Která zvířata jsou uvedena v červené knize?

Vzácná zvířata z Červené knihy Ruska a celého světa

Příroda ve velkém pociťuje negativní dopady lidské činnosti, která naprosto bezmyšlenkovitě zasypává půdu i vodní plochy různým, někdy i toxickým odpadem. Kromě toho lidé provádějí nekontrolovaný rybolov ryb a dalších zástupců podmořského světa a také vyhlazují různá zvířata. V důsledku tak intenzivní činnosti byly četné druhy na pokraji vyhynutí.

Aby bylo možné nějak kontrolovat proces a vést záznamy o populaci mnoha druhů, byla legalizována Červená kniha Ruska. Tato kniha obsahuje všechny objekty flóry a fauny, nejen zvířata nebo ryby. V Červené knize najdete mnoho druhů ptáků, kteří jsou na pokraji vyhynutí, stejně jako rostliny, kultivované i divoké, hmyz, houby atd.

Zvířata z červené knihy Ruska

Červená kniha zaznamenává informace o těch objektech flóry a fauny, které je třeba chránit.

Červený nebo horský vlk

Červený nebo horský vlk

Jedná se o jedince dlouhé až metr a vážící maximálně do 21 kilogramů. Vzhledově je horský vlk téměř podobný lišce, zvláště pokud se na něj díváte z dálky, a proto velmi trpěl. Většina lovců se zpravidla příliš nevyzná v spletitosti zoologie, takže červený vlk byl podroben hromadnému vyhubení, aby se zmocnil cenné kožešiny. Horský vlk má přirozeně docela krásnou srst, jasně červený odstín. Zároveň je tu jeden zvýraznění – špička jeho ocasu je tmavá.

Tento typ vlka se vyskytuje na Dálném východě, v Číně a také v Mongolsku. Vede společenský životní styl, tvoří hejna po 15, ale ne více jedinců.

Lachtan

Lachtan

Lachtan je tichomořský tuleň ušatý, který žije na Kurilských a Velitelských ostrovech, Kamčatce a Aljašce. Dospělci dorůstají délky až 3 metrů a mohou vážit až 1000 kilogramů.

tygr ussurijský (amurský).

tygr ussurijský (amurský).

Patří k vzácnému poddruhu koček, který přežil dodnes. Minimální počet takových divokých kočkovitých šelem se stále vyskytuje na hřebeni Sikhot-Alinsky. Tyto divoké kočky dorůstají délky téměř 2 metrů, přičemž ocas dosahuje poloviny délky těla.

Taimen ryby

Taimen ryby

Taimen obecný je také uveden v Červené knize a je chráněn v mnoha regionech Ruska. Podle některých zpráv tento druh utrpěl vážné škody v důsledku nekontrolovaného rybolovu, zejména ze strany pytláků, a to i přes existující omezení rybolovu bez zvláštního povolení. Populace, které žijí v těžko dostupných oblastech, jsou prakticky nedotčené.

Pižmový jelen

Pižmový jelen

Jelen pižmový je zástupcem artiodaktylů a vzhledem připomíná jelena. Pižmový jelen přitom nemá rohy, ale má tesáky, pomocí kterých se zvíře dokáže bránit přirozeným nepřátelům. Dlouho se věřilo, že toto zvíře je upír, který se živí krví různých zvířat. Ve skutečnosti je jelen pižmový naprosto neškodný artiodaktyl.

Plch lesní

Plch lesní

Jedná se o zajímavé a malé zvíře, které je chráněno v určitých oblastech Ruska a je uvedeno v Červené knize. I na mezinárodní úrovni je chráněna Vídeňskou úmluvou. Tento druh je také uveden v seznamu IUCN.

Dálný východní leopard

Dálný východní leopard

Toto zvíře je považováno za docela chytré, které nikdy neútočí na člověka, ale je také zahrnuto v Červené knize. Přes stávající zákazy jsou zvěrstva především pytláci, kteří ničí i hlavní zdroje potravy levhartů – srnce a jeleny sika. Kromě toho se lidé zavádějí do životního prostoru zvířat, staví nové dálnice a domácnosti. V důsledku takových aktivit jsou zničeny tisíce hektarů zelených ploch, kde tato jedinečná zvířata nejraději žijí.

Delfín bělavý

Delfín bělavý

Tento druh delfína má krátkou hlavu a černé ploutve. Tento zástupce podmořského světa dorůstá délky až 3 metrů. Jedná se o roztomilé a neobvyklé stvoření s malým zobákem o délce až 5 cm. Preferuje život v Baltském a Barentsově moři.

READ
Jaké bylinky bych měl přidat do voskových svíček?

Levhart sněžný

Levhart sněžný

Sněžný leopard je také jméno tohoto predátora, který je také uveden v Červené knize. Preferuje život v horských, zasněžených oblastech Střední Asie. Vzhledem k tomu, že levhart sněžný žije v oblastech pro člověka nepřístupných, nebyl dosud zcela vyhuben. A přesto je v dnešní době poměrně vzácným zástupcem tohoto druhu.

Horská ovce

Horská ovce

Předpokládá se, že divoká ovce je jedním z největších zástupců divoké zvěře, která představuje kategorii divokých ovcí. Podle latinského druhového jména „ammon“ dostalo toto divoké zvíře jméno boha Amona.

Amur goral

Amur goral

Toto zvíře žije v Primorském území a je poddruhem horské kozy. Nejraději se zdržují v hejnech o 6-8 jedincích. Zbývá už jen ne více než 700 jedinců. Zevně je koza horská podobná amurskému goralovi. Vyskytuje se také v Tibetu a Himalájích.

Kropenatý jelen

Kropenatý jelen

Počátek minulého století byl poznamenán tím, že jelen sika jako druh téměř zmizel z povrchu zemského. Byli zničeni téměř všude kvůli jejich chutnému masu, jedinečné kůži a také kvůli jejich rohům. Z rohů se vyráběly zázračné léky.

Želva z Dálného východu

Želva z Dálného východu

Stanoviště želvy Dálného východu zasahuje jak na území Ruska, tak na území jiných zemí. Navíc v Rusku je tento druh želv považován za vzácný a jejich počet neustále klesá.

Kulan

Kulan

Patří k poddruhu divokého asijského osla, i když v dnešní době je v přírodních podmínkách extrémně vzácný. Pouze malý počet jedinců byl viděn ve střední Asii, stejně jako na Středním východě. Pro záchranu počtu těchto unikátních zvířat byla v Turkmenistánu vytvořena rezervace, kde jsou tato zvířata uměle chována.

Manul

Manul

Této divoké kočce se také říká Pallasova kočka. Toto zvíře se vyznačuje poměrně dlouhou a nadýchanou srstí. Na 1 centimetru čtverečním jeho těla vyroste až 9 tisíc chloupků. Divoká kočka se vyskytuje v Republice Tyva, Altai a Transbaikalia.

Gepard asijský

Gepard asijský

Docela vzácné zvíře. Předpokládá se, že v přirozených podmínkách nezůstává více než tucet jedinců, i když se gepard nacházel na rozsáhlých územích, od Arabského moře po povodí řeky Syrdarya. V zoologických zahradách po celém světě není více než 2 desítky jedinců.

Atlantský mrož

Atlantský mrož

Přírodní stanoviště jsou Barentsovo a Karské moře. Dospělci dorůstají délky až 4 metrů a mohou vážit až jeden a půl tisíce kilogramů. Toto unikátní zvíře bylo v polovině 20. století téměř úplně vyhubeno. V dnešní době se populace mrožů pomalu, ale obnovuje. Bohužel odborníci nedokážou přesně říci, kolik mrožů dnes zůstalo. Faktem je, že jejich hnízdiště se nacházejí v odlehlých oblastech severu.

Dzeren

Dzeren

Toto jméno není velké velikosti, ale je to štíhlá a rychlá antilopa. Samci dosahují výšky 85 cm a váží kolem 40 kg. Tělo se vyznačuje žlutavě okrovou barvou. Rohy antilopy jsou duté a černé barvy. Samice jsou o něco menší – do 75 cm na výšku a váží ne více než 30 kg. Raději žijí buď v pouštích nebo ve stepích, zatímco nedávno se mohli vyskytovat v pohoří Altaj, ale byli vytlačeni lidmi kvůli vysoké míře osídlení přirozených stanovišť těchto zvířat.

Středoasijský leopard

Středoasijský leopard

Tento predátor je také známý jako kavkazský leopard a představuje rodinu koček. Dává přednost životu v západní Asii a je považován za jednoho ze zástupců rodu panterů.

READ
Jaké odrůdy okurek se nejlépe vysazují v otevřeném terénu na Ukrajině?

Zde byla uvedena jména pouze malé části přirozených obyvatel Ruska, kterým hrozí vyhynutí.

Zvířata jsou chráněna po celém světě

Ochrana flóry a fauny se provádí nejen v Rusku, ale také na mezinárodní úrovni, protože problémy ve všech zemích jsou stejné. Téměř všude jsou zvířata, ryby a ptáci ničeni lidmi.

Africký lev

Africký lev

Navzdory tomu, že je lev považován za krále zvířat, potřebuje také ochranu. Problém je způsoben především tím, že stále více divokých oblastí obývá lidé, kteří vytlačují svět zvířat za jeho hranice. Spolu s úbytkem přirozených zdrojů potravy se snižuje i počet lvů.

Lemur Lori

Lemur Lori

Lemuři představují velkou rodinu primátů. Zpravidla žijí na stromech a jsou nejbližšími příbuznými galagidae, přičemž tvoří stejnojmenný podřád Lorisiformes.

Modrý papoušek

Modrý papoušek

Jedná se o světlého zástupce čeledi papouščí, který je zároveň jediným druhem ara modrého z řádu Psittacidae.

bengálský tygr

bengálský tygr

Tento poddruh tygra patří do řádu masožravců, čeledi koček a rodu Panthera. Bengálští tygři představují národní zvířata historického Bengálska nebo moderního Bangladéše, včetně Číny a Indie. V současné době je uveden v červené knize.

Kožená želva

Kožená želva

Tato želva se také nazývá „lut“ a je zastoupena téměř ve všech vládních dokumentech námořního oddělení země Fidži. Obyvatelé souostroví respektují želvu a považují ji za ztělesnění rychlosti a vynikajících navigačních schopností.

Hnědý medvěd

Hnědý medvěd

Medvěd hnědý se také nazývá medvěd obecný. Docela nebezpečný predátor, kterému nevadí jíst bobule nebo jiné sladkosti. Dorůstá do výšky téměř 3 metrů, dobře šplhá po stromech a krade včelám med. Také miluje ryby.

moták stepní

moták stepní

Tento dravec patří do čeledi Accipitridae a řádu Accipitridae. Moták stepní je schopen migrovat na značné vzdálenosti. V současné době má status zranitelného druhu, proto je uveden v Červené knize.

Zelená želva

Zelená želva

Je považována za největší mořskou želvu. Je docela zajímavé je pozorovat v přirozeném prostředí, zvláště když se krmí, pohybují se v hustých mořských houštinách vodní vegetace nebo se prostě pohybují ve vodním sloupci.

kudrnatý pták

kudrnatý pták

Jedná se o docela zajímavé a jasné zástupce ptáků, kteří patří do rodiny Snipe a řádu Charadriiformes.

Antilopí gazela

Antilopí gazela

Představuje půvabné stvoření ne velké velikosti. Svým vzhledem splňuje představy mnoha lidí o gazelách.

hyena skvrnitá

hyena skvrnitá

Patří do čeledi hyenovitých a je to dravé zvíře. Je považován za nejpočetnějšího zástupce tohoto druhu. V ekosystému zaujímají vážné místo, protože jsou považováni za spořádaly afrického kontinentu. Lze je rozpoznat podle jedinečného zvuku, který vydávají. Tento zvuk je podobný, jako když se člověk směje.

puffin pták

puffin pták

Nejraději se usazuje na březích Atlantiku a do roku 2015 byl druhem, který nebyl ohrožený. Trvalo pouhé 3 roky, než byl tento jedinečný pták zařazen do Červené knihy IUCN a prohlášen za zranitelný druh.

Lví kosmani

Lví kosmani

Z čeledi primátů jsou zvláště zajímavé malé opice zvané kosmani lví. Jejich srst je tak lesklá, že se zdá, jako by byly opice posypány zlatým prachem. Bohužel jsou na seznamu druhů, které mohou jednou provždy vyhynout.

Olivová želva

Olivová želva

Tato želva není velké velikosti, která je uvedena v Červené knize jako druh, kterému hrozí vyhynutí. Želva může zmizet v důsledku lidského lovu, stejně jako v důsledku jiných negativních faktorů, jako je znečištění životního prostředí atd.

READ
Jak často by se měl Rowleyho starček zalévat?

Maned vlk

Maned vlk

Vlk hřivnatý žije v Jižní Americe a je považován za velmi unikátní zvíře. Má rysy vlka i lišky, proto jej vědci řadí mezi reliktní zástupce světa zvířat. Místní vlkovi říkají „guara“. Jeho charakteristické rysy jsou elegantní, atletické tělo, pro vlka netypické, s dlouhýma nohama, ostrou tlamou a poměrně velkýma ušima.

Goblin žralok

Goblin žralok

Díky svému jedinečnému vzhledu se žralokovi říkalo goblin shark. Bohužel vědci o tomto žralokovi vědí jen málo, takže nikdo nemůže přesně říci, kolik, alespoň přibližně, jedinců obývá světové oceány. Proto bylo rozhodnuto zařadit žraloka do Červené knihy jako špatně studovaný a vzácný druh.

Spectacled bear

Spectacled bear

Medvěd brýlatý je známý jako andský medvěd. V dnešní době je považován za poměrně vzácného predátora. Zvíře patří do čeledi medvědovitých a představuje rod brýlatých medvědů.

Konečně,

Velmi dobrý je fakt, že v jednotlivých zemích i na mezinárodní úrovni vznikly Červené knihy, které obsahují údaje o počtu druhů, kterým hrozí vyhynutí. Jediná špatná věc je, že země dělají málo pro zastavení tohoto procesu, procesu vyhlazování ryb, ptáků, zvířat atd., stejně jako procesu negativních lidských zásahů do přírodního prostředí.

Paradoxně člověk přírodní zdroje nejen znečišťuje, ale také otravuje, vyhazuje do moří a oceánů a také do země zahrabává toxický odpad ze svého života. Navíc je člověk vnášen do životního prostoru živých bytostí, vytlačuje je z jejich přirozeného prostředí, těží nerosty, kácí lesy, staví železnice, dálnice, kosmodromy, továrny atd. Zvířata nemají jinou možnost než odejít a jsou ponecháni bez jídla, protože všichni zástupci zvířecího světa odcházejí.

Přirozeně v takových podmínkách jednotliví jedinci přežívají, a to vede k poklesu počtu různých druhů. Jinými slovy to vede k nerovnováze v biosystému i ekosystému, protože v přírodě jsou všechny procesy propojeny.

Červená kniha Ruska je dokument obsahující informace o zvířatech, rostlinách a houbách, kterým byl přidělen status ochrany. Hlavním důvodem, proč v ní končí, je lidská činnost: někteří jsou vyhlazeni pro maso, jiní pro kůži nebo skořápku a někteří se využívají v alternativní medicíně. Dříve jsme psali o tom, jaká zvířata se chytají, zabíjejí a vyvážejí do zahraničí z Ruska. Tento článek obsahuje seznam savců uvedených v Červené knize. A to je jen část těch, kteří jsou na pokraji vyhynutí.

Pižmový jelen

Pižmový jelen červená kniha Ruska

Jelen pižmový je nejmenší bezparohý jelen. Žije v pohoří Sajany na jihu Sibiře, pohoří Altaj, Transbaikalia a Primorye a je jedním ze zvířat, která jsou uvedena v Červené knize Ruska. Jeho latinský název je Moschus moschiferus, což znamená „dávat pižmo“.

Ano, ano, poznámka v pánském parfému, do které většina žen šílí, nemá nic společného s muškátovým oříškem, ale je to živočišný produkt. Jeho zdrojem je zajímavé zvíře. Na břiše samců, vedle urogenitálního kanálu, je žláza, která vylučuje silně zapáchající sekret. V zimě, když je čas na páření, samci zanechávají své stopy všude, čímž lákají samice.

Je to paradox, ale snížení populace je ovlivněno právě mechanismem, který napomáhá rozmnožování jelenů pižmových. Jeden samec vyprodukuje za rok maximálně 20 g pižma. Podle odhadu Institutu ekologie a evoluce Ruské akademie věd činil legální i nelegální vývoz sekretu z Ruské federace v letech 1990 až 2006 820 kg. To znamená, že každý rok je u nás kvůli ní zabito více než 2500 samců.

READ
Kdy je lepší levanduli přesadit na podzim nebo na jaře?

Pro zachování druhu byla v roce 2011 vytvořena první školka v Ruské federaci pro chov sibiřského pižma v zajetí. Nyní je jich více. Zvířata tam odchovaná jsou následně vypouštěna do volné přírody.

Vrápenec

vrápenec červená kniha Ruska

Zástupci netopýřího řádu jsou díky svému vzhledu a nočnímu životnímu stylu atributem mnoha hororových filmů, temných legend a mýtů. Vrápenec (Rhinolophus) je rod netopýrů, který zahrnuje asi 80 druhů. Čtyři z nich jsou uvedeny v Červené knize Ruska: megeli, jižní, velké a malé.

Rod dostal své jméno podle neobvyklého výrůstku na nose, který slouží jako anténa pro echolokaci. Schopnost vydávat ultrazvukové signály umožňuje netopýrům tiše klouzat ve tmě. Ale zatímco ostatní netopýři je produkují hlavně tlamou, vrápenci používají svůj kožovitý hřeben.

V Rusku se tito savci vyskytují pouze na severním Kavkaze, ale ve zbytku světa nedochází k poklesu populace. Žijí také v Číně. Odborníci z Wuhanského institutu virologie naznačují, že vrápenci asijští způsobili vypuknutí pandemie koronaviru COVID-19. Dříve vědci předpokládali, že na vině je láska Asiatů k masu pangolínů.

Lachtan

Steller lachtan červená kniha Ruska

V roce 2020 byla poprvé po 23 letech aktualizována Červená kniha Ruska a lachtan se připojil k seznamu zvířat, která získala status chráněného území. Toto zvíře je známé svou velikostí: délka dospělého samce je asi 3,5 m a jeho hmotnost je od 500 kg, ale někdy dosahuje až tuny. Samice jsou menší – kolem 2,5 m a 350 kg.

Zoolog Natalya Laskina poznamenává, že tito zástupci lachtanů mají zajímavé mateřské chování. Samotný proces těhotenství trvá rok. Pokud u tuleňů samice nejčastěji opustí dítě po několika týdnech a u tuleňů – po dvou měsících, pak u lachtanů může zůstat s dítětem rok nebo ještě déle. Podle zoologa se vyskytly případy, kdy matka byla vedle mláděte pět let!

Být blízko matky, mládě pokračuje v krmení jejím mlékem. Zatímco toto období trvá, samice nejčastěji nerodí, ale stává se, že přivede nové potomky a nakrmí dvě. K tomu druhému však dochází velmi zřídka.

Manul

Manul červená kniha Ruska

Memy s velkou chlupatou kočkou se v posledních letech staly hitem na RuNetu. Nejedná se jen o překrmeného předení, ale o manula – dravce s nejhustší srstí mezi kočkami. Vzhledově působí jako roztomilý žrout a někteří lidé touží mít ho doma. To je ale omyl!

Ani po mnoha letech soužití s ​​člověkem se kočka Pallas nezkrotila a každého, kdo napadne jeho osobní prostor, považuje za nepřítele. Až se tedy příště pokusíte pohladit kočku, můžete zažít sílu jejích tesáků, které jsou téměř třikrát delší než u běžné kočky.

Irina Alekseicheva, přední zooložka savčího oddělení moskevské zoo, varuje, že se nevyplatí chovat Pallasovu kočku v bytě také proto, že nesnáší vysoké teploty. Ve volné přírodě žije kočka Pallasova ve stepních a polopouštních oblastech západní, střední a střední Asie a na jižní Sibiři, kde v zimě může teplota klesnout až k –50 °C. V tomto ročním období je srst dravce obzvláště načechraná a délka srsti dosahuje 8 cm! Představte si, jaké bude teplo během topné sezóny.

READ
Co byste měli udělat s cibulkami tulipánů před výsadbou?

Mimochodem, Pallasova kočka byla letos také zařazena na seznam zvířat z Červené knihy Ruska.

Snow Leopard (Irbis)

sněžný leopard irbis červená kniha Ruska

Sněžný leopard žije na území 12 států a přestože se jeho počty v současnosti zvyšují, je stále zařazen na seznam zvířat v Červené knize Ruska a světa. V Rusku žije levhart sněžný na Sibiři a na Dálném východě a vidět jednoho je velký úspěch. Tato velká kočka totiž preferuje nepřístupná pohoří a nejčastěji žije v nadmořské výšce 1500–4000 m n. m., ale byla nalezena i v nadmořské výšce kolem 6000 m.

Díky tomu je pozorování sněžného leoparda extrémně obtížné, ale nezastaví to pytláky, kteří ho loví pro jeho krásnou kůži. Stejně jako žádní dva lidé nemají stejné otisky prstů, žádní dva sněžní leopardi nemají stejný vzor skvrn. V průběhu let přetrvává, ale stává se rozmazaným a rozmazaným.

Sněžný leopard může být právem považován za rekordmana ve skoku do dálky mezi kočkami: při pronásledování kořisti může skočit na vzdálenost až 6 m nebo i více. K takovým výsledkům napomáhá asi 110 cm dlouhý ocas, který je o něco menší než samotné tělo. Slouží jako balancer.

Dikobraz indický

indický dikobraz červená kniha Ruska

Navzdory jménu žije zvíře nejen v Indii, ale také v mnoha dalších zemích. Je pravda, že na území Ruska se nachází pouze v Dagestánu.

Vizitkou dikobraza indického jsou jeho brka, kterými se chrání před nepřáteli. Mají zajímavou vlastnost: křehké připevnění k tělu, díky němuž dravci, který se odváží zaútočit na dikobraza, zůstávají v tlamě trčící brka. Obzvláště snadno vypadávají z kůže jehlice, jejichž délka dosahuje asi 40 cm, kratší – od 15 do 30 cm – jsou silnější a ostřejší. To ale vůbec neznamená, že by dikobraz časem oplešatěl a stal se zranitelným: na prázdných místech těla rostou nová brka.

Mimochodem, sebeobrana není jedinou funkcí, kterou jehly plní. Uvnitř jsou duté, což umožňuje dikobrazu indickému snadno plavat na vodě a být výborným plavcem.

Weasel

lasička červená kniha Ruska

Někdy se ve velkých městech vyskytují vzácné ohrožené druhy zvířat. Například v hlavním městě Ruska je mnoho přírodních oblastí obýváno lasičkami, které jsou uvedeny v Červené knize Moskvy.

Délka samce je od 13 do 25 cm, hmotnost – od 60 do 250 g. Samice jsou ještě menší a bez problémů se vejdou do dlaně – délka od 11 do 20 cm a hmotnost od 30 do 200 g. nedoporučuje se je sbírat. Toto malé zvíře z řádu lasicovitých se zdá být neškodné. Ve skutečnosti si vysloužil pověst jednoho z nejkrvavějších predátorů.

Základem potravy lasice jsou hlodavci, ale loví také zvířata, která jsou její velikostí stejná nebo dokonce větší, včetně gopherů, jerboas, králíků a krtků. Během dne zvíře sežere 10–15 hlodavců a zabije ještě více. Zbývající kořist je ukryta na odlehlém místě a snědena ve dnech neúspěšného lovu nebo špatného počasí. Jelikož lasička nemá žádné tukové zásoby, bez potravy může do čtyř hodin zemřít a šetrnost jí zachrání život.

Stránka může používat materiály z internetových zdrojů Facebook a Instagram, které jsou ve vlastnictví společnosti Meta Platforms Inc., což je v Ruské federaci zakázáno.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: