Jojobový olej na obličej – výhody a aplikace

S tímto olejem se zachází se zvláštní péčí a nalévá se do nádob z tmavého skla, aby se co nejvíce zachovaly jeho cenné vlastnosti. Chcete vědět, jak přesně je jojobový olej užitečný pro pokožku obličeje a těla? Říkáme.

Alina Kharaz, redaktorka

Autor Alina Kharaz

Maria Nevskaya, dermatoveneroložka, kosmetoložka, tricholožka, certifikovaná trenérka injekcí, peelingů a kosmetických přípravků.

Dermatolog Maria Nevskaya

Jak se jojobový olej získává?

Jojobový olej vlastně není olej, ale speciální tekutý vosk (podle jiných zdrojů éter). Tato látka se získává ze semen jihoamerického keře s exotickým názvem „Chinese Simmondsia“ (ano, nesoulad mezi domovinou rostliny a jejím názvem je další podivný rozpor, který však nic neubírá na jejích blahodárných vlastnostech ).

Jojobový olej je prakticky bez zápachu a konzistence se mění v závislosti na teplotě: za tepla je to hustá viskózní kapalina; po ochlazení se z něj stane voskovitá hmota.

V aromaterapii je jojobový olej klasifikován jako základní olej. To znamená, že jej lze použít jak v čisté formě, tak i jako základ pro míchání aktivnějších olejů, jako jsou silice nebo pšeničné klíčky. Jako přísada se aktivně používá při výrobě hydratačních krémů na pokožku a vlasy.

Jak se jojobový olej získává?

Jojobový olej se získává ze semen keře Simmondsia sinensis © iStock

Struktura

Jojobový olej obsahuje:

mononenasycené mastné kyseliny Omega-9 (například eikosen 70%, olejová, eruková);

antioxidant vitamín E;

Užitečné vlastnosti

Američtí indiáni věděli o výhodách jojobového oleje pro pokožku. Používali ho k léčbě ran a popálenin. Na hojivých schopnostech tohoto produktu není nic překvapivého, vzhledem k blízkosti jeho složení k látkám, které syntetizují mazové žlázy naší pokožky.

Léčivé vlastnosti jojobového oleje jsou spojeny s vysokou koncentrací aminokyselin – 33 %, které svým složením připomínají kolagen a podporují hojení pokožky a zvyšují její elasticitu.

Jojobový olej je bohatý na mastné kyseliny výživné krémy. Díky tomuto oleji je konzistence produktů lehká a nemastná. Krémy se rychle vstřebávají a nasycují pokožku lipidy. Další oblastí použití je výživné balzámy na rty.

Jeden z nejoblíbenějších odstraňovačů make-upu hydrofilní olej. Nanáší se dlaněmi na suchou pokožku obličeje a lehkými masážními pohyby rozpouští nečistoty a dekorativní kosmetiku. Poté se umyjí a při kontaktu s vodou se olej změní na emulzi. Pár minut – a ani ten nejtrvalejší make-up nezanechá stopy. Tyto produkty často obsahují jojobový olej.

Ne, jojobový olej není zdrojem životodárné vlhkosti. Ale je schopen vytvořit na povrchu pokožky bariéru zadržující vlhkost a zabránit odpařování molekul vody. Tato vlastnost jojobového oleje se využívá ve vzorcích hydratační kosmetika.

Skladování jojobového oleje

Jojobový olej byl dlouho skladován v nádobách s tmavými stěnami © iStock

READ
Jak odstranit nečistoty z pod nehty doma

Účinky na kůži

Jojobový olej má díky svému jedinečnému složení blahodárný vliv na různé typy pleti.

Suchá kůže

Vzhledem k tomu, že jojobový olej dokonale zadržuje vlhkost na povrchu pokožky, aktivně se používá ve hydratačních a výživných formulích.

Mastná pleť

Jojobový olej se do kosmetiky pro mastnou pleť přidává poměrně nedávno, protože se dříve věřilo, že může ucpávat póry. Ale pravdou je, že je to nekomedogenní. Navíc má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

Stárnutá kůže

Jojobový olej má dobrou antioxidační aktivitu, takže je široce používán v produktech proti stárnutí a kosmetice, aby se zabránilo předčasným známkám stárnutí díky svým aminokyselinám.

Aplikace jojobového oleje

Použití jojobového oleje v kosmetickém průmyslu není omezeno na jeho zařazení do přípravků péče o pleť obličeje. Má neuvěřitelně širokou škálu aplikací.

Dekorativní kosmetika

Pro své nutriční vlastnosti je tento olej součástí rtěnek, balzámů, lesků na rty, krémových tvářenek.

Využití jojobového oleje v aromaterapii

V aromaterapii se jojobový olej používá jako základový olej © iStock

Výrobky pro pokožku těla

V různých internetových zdrojích můžete najít informace, že jojobový olej obsahuje kolagen. Ve skutečnosti tomu tak není, přesněji řečeno, není tomu tak: nejde o kolagen, ale o komplex aminokyselin, které mají podobnou strukturu. To je důvod, proč je jojobový olej často součástí složení produktů pro tělo, jako jsou:

prostředky na zónu dekoltu;

prostředky proti celulitidě;

Jojobový olej lze využít nejen v kosmetice, ale také v čisté formě – k odstranění šupinek kůže například na loktech a patách.

Vlasové produkty

Jojobový olej se často vyskytuje mezi složkami produktů vlasové péče, především suché a lámavé. Jako součást kondicionérů, masek, bezoplachových sprejů a vlasových krémů napomáhá k hladkým a lesklým pramenům, zabraňuje „nadýchání“ ve vlhkém počasí.

Výrobky na kůžičku

Péče o kůžičku je nezbytná každý den. V ideálním případě by měl být olej nebo krém na kůžičku aplikován po každém mytí rukou, aby prsty vypadaly dobře upravené a bez otřepů. Mimochodem, jojobový olej v seznamu složek pro péči o nehty je na třetím nebo čtvrtém místě.

Ароматерапия

Masáž vonnými oleji pomáhá zklidnit nervy a tonizovat tělo. Při přípravě aromaterapeutických kompozic a masážních produktů se jako základní olej používá jojobový olej.

Omezení použití

Jojobový olej nemá žádné kontraindikace, s výjimkou případů individuální nesnášenlivosti.

Přehled fondů

Kosmetika na bázi jojobového oleje

Pleťový olej “Luxusní jídlo”, L’Oréal Paris

Jojobový olej zde funguje ve společnosti osmi esenciálních olejů, včetně levandulového, růžového a heřmánkového oleje. Pár kapek přípravku stačí nanést jak na pokožku obličeje, tak i na pokožku krku. Lehká textura umožňuje, aby se produkt okamžitě vstřebal a dodal silný antioxidační účinek. Výsledkem je zářivá a hladká pleť.
kde najít?

READ
Jak používat kořen lopuchu na vlasy

Krém na obličej “Magic Cream-Sleep” proti známkám únavy, Garnier

Zatímco spíte, krém, který svou konzistencí připomíná masku, se zabývá obnovou poškozených kožních buněk. Ráno si všimnete, že pleť je hustší a zářivější.

Krémová péče pro ochranu velmi suché pokožky Nutrilogie 2, Vichy

Dvěma hlavními úkoly receptury je správně hydratovat pokožku a pomáhat jí syntetizovat vlastní lipidy. Ihned po nanesení krému pocítí majitelé suché a šupinaté pleti, že pocit pnutí zmizel. A časem se dostaví i kumulativní efekt – kůže se stane pružnější.

Jojobový olej na obličej se často doporučuje pro domácí péči. Má lehkou texturu a je vhodný pro všechny typy pleti. O tom, k čemu je užitečné, jak jej efektivně používat a nejlepší recepty – to vše je níže.

maslo-zhozhoba-dlya-lica

Jojobový olej pro blahodárné účinky na obličej

Výhody jojobového oleje pro obličej jsou dány jeho složením. Obsahuje obrovské množství, až 80 %, mastných kyselin. Vitamin E, kolagen a další látky nezbytné pro zdravou pokožku. To vše pomáhá udržovat mládí a krásu, vrásky jsou méně nápadné.

Alkoholy obsažené v kompozici normalizují produkci kožního mazu a zlepšují krevní oběh. Jojobový pleťový olej je vhodný pro všechny typy pleti. Předpokládá se, že neucpává póry.

Vlastnosti jojobového oleje na obličej

Jojobový olej na obličej se vám bude hodit v každém věku. Zmírňuje suchost a loupání, chrání před popraskáním.

  • Vyhlazuje vrásky
  • Vyrovnává barvy a nerovnosti
  • Má antiseptické vlastnosti
  • Pomáhá při plísních a zánětech
  • Zklidňuje a zmírňuje zarudnutí
  • Má antioxidační vlastnosti

Používá se jak jako trvalý lék v komplexní péči, tak v případě potřeby k nouzové expozici. Například pokud je kůže zvětralá.

Jojobový olej je univerzální, pomáhá při řešení velkého množství problémů.

Jojobový olej pro aplikaci na obličej

Jojobový olej na obličej se používá všemi známými způsoby:

  • v čisté formě
  • maskovaný
  • přidává se do kosmetiky
  • místo odličovače
  • pod krém pro zvýšení účinku
  • pro masáž obličeje
  • na obočí a řasy

Možnost použití jojobového oleje na vrásky

Složení vám umožňuje používat jej v čisté formě. Pomůže s vráskami, jizvami a prasklinami. Chcete-li to provést, naneste na vyčištěnou pokožku masážními pohyby a nechte 10-15 minut. Poté zbytky odstraňte suchou papírovou utěrkou.

Pro větší účinnost proti vráskám a nepravidelnostem nasypte 5-6 kapek vitamínů A a E. Pomáhají pleti rychle obnovit její strukturu.

READ
Hořčičné vlasové masky: 20 nejlepších receptů

Efektivní je také dělat tzv. aplikace. Bavlněný ubrousek napustíme olejem zahřátým na 40 stupňů. A naneste na obličej po dobu 10-15 minut. Poté zbytek odstraňte papírovou utěrkou.

Po takovém postupu je užitečné otřít obličej ledem z odvaru jakýchkoli bylin. Kolísání teplot pomáhá pokožce udržet pružnost a mládí déle.

Jojobový olej pro masáž obličeje

Dalším způsobem je masáž obličeje jojobovým olejem. Je poměrně mastný a doplňuje účinek masážních pohybů, nasycuje pokožku vitamínem E a kolagenem. Postačí jakýkoli druh, s masérem nebo bez něj. Hlavní je pravidelnost postupů a přesné provedení techniky.

Aplikujte jej několikrát týdně podél masážních linií, jak je uvedeno na fotografii níže.

lymfodrenážní masáž obličeje

Při pravidelné aplikaci tohoto oleje podle předloženého schématu se stav pokožky výrazně zlepšuje, pokožka se napíná a omlazuje. Stejně jako v předchozím způsobu, pokud je to žádoucí, přidejte několik kapek vitamínů na porci pro větší účinek.

Jak jinak jojobový olej na obličej použít? Pravděpodobně jedním z nejúčinnějších domácích prostředků jsou masky.

Pleťová maska ​​s jojobovým olejem

Jojobový olej na obličej je všestranný a vhodný pro přidání do různých masek. Jen pár kapek stačí ke zvýšení výživných a hydratačních vlastností kompozice.

Jednou z nejrychleji působících masek je hlína. Pomáhá na vrásky a pupínky. Zlepšuje barvu a celkový vzhled. Budete potřebovat:

  • modrá hlína, lžíce jojobového oleje

Hlínu uhněteme podle receptu na jedno použití. Přidejte jojobu a dobře promíchejte. Pro suchou pokožku hněte hlínu s mlékem. Pro mastné a problematické – přidejte 1 lžičku. citronová šťáva.

Nezapomeňte nanést tuto kompozici v silné vrstvě. A nečekejte, až se kůže napne. To často vede ke vzniku mikrotrhlin. Proč poškozovat kůži? Opláchněte, jakmile začne tuhnout!

Jojobový olej na vrásky

Jojobový olej je účinný proti vráskám v různých fázích. Jedině, že účinnost u těch mělkých je vyšší a znatelná téměř okamžitě. A bude to trvat déle, než se dostaví výsledek pro stárnoucí pleť, ale bude. Pravidelné používání a vysoké regenerační vlastnosti oleje jsou klíčem k úspěchu se změnami souvisejícími s věkem v každém věku. Aplikujte jej pod krém nebo jako masku v tomto složení

  • jojoba, éter santalového dřeva

Na jednu porci stačí doslova 3-5 kapek éteru. Zlepšuje pronikání do buněk, zrychluje průtok krve a výživa se stává intenzivnější. Taková směs může být doplněna vitamíny nebo ne. I takové složení při pravidelném používání před spaním dá pozitivní trend. Důležité je nezapomenout po 15 minutách zbytky umýt.

READ
Jablečný ocet na obličej - výhody a použití

Banán rozmačkejte na kaši a zalijte lžičkou jojobového oleje. Vše promícháme a naneseme na požadovaná místa. Nahoru položte ubrousek, aby se kompozice nerozpadla. Nechte působit 15 minut a smyjte.

Smíchejte suchý škrob se stejným množstvím teplé vody. A zředěné na polovinu máslem. Výsledná kompozice se aplikuje na obličej. Necháme 10-15 minut. a smyjte. Škrob doplňuje jojobu a zvyšuje produkci kolagenu. Vrásky jsou méně viditelné a nejsou tak hluboké.

Místo škrobu, pokud chcete, nastrouhejte čerstvé brambory na jemném struhadle a smíchejte s máslem. Výsledek může být ještě znatelnější.

Jojobový olej pro mastnou pleť

Jojobový olej na obličej s mastným typem se doporučuje kvůli jeho schopnosti regulovat mazové žlázy. Některé složky masek dosáhnou lepšího účinku.

  • jojoba a tea tree

V této věci pomáhá esenciální olej z čajovníku. Podporuje čištění, zmírňuje záněty a zabíjí škodlivou mikroflóru. Aktuálně na rozšířené póry, s černými tečkami a výskytem pupínků. Jako každý éter stačí jen pár kapek. Podobný účinek má éter rozmarýnu.

  • protein, jojoba, citronová šťáva

Protein je zdrojem kolagenu a bílkovin. Je nemastný a spolu s citronovou šťávou trochu čistí a rozjasňuje. Olej udělá masku jemnější. Na jeden protein lžička zbývajících složek.

V případě potřeby použijte kompozici jako masku z černých teček. Chcete-li to provést, porazte všechny ingredience pěnou a naneste na předem napařený obličej. Navrch položte suchou papírovou utěrku. Nahoře je další vrstva kompozice. A nechte úplně zaschnout po dobu 20-40 minut. Je důležité nemluvit současně a nehýbat svaly obličeje, aby kompozice „chytila“ obsah pórů. Poté sloupněte zdola nahoru jako běžnou masku-film. Tečky zůstanou na ubrousku.

  • aloe gel, jojobový olej na obličej

Dalším osvědčeným prostředkem na mastnou pleť je aloe. Stahuje póry a snižuje činnost mazových žláz. Smíchejte ho napůl s olejem a naneste na požadovaná místa. Po dobu 15-20 min. To stačí, poté opláchněte obvyklým způsobem.

U mastné dermis je důležité věnovat zvláštní pozornost čisticím postupům. Peeling nebo peeling 1-2x týdně. Kromě každodenního čištění a hydratace. To je jediný způsob, jak normalizovat práci mazových žláz, zbavit se lesku a černých teček.

Jojobový olej pro suchou pokožku

Jojobový olej na obličej se suchou pokožkou pomáhá odstranit loupání a snižovat suchost. Smíchá se se základními a éterickými oleji, zakysanou smetanou. Nebo použijte k otření obličeje nanesením na vatový tampon.

  • ricinový olej, jojobový olej, vitamín A

Ricinový olej a jojobový olej mají zklidňující a hydratační vlastnosti. V kombinaci s vitamínem A získáte šokovou směs, která eliminuje suchost, vyživuje a obnovuje pokožku.

READ
Domácí pleťové masky na vrásky

Důležité je nanášet přípravek ne déle než čtvrt hodiny a zbytky odstranit suchým hadříkem.

  • dětský krém, jojobový olej, šťáva z aloe

Na 2 polévkové lžíce. smetanu na lžičce zbytku ingrediencí. Vše smícháme. Ukazuje se další výživné a intenzivně hydratační složení. Používejte 1-2x denně v tenké vrstvě.

Jojobový olej na obličej recepty

A pár dalších účinných receptů s jojobovým olejem na obličej. Přidává se do kosmetiky. Většinou krémy. K tomu jsou vhodnější přírodní. Ale hrozí, že se to v chemickém vzorci neodepíše a krém bude peeling. Nejprve vyzkoušejte malou porci a dejte ji stranou do samostatné sklenice.

  • jojobový, jahodový

Efektivní možnost pro zralé bobule. Rozdrtíme je v bramborové kaši a lžičce. máslo. Udržujte doslova 15-20 minut. Smyjte běžným způsobem. Vhodné pro výživu a hydrataci.

  • jojoba, okurková šťáva, jíl

Hlínu prohněteme vodou a šťávou. A zalijte lžící jojoby. Ukazuje se jemná maska ​​pro péči a projasnění. Omlazení a obnovení barvy. Jednou za 7 dní stačí k udržení mládí a krásy.

Jojobový olej a olej z hroznových semínek na obličej

Jedná se o dva nejlehčí oleje. Jsou vhodné pro všechny typy pleti. Zvláště cenné pro mastné a problematické, protože nezpůsobují mastnotu a neucpávají póry. Jejich směs ve stejném množství vytvoří vynikající hydrataci a výživu. Odstraňuje zarudnutí a záněty, pomáhá vyhlazovat vrásky, aniž by způsoboval mastný lesk.

Krém na obličej s jojobovým olejem

Pleťový krém s jojobovým olejem je skvělou volbou pro péči o pleť. Pokud nějaký uvidíte na pultu, zkuste to. Existuje možnost vyrobit si krém na obličej s jojobovým olejem sami. K tomu použijte jeden z následujících receptů

  • dětský krém, jojobový olej

Vezměte domácí dětský krém. A na polévkovou lžíci nalijte půl lžičky oleje. Dobře promíchejte a aplikujte přes noc. Pomáhá proti suchosti a vráskám, urychluje regeneraci a zabraňuje stárnutí.

  • kokosový, bambucký a jojobový olej

Vezmeme vše ve stejném poměru a pošleme do vodní lázně. Jakmile se vše rozpustí, dobře promíchejte. Nalijte do sklenice s víčkem. Uložíme do lednice. Pro snadné použití po ztuhnutí hmotu opět promíchejte dřevěnou tyčinkou. Šlehačka se snadněji nanáší.

Jojobový olej na obličej recenze

Recenze na jojobový olej jsou častěji pozitivní. Dívky a ženy si všímají jeho lehké textury, nemastnosti a rychlého vstřebávání. Pohodlný a relativně levný způsob péče.

Kosmetologové hovoří o všestrannosti produktu a zdůrazňují, že je vhodný pro mastnou a suchou pleť, pro zachování mládí a krásy. Zvláště v kombinaci s jinými pečujícími produkty.

Co si myslíte o jojobovém oleji na obličej? Podělte se o svůj názor v komentářích.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: