Nosach opice – popis, lokalita, životní styl

Proboscis opice jsou primáti, kteří mají neobvyklý nos, který dosahuje působivé velikosti. Jejich druhé jméno „kohau“ pochází z charakteristického výkřiku v době nebezpečí. Tato zvířata jsou uvedena v červené knize, za posledních 50 let se jejich počet snížil dvakrát a je pouze 2 3000 jedinců. To je způsobeno odlesňováním a odvodňováním bažin.

  • Život
  • Kde žijí
  • Jídlo
  • Těhotenství a porod
  • Zajímavá fakta

Zvláštní známky nosy

Proboscis, nebo, jak se mu také říká, kahau, je velmi pozoruhodný druh opic. Jak asi tušíte, vzhled této opice se vyznačuje velkým nosem, který nemá žádný jiný primát.

Právě podle nosu snadno rozeznáte samičku od samce. U dívek je jen mírně prodloužená, trojúhelníková špička, jako u kokety, je otočena nahoru, sama je tenká a velmi úhledná. Mužské pohlaví je naopak pověstné svým oteklým obrovským nosem, který jako přerostlá okurka visí dolů. Samec se také vyznačuje jakýmsi obojkem v oblasti ramen, on jako váleček obepíná svého pána. Proboscis samec je zvíře podobné mnoha samcům. Má nafouklé břicho, jako správný milovník piva.

Vědecká klasifikace

  • Království: Animalia (zvířata)
  • Typ: Chordata (strunatci)
  • Třída: Savci (savci)
  • Četa: Primáti (primáti)
  • Rodina: Cercopithecidae (kosmani)
  • Rod: nos (nosný)
  • Zobrazit: Nasalis larvatus (proboscis)

Toto je jediný zástupce svého druhu a největší opice s tenkým tělem.

Jiné názvy: opice s dlouhým nosem, kahau.

Barva a velikost nosu

Nosach je opice z čeledi kosmanovitých. Mezi ostatními zástupci této čeledi vyniká svou velikostí. Jedná se o středně velkého zástupce, ale ve srovnání s jinými opicemi působí jako obr. Růst tohoto zvířete je od 55 do 72 centimetrů a doplňuje ho dlouhý ocas, který může být větší než tělo, od 65 do 75 centimetrů. Nosachi váží 12-25 kilogramů a je pozoruhodné, že samci, kteří jsou stejně velcí jako samice, váží téměř polovinu.

Hlava opice je malá, zaoblená. Všechny tlapky a ocas jsou svalnaté, houževnaté, ale protože proboscis prakticky nepoužívá svůj ocas, je mnohem méně vyvinutý než u jiných opic.

Srst sosáku není dlouhá, úhledně přiléhá k tělu, necuchá se. Záda, břicho, hlava a ramena této opice jsou hnědočervené, límec samce je bělavý, tlapky a ocas jsou šedé, na spodní části zad je bílá skvrna ve tvaru trojúhelníku. Kůže obličeje proboscis je zcela bez vlasů, má hnědočervenou barvu.

Stravovací návyky

Nosach

Nosachi – sezónní frugivory, konzumující více než 90 druhů rostlin, především mladé listy (zralé listy tvoří jen asi 3 % potravy). Jedí také ovoce, semena, květiny. Někdy se do nabídky přidává hmyz a krabi.

9 kg nosatý člověk sní za den 900 gramů vlhké hmotnosti (270 gramů suché hmotnosti) potravy, což odpovídá 1066 kcal nebo 120,68 kcal/kg tělesné hmotnosti.

V závislosti na ročním období dochází k posunům ve spotřebě potravin; od převážně ovocné stravy (leden až květen) až po převážně listový jídelníček (červen až prosinec). Někdy, aby se urychlilo trávení, nosáli žvýkají zbytky potravy z bachoru, první a největší komory trávicího traktu.

READ
Australský honácký pes - popis plemene

Proboscis také konzumuje kůru některých stromů a stromových termitích hnízd. Zdá se, že termiti spíše vyplňují nedostatek minerálních živin, absorbují toxiny a napomáhají trávení, než aby sloužili jako zdroj bílkovin.

Nosach (opice): kde žije, jak se pohybuje?

Tento druh zvířat se vyskytuje pouze na jediném místě na světě, tím je ostrov Borneo v Malajském souostroví. Nosach (opice) si za své stanoviště vybírá pobřežní oblasti s mangovými houštinami nebo vlhkými hustými keři.

Většinu času tráví na stromech, málokdy slezou, jen aby ze země nabrali vodu nebo dobroty. Zvíře se v křoví a mezi stromy pohybuje pouze po větvích, hází předními končetinami a za nimi tahá zadní. Na břehu, aby překonal krátkou vzdálenost, může chodit po dvou nohách, což je charakteristické pouze pro antropoidní a vysoce organizované opice.

Pokud se na cestě k cíli objeví voda, přes kterou není možné přeskočit, sosák se ponoří a plave, k tomu jsou na jejich končetinách membrány. Nosach je opice, jediná svého druhu, schopná plavat, a to i pod vodou.

Zajímavá fakta

Nosachi mají nejen neobvyklý vzhled, ale také zvláštnosti v chování.

  • Pouze tento druh opic se může potápět a plavat pod vodou 20 m. Na zadních nohách jsou membrány, které pomáhají k pohybu po hladině. Děti se učí plavat od narození. Kohaw plave jako pes, aniž by zvedal vlnky. Pokud je řeka široká, pak zvířata vylezou na stromy a se zrychlením seskočí z větve, uletí takto asi 9 metrů, padnou na břicho a zbývající vzdálenost uplavou. Dělají to i samice, držíce v náručí miminka.
  • Kohau nevychází s lidmi a raději se od nich usadí.
  • Strava nosatých je bohatá na vlákninu, a proto trávení potravy trvá dlouho. Po vydatném jídle si opice potřebují na několik hodin zdřímnout.
  • Primáti spolu komunikují gesty a pomocí bizarních zvuků v podobě mručení, pištění, řevu nebo tlumeného mumlání.
  • V biotopu těchto opic nejsou žádní velcí predátoři, hlavním nepřítelem proboscis je krokodýl česaný, který také žije v bažinách nebo řekách. Tito impozantní plazi napadají primáty, když plavou nebo se schovávají ve vodě před hmyzem. Proto kohau překračuje nádrž v nejužším místě. Určité nebezpečí pro zvířata představují také levharti obláčkoví, orli a krajty.
  • Proboscis opice lze vidět v Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, která se nachází 45 kilometrů od města Sandakan (Malajsie, Sabah). V rezervaci žije asi 60 jedinců.

Navzdory skutečnosti, že opice proboscis jsou uvedeny v Červené knize, jsou nadále loveny kvůli jejich srsti a masu. Ochránci přírody se snaží lidem pomoci pochopit neutěšenou situaci těchto zvířat. Na ostrově Borneo jsou kohau chráněny zákonem. Pokud nosatí primáti zmizí, lidstvo přijde o skutečný zázrak přírody.

den se stará

Tyto opice se živí hlavně čerstvými listy a sladkým ovocem. Vybírají si pouze nezralé plody a někdy si mohou pochutnat na hmyzu a květinách. Hledáním potravy a jejím vstřebáváním tráví čumák téměř celý den. Opice začíná svou potravu ze břehu a pomalu se přesouvá do houštin, ale nevzdá se daleko od svého stanoviště.

READ
Volavka obecná - popis, lokalita

Nosach nelze nalézt na území, které se nachází více než jeden kilometr od vody. K večeru se zástupci hejna, ve kterém žije až třicet jedinců, vracejí do svého prostředí. Žijí jako rodina, ale nikdy nespí na jednom místě – rozcházejí se ve vzdálenosti až 300 metrů od sebe, nejraději odpočívají sami.

Jídlo

Opice jedí různé potraviny, ale základem stravy jsou:

  • čerstvé listy stromů;
  • mladé výhonky;
  • květiny;
  • nezralé a neslazené ovoce;
  • různé rostliny (47 druhů).

Vzácně kohau požírají larvy stromového hmyzu, brouci a housenky.

Objem žaludku proboscis je dostatečně velký, a proto, aby se dostal dost, musí překonat několik kilometrů denně. Na místo osídlení se vracejí až večer. Primáti začnou hledat potravu v blízkosti řek a dalších vodních ploch, postupně se přesouvají hlouběji do lesa.

Kohau nekonzumují rostliny obsahující přírodní antibiotikum, ale mohou jíst jedovaté. Jejich žaludek obsahuje bakterie, které detoxikují jed.

Trávicí systém těchto primátů má však nevýhodu – nemohou jíst sladké ovoce, protože v těle začnou rychle kvasit. Pokud nosák sní takovou pochoutku, pak se mu nafoukne žaludek, což může způsobit i bolestivou smrt.

Životní styl a chování

Nosachům se říká kahau, protože to je slovo, které rádi vykřikují v ranním chorálu. Po probuzení začnou samci křičet a ti nejhlasitější mají ve smečce zvláštní pravomoc.

V každém hejnu proboscis je vůdce, kterého všichni bez výjimky poslouchají. Rodina žije pohromadě a prakticky není v rozporu. Rostoucí samci jsou posíláni na samotku a mohou se vrátit ke svému hejnu, až když mohou soutěžit se všemi dospělými samci. Soutěž někdy končí změnou vůdce a bývalý vůdce je zbaven všech výsad a někdy i potomků, které může nový majitel zabít. Pokud se tak stane, pak svou skupinu nejčastěji opouští matka zavražděného miminka.

Život

Nosachi živě v lesích. Přes den jsou vzhůru a v noci a ráno odpočívají primáti v hustých korunách stromů poblíž řeky, kterou si předem vybrali. Nejvyšší aktivita u opic nosatých je pozorována odpoledne a večer.

Kahau žijí ve skupinách 10-30 jedinců. Těmito malými aliancemi mohou být buď harémy, kde na jednoho samce připadá až 10 samic s jejich potomky, kteří ještě nedosáhli puberty, nebo čistě mužská společnost, sestávající z ještě svobodných samců.

Samci nosatých jedinců dospívají a opouštějí svou rodinu (ve věku 1-2 let), zatímco samice zůstávají ve skupině, ve které se narodily. Navíc to často praktikují samice opic, aby se změnily z jednoho sexuálního partnera na druhého. Někdy se pro větší efektivitu při získávání potravy pro sebe nebo pro dobrý spánek několik skupin opic nosorožců dočasně spojí do jedné.

Proboscis-monkey-Popis-vlastnosti-druh-životní styl-a-biotop-proboscis-9

Kahau komunikuje pomocí mimiky a bizarních zvuků: tichého mumlání, ječení, reptání nebo řevu. Povaha opic je docela dobrá, zřídka se mezi sebou střetávají nebo bojují, zejména ve své skupině. Nohavé samice mohou začít malou rvačku, pak to vůdce smečky zastaví hlasitým nosním výkřikem.

READ
Skotský setr - popis plemene a charakteru psa

Stává se, že v harémové skupině se změní vůdce. Přichází mladší a silnější samec a zbavuje bývalého majitele všech privilegií. Nová hlava smečky může dokonce zabít potomky té staré. V tomto případě matka mrtvých mláďat opustí skupinu spolu s poraženým samcem.

Reprodukce a životní cyklus

Stejně jako mnoho zvířat je i sosák (opice) připraven k páření v jarní sezóně. Mají hravou náladu a iniciátory páření se stávají většinou samice. Vyčnívají rty, stáčejí je do trubice, čímž dávají najevo svou připravenost k porodu.

Mláďata se rodí přibližně 170-200 dní po páření, mají černou tlamu. Nosy obou pohlaví jsou stejné jako u samic. U mužů se nos stává výrazným až ve věku puberty, která nastává v sedmi letech, u žen v pěti letech. Samice krmí svá mláďata mlékem až do věku sedmi měsíců a po celý život udržují vztahy a pomáhají si.

Kolik let žijí opice nosaté? Tato otázka zajímá mnohé, protože tento druh opic je velmi vzácný a málo se o něm ví. Opice se v průměru dožívají 30 až 40 let, ale proboscis nejsou takoví stoleté. V přírodě, pokud zvíře nesežere krokodýl, který je hlavním nebezpečím proboscis, se tyto opice dožívají asi 23 let.

Rozsah, stanoviště

Říční a pobřežní pláně ostrova Borneo jsou jediným místem na Zemi, kde můžete najít nosaté opice. Jako stanoviště si nejčastěji vybírají bažinaté mangrovy, rozlehlé dipterokarpové lesy s jejich stálezelenými obřími stromy, heveové plantáže sousedící s rašeliništi.

Ostrovy Borneo jsou hlavním útočištěm opic nosatých.

Je to legrace! Nosaté opice, které si vybírají místa pro svá sídla, dávají přednost břehům sladkovodních útvarů a řek. Předpokládá se, že je to dáno určitým obsahem minerálních látek a solí v půdě, který je pro tuto oblast charakteristický a je důležitou formující podmínkou pro krmný systém proboscis.

V oblasti nacházející se nad hladinou moře nad 200-350 m není kahau téměř vidět.

Komunikace

Nejčastěji slýchané vokalizace jsou kreslený pláčea ženské hlasy jsou o něco jemnější než mužské. Aby samci zdůraznili své postavení ve skupině, vydávají zvuk podobný zvuku trubky. Řev, nízkofrekvenční vrčení – charakteristický zvuk samců, vyjadřující připravenost k boji.

Nosach

Při poplachu vydávají nosorožci vysokofrekvenční tónový výkřik nebo skřípění, jehož maximální výška je 1,4–6,8 kHz, což je dokonce vyšší tón než u větších primátů. Vysoká frekvence může být adaptací pro vyhýbání se predátorům a vnitroskupinový kontakt mezi hustou vegetací.

Nosachi – primáti s nejneobvyklejším a nejatraktivnějším vzhledem ze všech jejich příbuzných. Hlavním rozdílem tohoto druhu je nos, odtud název primáta. Dále podrobně zvážíme toto zvíře a dozvíme se o jeho životním stylu.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-1

Vlastnosti a stanoviště sosáků

opičí nos (kahau) je velmi vzácné zvíře, které lze nalézt pouze na ostrově Kalimantan (Borneo), který se nachází mezi Brunejí, Malajsií a Indonésií. Lov, stejně jako rychlé odlesňování, vedou ke ztrátě stanoviště pro proboscis.

READ
Jak spřátelit kočku se psem: praktické tipy

Navzdory tomu, že jsou uvedeny v červené knize, počet jedinců rychle klesá, celkem zbyly necelé tři tisíce kahau. Tato legrační zvířata jsou nejrozšířenější ve státě Sibah poblíž řeky Kinabatangan.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-6

Habitat proboscis zvíře kde se uchovávají potřebné minerály, soli a další složky pro jejich výživu, to znamená mangovníky, rašeliniště, bažinaté lesy, sladká voda. V regionech, které se tyčí nad mořem o více než 350 metrů, je nemožné potkat zvířata.

Velikost dospělých mužů může dosáhnout 75 cm, hmotnost – 15–24 kg. Samice jsou o polovinu menší a lehčí. Nosachi mají poměrně dlouhý ocas – přibližně 75 cm, Kohau má velmi zajímavou barvu. Shora má jejich tělo načervenalý nádech, zespodu je bílé, ocas a končetiny jsou šedé, obličej, zcela bez vlasů, je červený.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-3

Ale jejich hlavní rozdíly od ostatních druhů opic jsou v obrovském nosu, ve velkém břiše a v jasně červeném penisu u dospělých samců, kteří jsou vždy ve vzrušeném stavu.

Až dosud vědci nedošli k jedinému závěru, proč mají nosaři tak obrovské nosy. Někteří věří, že pomáhají zvířatům při potápění a slouží jako dýchací trubice.

Nabízí se však otázka, proč se samice zbavené této důstojnosti neutopí. Jiní odborníci předkládají verzi, že nos zesiluje pláč mužů a pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-4

Někdy při příjmu potravy překáží 10centimetrový nos, který svým tvarem připomíná okurku. Pak ho musí zvířata podepřít rukama. Pokud je zvíře naštvané nebo vzrušené, nos se ještě zvětší a zčervená.

Jak stárneme, nosy se zvětšují a zvětšují. Zajímavé je, že něžné pohlaví si pro pokračování v závodu vždy vybere samce s velkým nosem. U nich samotných a mladých zvířat je tento orgán spíše nosatý než dlouhý.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-5

Na obrázku je nosatá fenka

Velké břicho oddělení proboscis způsobené velkým žaludkem. Obsahuje bakterie, které přispívají ke fermentaci potravin. To přispívá k:

– štěpení vlákniny, prvenství zajišťuje energie získaná ze zeleně (takovými vlastnostmi nejsou obdařeni lidoopi ani lidé);

– neutralizace určitých typů jedů bakteriemi, proto mohou nosáli jíst rostliny, které mohou ostatní zvířata otrávit.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-7

Má to však i nevýhody:

– fermentace sladkého a sladkého ovoce může také vést k nadměrnému hromadění plynů v těle (nadýmání), což může vést až k úhynu zvířete;

Nosachi nejí rostlinnou stravu obsahující antibiotika, protože to zabíjí bakterie v žaludku.

Pro jejich originální vzhled, velký nos a břicho místní nazývají proboscis „holandská opice“ pro jejich podobnost s Holanďany, kteří ostrov kolonizovali.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-10

Povaha a životní styl nosy

Ze strany jsou nosy tlusté a nemotorné zvíře, ale to je chybný odpočinek. Houpajíce se na rukou skáčou z větve na větev se záviděníhodnou obratností.

Navíc se mohou pohybovat na dvou nohách na poměrně velkou vzdálenost. Tuto schopnost mají pouze giboni a proboscis všech primátů. Na otevřených prostranstvích se pohybují na čtyřech končetinách a mezi houštinami stromů mohou chodit téměř svisle.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-13

Kahauové jsou ze všech primátů nejlepší plavci. Přímo ze stromů skáčou do vody a snadno se pod vodou pohybují na vzdálenost 20 metrů. Plavou „jako pes“ a pomáhají si zadními končetinami, na kterých jsou malé blány.

READ
M krmit psa po porodu?

Matka od narození ponoří své dítě do vody a ono okamžitě vyleze matce na ramena, aby si naplnilo plíce vzduchem. Zvířata i přes své vynikající plavecké schopnosti nemají moc rádi vodu, nejčastěji se v ní schovávají před otravným hmyzem.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-8

Tyto přátelské opice tvoří skupiny. Může to být harém, který tvoří starší samec a 7-10 samic, zbytek jsou děti a mláďata zvířat. Nebo skupina nezávislých hotových mladých samců.

Po dosažení puberty jsou samci vyhnáni z harému, zatímco dospělé samice v něm zůstávají. V jedné skupině sosáků může být až 30 zvířat. Dospělé ženy mohou změnit harém několikrát za svůj život.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-9

V noci nebo při společném hledání potravy se skupiny mohou spojit. Primáti komunikují pomocí řevů, chrochtání, různých nosních zvuků a kvílení. Při nadměrném hluku v harému se starší samec snaží všechny uklidnit jemnými nosními zvuky. Opice řeší hádky pomocí křiku: kdo křičí hlasitěji, pak vítězství. Poražený musí s hanbou odejít.

Nosáci spí na stromech, které jsou v těsné blízkosti vody. Jejich největší aktivita je pozorována v druhé polovině dne a končí s nástupem soumraku. Je pozoruhodné, že proboscis nemohou žít daleko od vody, protože jinak nebudou mít dostatek živin k udržení těla.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-2

Navíc tato opice nevychází s lidmi, na rozdíl od mnoha jejích příbuzných. Všechny vlastnosti, které jim lidé dávají, jsou negativní. Jsou popisováni jako divoké, mazané, zlé, pomalé a líné opice.

Je však třeba poznamenat mimořádnou odvahu, s jakou brání svou skupinu při napadení nepřáteli, a také absenci hloupého povyku a grimasy v chování. Navíc jsou docela chytří.

Výživa proboscis

Hledání jídla proboscis obyčejný dokáže překonat vzdálenost asi dva kilometry. Jejich strava se skládá převážně z nezralých a ne šťavnatých plodů a mladých listů. Podle odborníků zvířata jedí 30 druhů listů, 17 – výhonků, květů a plodů, celkem 47 odrůd rostlin.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-11

Tyto opice mají malou nebo žádnou konkurenci mezi skupinami nebo uvnitř skupin. Neexistuje jasné rozdělení území, mohou se držet pouze určitých omezení. Pouze zástupci makaků a šimpanzů mohou zasahovat do jídla a vyhnat je ze stromu.

Rozmnožování a životnost nosatce

V období páření začne samice nejprve přebírat iniciativu, vystrkovat pysky, vrtět hlavou, předvádět genitálie a jinými způsoby dávat najevo svou připravenost k pohlavnímu styku. O šest měsíců později se narodí jedno dítě s modrým čenichem, tupým nosem a hmotností asi 500 g. Barva tlamy se po třech měsících stává více šedou a postupně získává barvu dospělce.

proboscis-opice-lifestyle-and-habitat-probos-12

Na snímku mládě nosála

Dítě se sedm měsíců živí mateřským mlékem, poté je ještě nějakou dobu pod dohledem matky. Zvířata dospívají ve věku 5–7 let, samci dospívají pomaleji než samice. V podmínkách divoké přírody se sosák dožívá až 23 let. Chov v zajetí může toto číslo vynést až na 30 let.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: