý. Současně je břicho bílé a spodní bílá křídla jsou zdobena tmavým peřím.

V zimním období má potápka rudokrká dvoubarevnou barvu, grafitově zbarvená horní část těla ptáka je kombinována s bílým spodkem a zároveň má jasně červené oči.

Mláďata potápky rudokrké se od mláďat potápky černokrké příliš neliší. Jediný rozdíl, který mají, je přítomnost černých a bílých pruhů na krku a hlavě, které vypadají jasněji a širší.

Potápky rudokrké mají různé pronikavé intonace nebo vytvářejí nízké melodické trylky. Zvuky, které vydávají, mohou v tom, kdo je musí slyšet, vyvolat různé nepříjemné emoce.

Habitat

Stanoviště potápky rudokrké

Biotopem potápek rudokrkých je Eurasie a Severní Amerika a jejich lesní zóny. V Ruské federaci se nacházejí v evropské části ze severu. K jejich hnízdění nedochází v moskevské oblasti. Potkat potápku rudokrkou za polárním kruhem je nemožné. Obecně je jejich stanovištěm poměrně úzký pruh, který se táhne od východu na západ.

Potápky rudokrké přezimují u pobřeží Azovského a Černého moře. Je jich velmi málo a ve většině oblastí jsou to poměrně vzácní ptáci. Z tohoto důvodu je tento druh právem považován za vzácný.

Způsob života

Potápky rudokrké jsou severní ptáci, často žijí v blízkosti jezer, kde nejsou žádné houštiny vodních rostlin, například vysoké bažiny.

Vnoření

Potápky rudokrké jsou monogamní a jsou schopny žít ve více rodinách najednou. Puberta k nim přichází mezi prvním a druhým rokem života.

Podceps auritus

Potápky rudokrké hnízdí častěji v párech samostatně, mnohem méně často, vytvářejí rozptýlené hnízdní kolonie o 15 párech. Jejich hnízdní území mohou zabírat asi 2 hektary. Nikdy si nestaví hnízda ve volných vodách a ke stavění nepoužívají zelené rostliny. Tato hnízda se pohybují v průměru od 16 do 23 cm.

READ
Volkosob - popis plemene a charakteru psa

Hnízda se přednostně staví na malých jezerech nebo řekách s bohatou pobřežní vegetací. Zednictví se zpravidla provádí v měsíci květnu. Každé z nich obsahuje asi 5 bílých vajec o průměru asi 5,5 cm. Během inkubační doby se tato vejce příliš zašpiní a zhnědnou. Potápky rudokrké inkubují svá mláďata asi 21 dní, často i déle. Z vajíček se pak líhnou většinou mláďata různého věku. Nezávislosti dosahují ve věku jednoho a půl měsíce a opouštějí hnízdo.

Jídlo

Tito ptáci se živí převážně rybím potěrem nebo různými larvami. Zajímavé je, že potápky rudokrké používají potravu a některé rostliny při flirtování v obdobích páření. Předkládají to jako dárek zástupcům opačného pohlaví, které mají rádi.

Charakterové rysy

Potápky rudokrké jsou spíše svéhlaví a agresivní ptáci. Urputně brání své území a hnízdí. Dokážou se střetnout se svým vlastním druhem v té nejkrutější formě.

Potápka rudokrká je vzácný a velmi originální pták, který dnes rychle ztrácí početnost.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: