Kteří leopardi jsou uvedeni v Červené knize?

Foto: Nikolay Zinoviev / foto hosting rtraveler.ru

V Rusku žije mnoho kočkovitých šelem a všechny jsou svým způsobem okouzlující. Přísná, osamělá Pallasova kočka se skrývá v transbajkalských stepích, tygr amurský majestátně kráčí po tajgových stezkách, sněžný leopard obratně šplhá po asijských horských pásmech a v hlubokých jehličnatých lesích leží v záloze mezi větvemi rys.

Ale ani jedna divoká kočka se nemůže srovnávat v jedinečnosti s leopardem z Dálného východu.

Foto: Natalya Golovina / foto hosting rtraveler.ru

Levharti z Dálného východu jsou nejvzácnější kočky na Zemi. Podle posledních údajů žije ve volné přírodě Ruska 121 leopardů tohoto poddruhu (zatímco ruští predátoři tvoří téměř celou světovou populaci).

Leopardi z Dálného východu jsou zahrnuti v Červené knize Ruska a Červeném seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody. Jsou také prioritním typem národního projektu „Ekologie“ na zachování biodiverzity země.

Nejen, že jsou tyto skvrnité kočky nejvzácnější na světě a patří k nejméně prozkoumaným predátorům. Jsou také nejsevernější ze všech leopardů, kteří se dokonale přizpůsobili podnebí tajgy, dlouhým zimám a lovu ve sněhu. Leopardi z Dálného východu si vybrali lesy na jihozápadě Přímořského kraje a také v malé oblasti Číny na hranici s Ruskem.

Nyní je jejich území více než 460 tisíc hektarů (třikrát více než na začátku století). Díky ochraně míst, kde žijí vzácní dravci, obsadili všechna pro ně vhodná území a začali se šířit do sousední Číny.

Alexandr Kozlov

Vedoucí ruského ministerstva přírodních zdrojů

„Obnova populace leopardů z Dálného východu je složitý, vícestupňový proces. V ochraně této nádherné divoké kočky již máme vážné úspěchy a nehodláme snižovat laťku: je zajištěna ochrana, provádí se vědecký výzkum, monitorování a vzdělávací aktivity. A naším novým úkolem je vytvořit populaci alespoň 150 jedinců s dostatečnou genetickou diverzitou, kterou vědecká komunita vyhodnotí jako jedno z kritérií udržitelnosti populace.“

Foto: Evgeny Mazurin / foto hosting rtraveler.ru

Jádro populace levharta Dálného východu se nachází v národním parku Land of Leopard, který se nachází v jihozápadní části Přímořského kraje, nedaleko Vladivostoku, a v sousední přírodní rezervaci Kedrovaya Pad. Foto: Evgeny Mazurin / foto hosting rtraveler.ru

V XNUMX. století okupoval areál leoparda Koreu, východní provincie Číny a Primorské území Ruska. Ale pytláctví, těžba dřeva, budování nových cest a požáry vedly k tomu, že obyvatelstvo začalo mizet před očima. Ve XNUMX. století bylo v Rusku jen několik desítek vzácných tečkovaných koček, které žily v několika oblastech jihozápadního Primorye.

Aby se jejich počet obnovil, v roce 2012 byl na Primorském území vytvořen národní park Land of the Leopard, kde začali chránit místní ekosystém a začali splňovat všechny potřebné ekologické normy.

Během 10 let práce dokázali něco, co se mnoha chráněným územím po desetiletí nepodařilo. Od počátku století se populace levharta Dálného východu ztrojnásobila – z katastrofálně nízkého počtu 35 jedinců na 121 predátorů, z nichž každý se cítí dobře ve své vlastní zemi.

Foto: Dmitry VuurBaard / foto hosting rtraveler.ru

Ochrana před pytláctvím je jedním z nejdůležitějších úkolů v chráněných oblastech, kde žijí levharti z Dálného východu. Dříve pytláci hubili jak samotné levharty, tak i jejich kořist – srnce a jeleny sika. Na regulaci počtu kopytníků v národním parku se dnes podílejí pouze samotní dravci, kteří jsou v těchto místech jedinými legálními lovci.

Leopardi loví jednou za 7-10 dní. Po úspěšném lovu se mohou opakovaně vracet ke své kořisti a spát mezi jídly. Kvůli tak dlouhým přestávkám v krmení mohou leopardi jíst hodně najednou – 5-7 kilogramů masa na jídlo a pak upadnou do dlouhého spánku.

Na rozdíl od jiných levhartů, jako jsou levharti afričtí, leopardi z Dálného východu neskrývají kořist na stromech mezi větvemi. Svou kořist obvykle ukrývají na odlehlých místech, zahrabávají ji do trávy, větví a listí.

READ
Musím cuketu před zmrazením uvařit?

Foto: Oleg Bogdanov

V Národním parku Země leoparda se již deset let provádí nepřetržitý výzkum populace levharta červeného. Zvířata jsou sledována pomocí sítě fotopastí: více než 450 kamer instalovaných specialisty na zvířecí stezky a další odlehlá místa národního parku poskytuje obrovské množství fotografií jeho obyvatel.

Každý rok obdrží vědecké oddělení chráněných území více než milion snímků. Dříve vědci organizovali data tak, že ručně kontrolovali každý soubor. Nyní se tento dlouhý a pracný proces zjednodušil díky neuronovým sítím: umělá inteligence dokáže zpracovat 7 500 fotografií zvířat za pouhou hodinu, přičemž ručně by to zabralo celý pracovní den.

Jak ruské neuronové sítě počítají tygry a chytají pytláky

Jak ruské neuronové sítě počítají tygry a chytají pytláky

Proces zpracování snímků z fotopastí plánují dále automatizovat pomocí neuronových sítí, tentokrát na základě indického vývoje, kde se stejným způsobem monitoruje život místních tygrů a levhartů v přírodních rezervacích.

Díky fotomonitoringu jsou specialisté schopni vysledovat celé dynastie levhartů z Dálného východu a zároveň se dozvědět mnoho zajímavých podrobností o tom, jak loví, páří se, označují území a odpočívají. Leopardi se poznají podle vzoru černých skvrn na jejich zlaté kůži – každý predátor má jedinečný vzor.

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Areál leoparda Dálného východu se překrývá s areálem jiné velké kočky. Který?

Ne. Leopard středoasijský žije na Kavkaze a levhart z Dálného východu žije v pobřežní tajze. Ale tygři amurští a levharti z Dálného východu žijí na stejném území.

Že jo! Na stejném území žijí tygři amurští a levharti z Dálného východu.

Špatně. Sněžní leopardi se nepřekrývají s levharty z Dálného východu. Ale tygři amurští žijí s leopardy na stejném území.

Mezi devíti poddruhy leoparda má levhart Dálného východu nejnižší genetickou rozmanitost. A změnit tento trend není tak snadné.

Dokud leopardí populace zůstane izolovaná, je pravděpodobnost příbuzenské plemenitby vysoká. Jak poznamenávají odborníci, nízká diverzita není fatální, ale ovlivňuje plasticitu populace a zvyšuje rizika při jakýchkoli změnách životního prostředí.

Aby se předešlo problémům spojeným s genetickou uniformitou populace leoparda Dálného východu, přijalo ruské ministerstvo přírodních zdrojů a ekologie za účasti Světového fondu na ochranu přírody a dalších organizací program obnovy (reintrodukce) levharta z Dálného východu. na ruském Dálném východě.

Podle programu se na jihu Sikhote-Alin vytvoří další skupina leopardů. Jedná se o historické rozšíření druhu, levharti z Dálného východu zde žili až do začátku dvacátého století a právě tato skupina jako první zanikla pod tlakem ekonomického rozvoje území, lovu a dalších faktorů.

Nová skupina se bude v genetice zásadně lišit od té stávající v Národním parku Země leopardů. Aby se vytvořilo nové „populační jádro“, budou sem levharti přivezeni ze zoologických zahrad umístěných v jiných regionech a zemích.

Foto: Ksenia Krokhina / foto hosting rtraveler.ru

Leopardi se mohou množit v kteroukoli roční dobu. Jejich setkání obvykle trvá jen několik dní a po krátkém manželském životě o sebe pár rychle ztratí zájem.

Pokud se zabřeznutí podaří, rodí samice potomstvo asi 90 dní. Narodí se 1-3 koťata, na jejichž výchově se samec nepodílí.

Foto: Gennady Yusin / foto hosting rtraveler.ru

Letos v létě bylo v Primorye zachráněno kotě leoparda z Dálného východu. Byl nalezen mimo národní park, na území jeho bezpečnostní (nárazníkové) zóny.

V té době byly dítěti pouhé čtyři měsíce, ale z nějakého důvodu zůstalo bez matky. Důvodů může být několik: mládě se mohlo dostat pryč od matky kvůli povodni řeky během letního cyklónu nebo kvůli proudění bahna. Navíc ve velkých vrzích po třech nebo čtyřech koťatech nemá samice vždy možnost zajistit bezpečnost všech svých mláďat.

Inspektoři ze Země leoparda se svolením Rosprirodnadzora odchytili levhartí mládě a odvezli ho do Rehabilitačního centra u vesnice Alekseevka (Tygří centrum). Jde o první případ, kdy byl levhart z Dálného východu nucen být odstraněn z volné přírody v tak mladém věku.

READ
Které části těla rostliny jsou modifikované listy?

Foto: Federální státní rozpočtová instituce „Země leoparda“

Váha leoparda tehdy byla pouhých 4,5 kilogramu – jako kočka domácí. Kromě podváhy a dehydratace zjistili veterináři několik ran a napadení parazity. Po ošetření ran a podání nitrožilních tekutin pro boj s dehydratací bylo kotě umístěno do speciální karanténní jednotky.

Po ošetření bylo mladé zvíře vypuštěno do otevřeného výběhu a bylo mu přiděleno číslo v registru – Leo 260M. Nyní je kotěti asi osm měsíců, aktivně loví králíky a za pár týdnů svou váhu téměř ztrojnásobilo. Nedávno byl dokonce přestěhován do nového výběhu a tam si zvyká.

Zatím všechny zvyky dravce dávají naději, že se bude moci vrátit do volné přírody, až přijde čas. Ale leopard Leo 260M má před sebou dlouhé rehabilitační období: musíme se ujistit, že se v budoucnu bude vyhýbat lidem, jako to dělají všichni jeho tajnůstkářští příbuzní, a bude si moci zajistit vlastní potravu. První pokusy o lov jelenů a další „zkoušky“ jsou za dveřmi.

Pro ty, kteří se chtějí ponořit do života národního parku, kde žijí nejvzácnější leopardi na planetě, doporučujeme zhlédnout dokumentární film vydaný v roce 2020 – „Země leopardů aneb lidský fenomén“. Tým 28 lidí natáčel dva roky v Primorye první celovečerní film o levhartech z Dálného východu. K natáčení používali dálkově ovládané videokamery.

Dálný východ Leopard

V současné době je považována za nejvzácnější kočku, která žije na naší planetě. Pozice leoparda Dálného východu ve volné přírodě je považována za velmi kritickou ve srovnání s jinými poddruhy leopardů.

Dálný východní leopard: popis

Německý přírodovědec Hermann Schlegel tuto šelmu poprvé popsal již v roce 1857 poté, co studoval kůži divokého zvířete zabitého v Koreji. Tento predátor má několik jmen. Moderní název „Panthera pardus orientalis“ byl tomuto dravci přidělen v roce 1961 díky úsilí Ingrid Weigel.

Внешний вид

Levhart z Dálného východu má neuvěřitelně atraktivní vzhled, přičemž vzor jednotlivých jedinců se nikdy neopakuje, jako lidské otisky prstů. Díky této vlastnosti barvy srsti specialisté identifikují jednotlivce, aby spočítali jejich čísla. Leopardi jsou ve srovnání s tygry skromnější, dorůstají délky až jeden a půl metru a přibývají na váze ne více než 70 kilogramů. Navzdory tomu je ocas leoparda Dálného východu poměrně dlouhý a prakticky úměrný délce těla.

Hlava dravce je poměrně malá, zatímco uši jsou úhledné, zaoblené. Barva očí je průhledně šedá a zornice jsou zaoblené. Stejně jako mnoho koček je tlama dravce vyzbrojena 30 zuby. Jazyk má tuberkulózy a je docela pohyblivý, což pomáhá predátorovi nejen umýt, ale také oddělit maso od kostí. Levhart z Dálného východu má široké a silné tlapy, zejména na předních končetinách. Tlapy jsou vyzbrojeny dosti ostrými drápy zakřiveného tvaru a zatahovacího typu, které jsou při chůzi zatažené a netupí.

Zajímavé vědět! V létě je srst leoparda téměř 2x kratší než v zimě, kdy je srst dlouhá 5 až 7 centimetrů. Je třeba poznamenat, že srst těsně přiléhá k tělu, takže je téměř nemožné vizuálně určit tloušťku srsti bez ohledu na roční období.

Hlavní barva v zimě se pohybuje od světle žluté po žlutočervené odstíny se zlatými nebo načervenalými rezavými tóny. Barva srsti v létě je světlejší. Oblast boků, stejně jako vnější strany končetin, se vyznačují světlejší barvou.

Jedinečný vzor vytvářejí pevné černé skvrny náhodně rozptýlené po celém těle a také další rozety, které jsou reprezentovány nerovnými, téměř černými kruhy. Tento typ zbarvení umožňuje predátorovi maskovat se a vystopovat kořist mezi různými lesními porosty.

READ
Kde se můžete ubytovat v obytném voze?

Charakter a životní styl

Život levharta z Dálného východu je spojen s drsnými životními podmínkami a motivy chování jsou spojeny s životem divokých koček. Divoké kočky zpravidla dávají přednost izolovanému životnímu stylu vázanému na konkrétní území a také preferují aktivní lov ve tmě. Se svými příbuznými komunikují pomocí sady hlasových dat a také pomocí značek zanechaných na kmenech stromů i na zemi. Predátoři si navíc označují své území močí a výkaly.

Leopardi jsou vysoce teritoriální zvířata, která loví na svém území pomocí stálých stezek a úkrytů. Každý dravec horlivě střeží své území a nemilosrdně vyhání všechny, kteří se na jeho území objevili, od svých příbuzných a také od jiných predátorů, pokud jsou jejich potravními konkurenty. Každý jedinec žije na svém území mnoho let v řadě.

Samci, stejně jako samice, nevstupují na území ovládaná jinými samci a jinými samicemi. Navzdory tomu může být na území samců přítomno několik ženských území a samci se objevují na území samic během období rozmnožování. Dravci přirozeně nemohou sledovat svou oblast, proto přísně střeží centrální část svých lokalit.

Zajímavý fakt! Samci žijí na jednotlivých parcelách od 250 do 500 kilometrů čtverečních, plochy samic jsou skromnější a téměř 5x menší. Tito predátoři jsou v neustálém pohybu, obcházejí svůj majetek a zanechávají čerstvé stopy na hranicích svých území.

Po rozdělení území tímto způsobem zvířata zřídka vstupují do bojů, nevyskytují se ve své vlastní oblasti, zejména proto, že se snaží nevyskytovat se na cizích územích. Specialisté neznají případy smrtelných bojů o území, i když pozorovatelé našli stopy po boji dvou samců. Jeden badatel byl svědkem podobného boje, když se mladý levhart pokusil označit území dospělého levharta. Dospělý leopard našel tohoto mladého leoparda a pronásledoval ho na strom, čímž ukázal svou sílu a také poukázal na některé nároky na mladého leoparda. Vše skončilo jakýmsi demonstrativním mlácením, ničím víc.

Levharti z Dálného východu nejsou milovníci hlubokého sněhu, takže jejich stanoviště nezasahuje na Dálný sever. Tito dravci se v zimě nejraději pohybují po různých vyšlapaných zvířecích stezkách, ale i po cestách zanechaných člověkem. Vrchol aktivity dravce připadá na temnou denní dobu, i když v deštivých a mrazivých dnech může být tento dravec aktivní ve dne.

Важный момент! Leopard z Dálného východu má prostě vynikající zrak, díky kterému můžete vidět svou kořist na vzdálenost až jeden a půl kilometru. V kombinaci s vynikajícím sluchem a bystrým čichem, stejně jako schopností téměř tiše se pohybovat, se tento dravec jen zřídka setká s člověkem.

Dální východní leopardi ve srovnání se svými jižními příbuznými neútočí na člověka, ale zároveň mohou lidi opatrně doprovázet, aniž by způsobovali hluk a neprojevovali svou přítomnost. Mladí jedinci to zpravidla dělají kvůli své zvědavosti.

Jak dlouho žijí levharti z Dálného východu

Zástupci tohoto druhu predátorů žijí v přirozeném prostředí v průměru 12 let, zatímco žijí v zajetí, tento termín se zvyšuje téměř 2krát.

sexuální dimorfismus

Je poměrně obtížné vizuálně určit, zda se jedná o ženu nebo muže, pokud neexistují žádné dovednosti. U samic je stavba lebky lehčí a vyznačují se menší velikostí. Hmotnost samic je asi 40 kilogramů nebo o něco více, zatímco muži mohou vážit 2krát více.

Habitat

Levharti z Dálného východu jsou ve srovnání s jinými poddruhy nejvíce přizpůsobeni drsnému klimatu severních zeměpisných šířek, takže žijí severně od 45. rovnoběžky. Není to tak dávno, co tito predátoři žili v rozsáhlých oblastech, včetně celého hřebene Sikhote-Alin. Na počátku 20. století se setkali tito predátoři:

  • V rámci východní a severovýchodní Číny.
  • V rozlehlých oblastech Amur a Ussuri.
  • Na Korejském poloostrově.
READ
Je možné prořezávat broskev na konci srpna?

V současné době je tento dravec považován za vzácného a žije pouze v samostatné oblasti široké až 60 kilometrů, která se nachází na jihozápadě Primorye. Předpokládá se, že v Číně žije několik jedinců, kteří občas překročí rusko-čínskou hranici.

Dální východní leopardi dávají přednost životu v drsném terénu, kde jsou kopce se strmými svahy, povodí a také skály, které se objevily na povrchu Země.

Biotopy levhartů amurských jsou spojeny s členitým terénem pokrytým nedotčenými smíšenými lesy, kde se hlavní kořist nachází v podobě kopytníků.

Důležitý fakt! Na území Primorye prakticky žádné takové lesy nezůstaly. Kvůli výstavbě měst, železnic a dálnic a také masivní těžbě dřeva se počet levhartů z Dálného východu snížil téměř 40krát, což je vážná informace k zamyšlení.

Moderní stanoviště leoparda Dálného východu je omezeno na plochu asi 400 hektarů.

Co jí leopard z Dálného východu?

Levharti amurští jsou typickými predátory, jejichž potrava se skládá převážně z kopytníků, i když ptáci a hmyz jsou často součástí této stravy.

Dieta leopardů z Dálného východu je prezentována:

  • Srnčí a pižmový.
  • Mladí kanci.
  • Jelen skvrnitý.
  • Telata jelena.
  • Tetřevi a bažanti.
  • Psi mývalí.
  • Jezevci a zajíci mandžuští.

Majitelé jelení farem se k tomuto zvířeti chovají velmi nepřátelsky, protože může vstoupit na farmu a šikanovat jednoho z jelenů.

Важный момент! Dospělý dravec si vystačí s jedním kopytníkem na krmení po dobu dvou týdnů. Často musí na další kořist čekat i 3 týdny. To naznačuje, že zvíře je schopné vydržet dlouhodobé hladovky.

Predátor žijící ve své oblasti má označeny určité body, kde loví pomocí 2 triků. V prvním případě dravec útočí ze zálohy a ve druhém případě tiše pronásleduje svou kořist, načež zaútočí. Druhým způsobem levhart loví srnce, tiše se k nim přibližuje, když se krmí nebo odpočívají. Samice může také lovit se svým potomstvem. Levhart amurský stopuje svou kořist, sleduje terén, přičemž nešlape na suché větve a listí, opatrně našlapuje pouze na tvrdý povrch.

Když je kořist na vzdálenost skoku, dravec ji předběhne a hodí na zem, načež kousne do krční oblasti. Pokud zvíře zareaguje včas na útok predátora a pokusí se odejít, leopard ho nebude pronásledovat a plýtvá jeho energií. Pokud se dravci podařilo kořist předběhnout a přemoci, odtáhne ji na odlehlé místo, aby ji nenašli jiní predátoři, a poté se několik dní krmí.

V trusu tohoto dravce byly nalezeny obiloviny. Je to dáno tím, že je dravci žerou díky tomu, že odstraňují z těla (ze žaludku chlupy), které se tam dostávají v důsledku olizování srsti.

Rozmnožování a potomci

Proces rozmnožování levhartů z Dálného východu připadá na zimní období. V měsíci prosinec/leden začínají samci projevovat zájem o samice, které mají téměř dospělé potomky. Během tohoto období samci vydávají hlasitý řev a také mezi sebou domlouvají boje, i když po zbytek času tito predátoři vydávají zvuky pouze v extrémních případech.

Amurský leopard má omezené reprodukční schopnosti kvůli faktorům, jako jsou:

  • Je vzácné, že samice zabřezne každý rok, takže samice může zabřeznout v intervalu 1x za 3 roky.
  • V zásadě se nerodí více než 2 mláďata.
  • Počet samic připravených k chovu je omezený.
  • Přežije jen malá část mláďat.

Po 3 měsících po oplodnění se rodí chlupaté, skvrnité potomstvo, každé o hmotnosti půl kilogramu nebo o něco více a také ne více než 15 cm dlouhé. Asi po týdnu začnou koťata vidět a po několika týdnech mláďata se aktivně chovají v doupěti samice. Doupě může být v jeskyni, ve skalnaté zřícenině nebo pod převislou skálou.

Zajímavé vědět! Samice sice 6 měsíců krmí svá mláďata mlékem, ale ve 2 měsících začíná mláďata přivykat na čerstvé maso. K tomu říhá napůl natrávené maso.

Již ve věku 2 měsíců začínají mladí leopardi vylézat z doupěte. Ve věku osmi měsíců se mláďata vydávají na lov s matkou a po několika měsících se rozhodnou pro samostatné výlety. Zpravidla je potomstvo vedle samice až do jejího dalšího říje. Když je samička opustí, vytvoří malé skupinky. Po nějakou dobu jsou mladí jedinci blízko svého doupěte, ale postupně, jak dospívají, se od něj vzdalují. Samci jsou první, kteří projevují nezávislost, i když jsou připraveni na reprodukci až ve věku 2-3 let. Samice se stávají pohlavně dospělými jedinci o něco dříve.

READ
Je možné zasadit kukuřici vedle rajčat?

Přírodní nepřátelé

Nejnebezpečnějším přirozeným nepřítelem leoparda Dálného východu je tygr Amur, protože je také obyvatelem těchto území. Aktivně spolu soutěží o loviště, blíže k severní hranici svého stanoviště, kde je strava vzácnější. Dálný východní leopard se přirozeně nezaplete s tygrem amurským, takže je bezradný.

Tygři amurští poměrně často napadají levharty amurské, takže tito museli opustit území jižního Sikhote-Alin, protože zde převládají tygři amurští. Navzdory skutečnosti, že tygři jsou větší predátoři a vyžadují větší kořist, v době, kdy je zvířat málo, se výrazně zvyšuje potravní konkurence.

Je také známo, že medvědi hnědí zasahují do leopardů a také jim berou kořist. Kromě toho medvědi soutěží s leopardy při hledání doupat. Navzdory tomu nezůstávají levharti z Dálného východu medvědům dlužni a loví mláďata, která zůstala bez samice. Napadají nejen mláďata, ale požírají i mršiny medvědů (mršiny).

Zajímavý moment! Odborníci se domnívají, že v nedávné minulosti byli levharti z Dálného východu napadeni červenými vlky, kteří žili na jihu Přímořského kraje až do poloviny minulého století.

Vlci, kteří raději loví ve smečkách, jsou pro leoparda také potravními konkurenty, takže mohou představovat skutečnou hrozbu. Na územích, kde žijí levharti z Dálného východu, je počet vlků zanedbatelný, takže nepředstavují hrozbu.

V oblasti rozšíření levharta z Dálného východu, kromě tygra amurského, nemůže mít žádný predátor negativní dopad na populaci leoparda.

Stav populace a druhů

Dálný východní leopard je uveden v Červené knize Ruska jako druh, který je na pokraji vyhynutí. Kromě toho bylo toto zvíře na stránkách Mezinárodní červené knihy a také v příloze I Úmluvy o mezinárodním obchodu se vzácnými druhy volně žijících rostlin a živočichů.

Lov leopardů je zakázán od roku 1956, ale pytláci loví tohoto dravce, aby získali jeho kůži a také vnitřní orgány, které jsou v alternativní medicíně mnoha asijských národů vysoce ceněné.

Важный момент! Levharty amurské zabíjejí majitelé jelení obory, protože jeleni se často ocitají ve spárech tohoto jedinečného predátora. Navíc umírají ve smyčkách a pastích nastražených lovci na jiné druhy zvířat.

Počet predátorů závisí na dalších faktorech, jako jsou:

  • Redukce lesních ploch.
  • Výstavba železnic a silnic.
  • Výstavba plynovodů a ropovodů.
  • Výstavba bytových a průmyslových objektů.
  • Práce na výstavbě různé infrastruktury.

Mizení spárkaté zvěře jako hlavního prvku potravní základny negativně ovlivňuje i početnost levhartů. Jedinou dobrou zprávou je, že od roku 1980 se počet jelenů skvrnitých zvýšil.

Důležitý fakt! Podle nejnovějších odhadů odborníků na světě nezbývá více než 40 jedinců levharta Dálného východu, zatímco v Primorye žije asi 30 jedinců, v Číně asi deset.

Levharti amurští jsou chráněni v přírodní rezervaci Leopardovy a také v přírodní rezervaci Kedrovaya Pad.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: