Obří večer – popis, lokalita, životní styl

Večerník obrovský (lat. Nyctalus lasiopterus) je považován za největšího zástupce čeledi netopýrovití (Vespertilionidae) na evropském kontinentu. Jeho rozpětí křídel může být až 46 cm a je schopen lovit pěvce (Passeriformes).

K lovu malých mláďat dochází především koncem léta a na podzim.

Fotografie obří párty

V řadě zemí EU je pod ochranou států. Jeho kolonii je zakázáno fotografovat a pozorovat v těsné blízkosti. Nejpřísnější opatření byla přijata ve Španělsku, kde je uznáván jako zranitelný druh.

Celková velikost populace se odhaduje na 25-30 dospělých.

Distribuce

Obří noční žije v jižní a východní Evropě, severní Africe, na Středním východě a ve střední Asii. Na celém tomto území se vyskytují pouze malé izolované populace.

Okruh evropské populace sahá od Pyrenejského poloostrova přes Francii, Itálii, Balkán, Řecko až po Turecko. Severní hranice prochází asi na 55° severní šířky přes Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Netopýři jsou pravidelně pozorováni v Německu, Švýcarsku a Polsku. Na východě je rozsah omezen na Ural.

V Africe žijí nešpory v Maroku, Libyi a Alžírsku. V Asii je druh rozšířen do Kazachstánu, Uzbekistánu a severního Íránu.

Strom s obří party

Tito netopýři preferují staré listnaté a smíšené lesy ležící v nadmořských výškách do 1400 m nad mořem. Ve východní Evropě se příležitostně usazují v jehličnatých lesích poblíž otevřených luk a údolí.

Chování

Během denního světla zvířata spí v dutinách stromů nebo ve skalních štěrbinách. V obytných budovách jsou extrémně vzácné. K zimnímu spánku vyhledávají jeskyně a hluboké štoly. V místech, kde nejsou staré lesy, se netopýři usazují v parcích a zahradách. Nejčastěji je pozorován na jihu Španělska. Například v parku Marie-Louise v Seville žijí v dutinách sofory japonské (Styphnolobium japonicum), saranče obecného (Gleditsia triacanthos) a platanu západního (Platanus occidentalis).

Obří vechernitsy žijící na severu pohoří jdou na jih s příchodem podzimu. Stěhovaví savci chiroptera snadno přelétají přes hory s výškou kolem 2000 m.

Nejčastěji tvoří malé skupiny 2-3 jedinců, mnohem méně často kolonie 7-12 a více jedinců. Někdy mírumilovně koexistují s malým (Nyctalus leisleri) a večerníčkem červeným (Nyctalus noctula). Jejich hlavními přirozenými nepřáteli jsou sovy pálené (Tyto alba) a výři (Bubo bubo).

Roztáhněte křídla obřího večera

Jídlo

Večernice vylétají nakrmit s příchodem soumraku a loví až do rána. Při hledání potravy mohou létat na velké vzdálenosti, ale dělají to pouze během období hladovění. V jídle jsou vybíraví a spokojí se s jakoukoli ulovenou kořistí. Od května do srpna je jejich hlavní kořistí různý velký hmyz, především můry, brouci, stonožkoví komáři (Tipulidae) a krajky (Neuroptera).

Na jaře a na podzim při hromadných ptačích migracích doplňuje potravu drobní pěvci, většinou slabí a prvoroční ptáci.

Netopýři na ně útočí vysoko na obloze. Běžně se loví červánky (Erithacus rubecula), jeleni (Phylloscopus collybita), pěnice (Sylvia) a červi (Phoenicurus). Jejich kosti a peří se pravidelně nacházejí ve večerních výkalech.

READ
Drop malý - popis, stanoviště, zajímavosti

K detekci oběti se používá ultrazvuk v rozsahu 20-34 kHz. Doba trvání signálu se pohybuje od 9 do 14 milisekund.

Obří nešpory přilepené ke skále

Reprodukce

Pohlavní dospělost u samic tohoto druhu nastává ve 4 měsících. Období páření trvá od září do začátku října. Samci tvoří harémy, ve kterých může být 3 až 10 samic. K přilákání partnerů vydávají výkřiky, jejichž tonalita klesá z 18 na 10 kHz.

Oplozené samice se shromažďují ke společnému zimování ve skupinách po 10-20 jedincích. Maximální velikost takové kolonie byla 66 zvířat.

Potomci se rodí od konce května do poloviny července. Každá samice přináší zpravidla dvě mláďata. V době narození váží asi 5-7 g. Mláďata jsou první měsíc nerozlučná na těle matky, pevně k ní přiléhají svými drápky. Poté mohou sami zůstat v útulku.

Přibližně ve věku 40 dnů již děti vědí, jak létat a brzy přejdou do samostatné existence.

popis

Délka těla dospělých jedinců dosahuje 84-104 mm s rozpětím křídel 40-46 cm, hmotnost 41-75 g. Hlavní barva pozadí je červenohnědá s načervenalým nebo plavým nádechem. Srst je poměrně dlouhá, na zadní straně hlavy připomíná miniaturní hřívu. Břicho žlutohnědé.

Obrázek s obří párty

Uši jsou široké, zaoblené a velké, s kožovitými záhyby, dlouhé 21-26 mm. Oblast za ušima je tmavší. Vyznačují se přítomností trojúhelníkového tragusu.

Úzká protáhlá křídla umožňují vyvinout vysokou rychlost v letu. Na jejich spodní straně podél předního okraje je pruh vlny.

Očekávaná délka života obřího večera ve volné přírodě je 8-10 let. V zajetí se při dobré péči některé exempláře dožívají až 15 let.

Večernice obrovská je největší netopýr v Evropě. Tito savci dostali své jméno pro svůj způsob života. Začínají lovit za soumraku a končí za svítání. Tito tvorové se výrazně liší od ostatních druhů netopýrů.

Popis zvířete

Krátký popis obří party:

Vědecká klasifikace Hodnota
Království Zvířata
Typ Chord
Třída Savci
Četa Netopýři
Rodina Pálky s hladkým nosem
Rod Večerní párty
Pohled Obří večerní párty
Latinský název Nyctalus lasiopterus
otevřeno V roce 1780
Stav zabezpečení Zranitelné druhy
Habitat Listnaté lesy od Francie po Transvolžskou oblast s Kavkazem a Blízkým východem
READ
Japonský makak - popis, lokalita, životní styl

Vypadá to

Délka těla savců je 85-105 mm, hmotnost – 40-75 g, rozpětí křídel – 40-45 cm.Zbarvení: plavá-kaštanově-červená. Tlama tohoto netopýra vypadá poněkud zastrašující: široká, s vyčnívajícími ostrými zuby, velkýma očima. Srst na břiše je světlejší než na zádech.

Křídla jsou špičatá, dlouhá – právě tato vlastnost struktury křídel přispívá k rozvoji vysoké rychlosti. Tenčí křídla netopýrů, na rozdíl od ptáků, manévrují přesněji a rychleji.

Zajímavá je stavba uší velkých netopýrů – jsou zvětšené do šířky, zaoblené, velké. Tragus má tvar hřibu, boltec “hledí” dopředu. Citlivé uši vnímají ultrazvukový signál o frekvenci 17-19 kHz.

Charakter a životní styl

Stejně jako ostatní druhy netopýrů i netopýři obří přes den spí v jeskyních nebo dutinách stromů. V noci se vydávají na lov. Pokud v okolí nejsou husté lesy, usazují se v parcích a zahradách. Žijí v malých skupinách 8-10 jedinců.

Raději loví nad vodními plochami. Savci krouží nad vodou ve vysoké nadmořské výšce a postupně sestupují dolů, kde útočí na hmyz. Oběti jsou detekovány pomocí ultrazvuku. K tomu nebude párty potřebovat více než 10 sekund.

Tito velcí savci vedou utajený způsob života, za letu jsou téměř neviditelní, splývají se soumrakovou oblohou. Na rozdíl od jiných druhů létají velmi tiše. Proto je vhodné je pozorovat pouze za měsíčního svitu. Délka života – 8-9 let, v zajetí žijí až 20 let.

Co jedí

Tito velcí tvorové nejsou v jídle vybíraví – jedí, co uloví. V létě se jejich strava skládá z hmyzu: brouci, motýli, komáři. Při hledání potravy často létají na velké vzdálenosti.

V období sezónního tahu ptactva se nabídka netopýrů stává pestřejší. Okřídlení dravci často dokážou jíst malé ptáky: pěnice, redstart, chiffchaff, červenka.

Kde bydlí

Tento vzácný a velmi krásný druh netopýrů žije v listnatých a smíšených lesích. Žije v dutinách starých, uschlých stromů.

V Evropě je obří večer běžný na území od orenburského území Ruské federace až po sever Francie. Můžete se s ní setkat v chladných klimatických zónách: Nižnij Novgorod a Moskevské oblasti. Vyskytuje se také v teplých oblastech: Írán, Zakavkazsko, Maroko.

READ
Robin - popis, stanoviště, zajímavosti

Od roku 2000 objevili ukrajinští vědci na území své země 14 500 exemplářů večernice obrovské. Zvířata byla umístěna do rehabilitačního centra pro netopýry. Zde vědci navrhli, že chycení netopýři se nenarodili na území Ukrajiny, ale migrovali sem z Voroněžské oblasti v Rusku.

Menší populace lze nalézt na území:

  1. východní a jižní Evropa;
  2. jižní Krym;
  3. Střední Asie a Střední východ;
  4. Západní Zakavkazsko;
  5. severní Africe.

Reprodukce

Samice pohlavně dospívají po 4 měsících. Období páření začíná v září. Samec se cítí velmi dobře obklopen celým harémem samic: od 3 do 10 jedinců. Aby přilákal takový počet fanoušků, samec pronikavým, chrastivým hlasem zpívá písně o páření.

Březí netopýři se shromažďují v komunitách. Někdy se k nim připojují příbuzní: malý nebo rusovlasý večer. Budoucí matky se shromažďují v hejnech o 20-30 jedincích a připravují se na zimování. Takové skupiny se nazývají plodové kolonie.

Nejpočetnější plodovou kolonii noktulů tvořilo 66 jedinců.

Mláďata se rodí koncem jara – začátkem léta. Každá samice přináší jedno, méně často dvě mláďata. Hmotnost novorozenců je 6-7 gramů. Miminko se živí mateřským mlékem a zpočátku je od ní neoddělitelné, drží se na jejím těle malými drápky.

O měsíc později už jsou malé myšky schopny zůstat samy v útulku a čekat na rodiče s jídlem. Po dalších 10 dnech začínají mláďata létat a postupně se osamostatňují.

Přírodní nepřátelé

Na obřím večerním večírku je docela dost nepříznivců. A přestože je jeho velikost ve srovnání s ostatními netopýry poměrně velká, večerní loví v noci. A v této době vycházejí na loveckou stezku i větší dravci.

Následující zvířata jsou nebezpečná pro velké netopýry:

  • náklonnost;
  • kuna;
  • hermelín;
  • mývalové;
  • fretky;
  • krysy;
  • hadi;
  • sokol, orel skalní a další dravci.

Kromě hladových predátorů má obří myš i další nepřátele, kteří nejsou tak velcí. Savci trpí malými parazity: štěnicemi, blechami a klíšťaty. Tito tvorové sající krev často ničí zvířata.

Lidé aktivně bojují s parazity a hlodavci ve svých domovech. Za tímto účelem nazývají dezinfekční prostředky. Po postřiku prostor zmizí hlodavci a hmyz.

Spolu s nimi mohou zemřít i netopýři, kteří spadli do podkroví. Otrava průmyslovými jedy je jedním z důvodů změny populace netopýrů obrovských.

READ
Pomeranian - popis plemene a charakteru psa

Zimní

V létě netopýři odpočívají v dutých stromech a v zimě hibernují. Pro zimování si vybírají hluboké doly a jeskyně ve skalách, podkroví soukromých domů.

Obří nešpory, které se usadily v severních oblastech, v zimě migrují na jih.

Obří nešpory v červené knize

Tento druh netopýrů získal status ochrany v souladu s přílohami Bonnské a Bernské úmluvy. Obří netopýři jsou uvedeni v Červené knize Ruska a Ukrajiny.

Hlavní příčiny vyhynutí

Hlavní hrozby pro existenci populace obřích netopýrů:

  1. používání pesticidů člověkem;
  2. ničení listnatých lesů;
  3. snížení počtu hmyzu, který tvoří potravu večera.

Současná populační situace

Počet jedinců obřího nočního je obtížné určit, především kvůli životnímu stylu těchto savců.

Při sledování netopýrů ve Voroněžské rezervaci odborníci poznamenali, že na každých 500 zajatých večerníčků červených připadal jeden obr.

Na západě Oděské oblasti na Ukrajině byl během migrace 200 červených myší zaznamenán jeden obr. Přibližně stejný poměr byl zaznamenán v Rostovské oblasti při odchytu stěhovavých zvířat.

Podle hrubých odhadů je počet obřích netopýrů v Rusku 17-27 tisíc jedinců. Takový počet je podle odborníků malý. Proto jsou noční okřídlení savci vzácnými druhy a jsou na pokraji vyhynutí.

Jaká opatření byla přijata k ochraně

Abychom přilákali nešpory do regionů, je nutné zastavit ničení starých lesů. Tito savci se totiž usazují hlavně ve starých rostlinách.

Kromě toho je nutné zorganizovat vytvoření umělých úkrytů a provést speciální studie k identifikaci migračních tras a stanovišť večera.

Zajímavá fakta o zvířeti

Zajímavé informace ze života obřích večerníčků:

  • vytrvalost těchto savců je úžasná – jsou schopni snadno létat přes vysoké hory a překonávat velké vzdálenosti;
  • za letu mohou obří netopýři dosáhnout rychlosti až 40 km / h;
  • myši spolu komunikují, používají zvukové signály nepřístupné lidskému sluchu;
  • v některých evropských zemích, zejména ve Španělsku, je podrobné pozorování těchto savců a pokusy o jejich fotografování zakázáno.

Večerník obrovský je vzácný druh netopýra, který je na pokraji vyhynutí. Aby člověk tento proces zastavil, potřebuje prozkoumat stanoviště večera a jeho migrační trasy.

Zvláštní význam v životě těchto savců mají staré stromy. Pro velké netopýry jejich kácení znamená vystěhování z jejich domovů. Zachování lesů pomůže obnovit počet netopýrů obrovských.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: